سیستان و بلوچستان به چهار استان تقسیم می‌شود؟

مجلس شورای اسلامی طرح تفکیک سیستان و بلوچستان به چهار استان را که پیشتر نیز چالش‌برانگیز شده بود در دست بررسی قرار داد

نقشه تقسیم استان سیستان و بلوچستان ـ عکس از شبکه‌های اجتماعی

رسانه دولتی ایرنا روز یکشنبه سی‌ام اردیبهشت خبر داد که گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درباره طرح تفکیک استان سیستان و بلوچستان به چهار استان در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است.

این نخستین بار نیست که طرح جنجالی تفکیک استان سیستان و بلوچستان مطرح می‌شود. این طرح پیش از این نیز بارها ارائه شده بود و موافقان و مخالفان با دیدگاه‌های مختلف به پیامدهای این تصمیم پرداخته‌ بودند.

معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی، روز هفتم آذرماه ۱۴۰۰ با انتقاد از چنین طرحی، آن را «غیرکارشناسی» خواند و گفت علاوه بر اینکه چنین موضوعی بار مالی زیادی دارد، فاقد پیوست فرهنگی و اجتماعی است. او در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: «مخالفت قاطع مردم استان سیستان و بلوچستان را با طرح تقسیم این استان اعلام می‌کنم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، همان زمان هم برخی از نمایندگان درباره این موضوع نظر دیگری داشتند. از جمله حبیب‌الله دهمرده، نماینده زابل، که یکی از موافقان طرح تقسیم استان سیستان و بلوچستان بود و در دفاع از چنین تصمیمی گفت: «تقسیم استان یک ضرورت و اولویت است و بیشتر استانداران بعد از انقلاب تاکید داشته‌اند که تاکنون در تقسیم استان غفلت شده است.»

او آن زمان در دفاع از این طرح گفت: «سیستان و بلوچستان به لحاظ وسعت استانی بسیار گسترده محسوب می‌شود و بودجه‌ای که به آن تخصیص می‌دهند به اندازه یک استان متوسط است که به عبارتی پاسخگوی نیازهای استان نیست؛ این وسعت شاید از یک نگاه فرصت باشد اما هزاران چالش ایجاد کرده است.»

در طرح تقسیم استان سیستان و بلوچستان،تشکیل چهار استان پیشنهاد داده شده است: یک، استان سیستان شامل شهرستان‌های زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز با جمعیت تقریبی ۶۰۰ هزار نفر که مرکز آن شهر زابل باشد. دوم، استان سرحد شامل شهرستان‌های زاهدان، خاش و میرجاوه با جمعیت تقریبی یک میلیون نفر که مرکز آن شهر زاهدان باشد. سوم، استان بلوچستان شامل شهرستان‌های ایرانشهر، سراوان، سیب و سوران، مهرستان و دلگان با جمعیت تقریبی ۶۰۰ هزار نفر که مرکز آن ایرانشهر است و چهارم، استان مکران شامل شهرستان‌های چابهار، کنارک، نیکشهر، سرباز، قصرقند و فنوج با جمعیت تقریبی ۶۰۰ هزار نفر که مرکز آن چابهار است.

مولوی عبدالحمید، امام جمعه مسجد مکی زاهدان، نیز پیش از این مخالفتش را با این موضوع اعلام و تاکید کرده بود که «مشکلات سیستان و بلوچستان با تغییر در نوع نگاه‌ها و دیدگاه‌ها حل می‌شوند، نه با تقسیم این استان».

برخی دیگر از مخالفان طرح تفکیک استان سیستان و بلوچستان نیز این طرح را غیرکارشناسی دانسته‌اند و معتقدند که هویت قومی و مذهبی مردم این استان در آن لحاظ نشده است.

پیش‌تر هم در دی ماه ۱۳۹۶ روزنامه محلی زاهدان مطلبی با عنوان تقسیم استان سیستان و بلوچستان به چهار استان منتشر کرد که برخی نمایندگان در مجلس دهم به دلیل غیرکارشناسی بودن طرح با آن مخالفت کردند.

به‌رغم تمام این مخالفت‌ها، احمد وحیدی، وزیر کشور، روز شنبه ۲۹ اردیبهشت از تقسیم‌بندی سیستان و بلوچستان حمایت کرد و در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: «از اول تا آخر استان سیستان و بلوچستان شاید بیشتر از هزار کیلومتر فاصله باشد. اداره استان به این بزرگی شاید به تقسیمات بیشتر نیاز داشته باشد.»

او افزود: «بررسی‌های کارشناسی در وزارت کشور در جریان است و اگر به نتیجه برسیم، مراحل بعدی آن در دولت ادامه می یابد و اگر هم مجلس طرحی را تصویب کرد، آن را اجرا می‌کنیم.»