هفتهنامه فرانسوی پاری مچ (Paris Match) روز جمعه هفدهم مه (۲۸ اردیبهشت) گفتوگویی تفصیلی با شاهزاده رضا پهلوی منتشر کرد که شاهزاده رضا پهلوی در آن به مسائل مختلف از جمله خیزش سراسری مردم ایران، صدور احکام سنگین علیه معترضان، انتقاد از غرب بابت ایستادگی ناکافی در برابر حکومت جمهوری اسلامی و لزوم تحقق دموکراسی در ایران پرداخت.
او با اشاره به تداوم مبارزه مردم ایران بهویژه زنان با جمهوری اسلامی گفت: «با وجود سرکوبی که در جمهوری اسلامی وجود دارد، زنان هر روز با مخالفت علیه حجاب اجباری، جمهوری اسلامی را به چالش میکشند. میل به مقاومت و مبارزه در ایرانیان برانگیخته شده است و آنها به پیروزی خواهند رسید.»
شاهزاده رضا پهلوی افزود: «با وجود درآمد بیش از ۱۰۰ میلیارد دلاری نفت، جمهوری اسلامی با تورم ۴۰ درصدی مواجه است. بیش از نیمی از جمعیت زیر خط فقر زندگی میکنند و هر روز اعتصابها و تظاهرات قشرهای گوناگون پرستاران، معلمان، رانندگان، کارگران، بازنشستگان و حتی بازاریان را شاهدیم. در شرایط فعلی، بسیاری از ایرانیان دیگر به مراقبتهای پزشکی دسترسی ندارند و وضعیت معیشتی بسیار نامناسب است. در چنین وضعیتی، سرمایههای جمهوری اسلامی به سوی حوثیها، حماس و جهاد اسلامی میرود و دیدیم که حمله به اسرائیل هم میلیاردها دلار هزینه داشت. اقدامی که یک شکست آشکار بود، زیرا بیشتر پهپادها و موشکهای جمهوری اسلامی سرنگون شدند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در پاسخ به اینکه چرا جمهوری اسلامی صدور حکم اعدام برای معترضان را افزایش داده و در تازهترین مورد توماج صالحی را به اعدام محکوم کرده است، گفت: «جمهوری اسلامی برای شکستن روحیه جامعه دست به چنین کاری میزند. صدور حکم اعدام یا بهتر است بگوییم قتل توماج صالحی بخشی از سیاست کلی حکومت است. ولی فقیه حاکم بر ایران خواستار تسلیم مردم است، در حالی که توماج صدای طغیان است. صدور این احکام، بیش از هر چیز شکننده بودن سیستم را نشان میدهد.»
شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی درگیر اختلاف داخلی شده است، افزود: «جامعه بینالمللی باید درک کند که این رژیم بسیار شکننده است و آنها باید با تشدید تحریمهای هدفمند، در نابودی جمهوری اسلامی نقش ایفا کنند. اگر جمهوری اسلامی در قدرت باقی مانده، به این دلیل است که غرب به اندازه کافی در برابرش ایستادگی نمیکند.»
او درباره اینکه جمهوری اسلامی ایران چه زمان میتواند به بمب هستهای دست یابد؟ گفت: «متخصصان از چند ماه تا دو سال صحبت میکنند. میدانیم که رژیم در غنیسازی اورانیوم بسیار پیشرفت داشته است. اما افزون بر آن، تلاش کرده است در عرصه نظامی هم تواناییهایش را افزایش دهد. آنها از برنامه فضایی برای توسعه پرتاب موشکهای بالیستیک بین قارهای استفاده میکنند که میتواند مستقیما اروپا را تهدید کند. اتحادیه اروپا باید این برنامه را تحریم کند و بداند که رژیم حاکم بر ایران تهدیدی همهجانبه شامل افراطگرایی مذهبی و قدرت هستهای و سبب بحران مهاجرت بیسابقه در اروپا است.»
شاهزاده رضا پهلوی در بخش دیگری از این گفتوگو به اعتراضهای دانشجویان در فرانسه پرداخت و در پاسخ به اینکه آیا جمهوری اسلامی است که حرکتهای دانشجویان دانشگاههایی از جمله سوربن را سازماندهی میکند، گفت: «اگر مشخص شود که اینطور است، تعجب نمیکنم. ۴۵ سال است رژیمی که خود را ضدغربی و ضدسرمایهداری معرفی میکند، در محافل روشنفکری خاص، بهویژه در محافل فرانسوی دوستانی پیدا کرده است. این رژیم در تمام پایتختهای اروپایی پایگاههایی شامل مراکز اسلامی، مساجد و مراکز فرهنگی راهاندازی کرده است و در عین حال روزنامهنگاران و شخصیتهای یهودی را هدف قرار میدهد.»
