ضمیر کابلوف: طالبان دیگر دشمن روسیه نیست

فرستاده ویژه روسیه در امور افغانستان می‌گوید طالبان به روسیه اعتماد دارند

ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور افغانستان و معاون بخش آسیای وزارت خارجه روسیه، به خبرگزاری تاس  گفت که طالبان افغانستان دیگر دشمن روسیه نیستند، هرچند دوست درجه‌ اول این کشور هم محسوب نمی‌شوند.

کابلوف که روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت با این خبرگزاری مصاحبه کرد، در سخنانش گفت: «من نمی‌گویم که طالبان دوست شماره یک ما هستند، اما بدیهی است که دشمن ما نیستند.» او که روابط نزدیکی با سران طالبان دارد و از زمان بازگشت این گروه به قدرت، بارها به کابل سفر کرده‌ است، افزود: «طالبان آشکارا می‌گویند که به روسیه به‌عنوان جانشین اتحاد جماهیر شوروی سابق اعتماد دارند.»

به ادعای ضمیر کابلوف، طالبان همان مجاهدین سابق‌اند که با ارتش شوروی و رژیم سابق افغانستان که زیر پرچم اتحاد جماهیر شوروی قرار داشت، جنگیدند. بر اساس اطلاعات منتشرشده از زندگینامه ملا عمر، بنیان‌گذار گروه طالبان، او با گروهی از جنگجویان تحت‌امرش در روستاهای جنوب افغانستان با دولت کمونیستی افغانستان که تحت حمایت مسکو بود، جنگیده‌ است. برخی رهبران دیگر طالبان از جمله جلال‌الدین حقانی، بنیان‌گذار شبکه حقانی، هم از مجاهدین معروف در جنگ با نظامیان شوروی و حکومت‌های تحت حمایت مسکو در افغانستان بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روسیه از سال ۲۰۱۸ که مذاکره آمریکا با طالبان به رهبری زلمی خلیل‌زاد آغاز شد، روابطش را با طالبان گسترش داد و چندین نشست میان هیئت سیاسی طالبان و رهبران سیاسی افغانستان را در مسکو میزبانی کرد. هرچند این نشست‌ها که به «فرمت مسکو» معروف شدند، نتیجه‌ای در پی نداشتند.

ضمیر کابلوف در این مورد نشست‌ها گفت: «فرمت مسکو می‌توانست جایگزین مذاکرات دوحه و نسخه منطقه‌ای توافق‌های صلح برای آینده افغانستان باشد.»

اگرچه روسیه هم مانند دیگر کشورهای جهان با وجود گذشت دو سال و هشت ماه از سلطه طالبان بر افغانستان، از به رسمیت شناختن رژیم طالبان خودداری کرده‌ است، مقام‌های این کشور از جمله ولادیمیر پوتین بر حفظ تماس و ادامه گفت‌وگو با طالبان تاکید می‌کنند. ضمیر کابلوف در مورد روابط روسیه و طالبان گفت که این روابط در حال گسترش است اما «محدودیت‌های سیاسی خاصی وجود دارد».

به گفته کابلوف، روسیه به طالبان اجازه داده‌ است در سطح کاردار و وابسته نظامی و تجاری در سفارت افغانستان در مسکو حضور داشته باشند اما در به رسمیت شناختن رژیم طالبان عجله نمی‌کند زیرا برای این مسئله زمان کافی دارد.

کابلوف پیش از این بارها از طالبان خواسته‌ بود برای تشکیل دولت فراگیر با حضور نمایندگان همه اقوام و احزاب سیاسی اقدام کنند. طالبان در سال ۲۰۲۲ به دلیل عمل نکردن به وعده‌هایشان دراین‌باره به فرمت مسکو دعوت نشد.

روسیه از رشد گروه‌های تروریستی به ویژه قدرتمند شدن داعش خراسان در افغانستان نگران است. حمله مرگبار به سالن کنسرت کروکوس در آوریل ۲۰۲۴ که تلفات سنگینی به جا گذاشت، نگرانی روسیه و دیگر کشورهای جهان را از خطر رو‌به‌گسترش داعش خراسان افزایش داد.

داعش خراسان را فرماندهان ناراضی طالبان افغانستان و پاکستان اواخر سال ۲۰۱۴ در شرق افغانستان تشکیل دادند. این گروه به‌سرعت به یکی از بازیگران قدرتمند در جنگ افغانستان تبدیل شد. ایالات متحده آمریکا یک‌ سال پیش برای اطلاعاتی که به بازداشت یا کشته شدن ثناءالله غفاری معروف به شهاب المهاجر، رهبر داعش خراسان، منجر شود، ۱۰ میلیون دلار پاداش گذاشت و او را مسئول مرگبارترین حملات داعش خراسان معرفی کرد.

بر اساس اطلاعات وزارت خارجه آمریکا، طراح حمله مرگبار ۲۶ اوت ۲۰۲۱ به فرودگاه کابل که در آن ۱۳ سرباز آمریکایی و نزدیک به ۲۰۰ شهروند افغانستان کشته شدند، هم ثناءالله غفاری است.