او افزود: «به نظر میرسد دانشجویان از این واقعیت درکی ندارند که از واپسگراترین نیروهایی دفاع میکنند که خاورمیانه تاکنون به خود دیده است: حوثیها در حال به ویرانی کشاندن یمناند، حماس قتلعام وحشتناکی در اسرائیل مرتکب شده است، حزبالله لبنان را به سوی نابودی میبرد، جمهوری اسلامی مخالفانش را در ایران شکنجه میکند و میکشد.»
شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به لزوم درس گرفتن از تاریخ گفت: «ما پیش از این اتحاد بین چپ افراطی مارکسیست و اسلامگرایان را در ایران شاهد بودهایم. دانشجویان میشیگانی که به فارسی شعار مرگ بر آمریکا سر میدادند، باید بدانند که سال ۱۹۷۹، وقتی روشنفکران و دانشگاهیان فهمیدند خمینی کیست، دیگر دیر شده بود.»
شاهزاده رضا پهلوی در بخشی دیگراز این مصاحبه، درباره خطر محور جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه علیه غرب گفت: «از میان سه عضو این محور، جمهوری اسلامی ضعیفترین است. رژیمی که کمترین مشروعیت را نزد مردمش دارد و روسیه و چین آن را دستنشانده خود کردهاند، مانند زمانی که قدرتهای استعماری منابع آن را غارت میکردند.»
او درباره انتقاد ماههای اخیرش از موضع آمریکا در قبال جمهوری اسلامی نیز توضیح داد: «سیاست مماشات شکست خورده است و در عین حال نمیتوان عواقب یک رویارویی نظامی را کنترل کرد. من فکر میکنم که در این میان، راه سومی هم وجود دارد و آن حمایت از تغییر رژیم از درون است.»
شاهزاده رضا پهلوی در پاسخ به اینکه آیا اگر در قدرت قرار بگیرد، ایران و اسرائیل در صلح خواهند بود؟ گفت: «من رویای به تحقق در آوردن پیمان کوروش را دارم که میتواند برای ایران و همسایگانش از جمله اسرائیل صلح به همراه آورد. آرزوی ایرانیان هم این است. من رویای یک دموکراسی را دارم که به قوانین بینالمللی احترام میگذارد. با این حال باید بگوم که به دنبال قدرت نیستم بلکه هدفم حرکت به سمت یک انتقال صلحآمیز پایدار است.»
او درباره علت محبوبیتش در ایران گفت: «اینترنت و شبکههای اجتماعی به ایرانیان به ویژه جوانان امکان کسب اطلاعات دادهاند. حتی اگر زمان پدر و پدربزرگم مسائلی وجود داشت، شرایط زندگی از وضعیت فعلی بهتر و آزادی بیشتر بود. اما این فقط نوستالژی نیست. مردم ایران درک کردهاند ایرانی که من رویای آن را دارم، به سمت جهان مدرن، آزادیهای فردی، آزادی بیان، آزادی فعالیت انجمنها و مطبوعات، تامین حقوق زنان، لغو مجازات اعدام و از بین بردن خشونت دولتی معطوف است. آنها میدانند که من میخواهم تبعیض را از بین ببرم.»
شاهزاده رضا پهلوی ادامه داد: «ساختار سیاسی مد نظر من حول سه رکن تشکیل شده است: دموکراسی و حقوق بشر، حاکمیت قانون و سکولاریسم و درنهایت تخطیناپذیری از موضوع تمامیت ارضی. در عین حال به آشتی ملی معتقدم؛ مانند آنچه نلسون ماندلا در آفریقای جنوبی انجام داد. معتقدم ما باید کسانی را که دستشان به خون آلوده نیست عفو کنیم. ما باید برای بازسازی ایران گام برداریم نه انتقام. وقتی به شرایطی برسیم که همهپرسی انجام شود و مجلس قانون اساسی را تدوین کند، من به رسالتم عمل کردهام.»
او در پاسخ به اینکه آیا به امکان اتحاد بین سلطنتطلبان، کردها، لیبرالها و جمهوریخواهان چپ اعتقاد دارید؟ گفت: «من به ائتلاف افراد خیرخواه در چارچوب سه اصلی که به آنها اشاره کردم، باور دارم.»