ایرلند، نروژ و اسپانیا کشور فلسطین را به رسمیت شناختند؛ اسرائیل: به حماس جایزه داده‌اند

این سه کشور اروپایی به بیش از ۱۴۰ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل پیوستند که یک کشور فلسطینی مستقل را به رسمیت می‌شناسد

کشورهای اسپانیا، ایرلند و نروژ روز سه‌شنبه ۲۸ مه (هشتم خرداد) در اقدامی که پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا، آن را «تصمیمی تاریخی» خواند، به طور رسمی کشور فلسطین را به رسمیت شناختند. این تصمیم در بحبوحه جنگ غزه و در شرایطی اتخاذ می‌شود که اسرائیل آن را «پاداش» برای حماس نامیده و از آن انتقاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، با تصمیم جدید اسپانیا، ایرلند و نروژ، آن‌ها به بیش از ۱۴۰ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل پیوستند که یک کشور فلسطینی مستقل را به رسمیت می‌شناسد و به دنبال تسریع تلاش‌ها برای آتش‌بس در جنگ اسرائیل با حماس در غزه‌اند.

این سه کشور اروپایی بر این باورند که ابتکار عمل آن‌ها می‌تواند تاثیری نمادین داشته باشد و دیگران را به پیروی از آن‌ها تشویق کند تا کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند. همچنین نقش تاریخی نروژ و اسپانیا در پیشبرد تلاش‌های صلح اسرائیل و فلسطین را یادآور می‌شود.

در کنفرانس صلح مادرید که سال ۱۹۹۱ برگزار شد دو طرف (اسرائیل و فلسطین) برای اولین بار کنار هم نشستند و راه برای توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ هموار شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا، روز سه‌شنبه در یک سخنرانی تلویزیونی پیش از جلسه کابینه که به طور رسمی به رسمیت شناختن کشور فلسطین را تصویب کرد، گفت: «این تصمیمی تاریخی است که یک هدف مشخص دارد: دستیابی اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها به صلح.»

او در عین حال افزود که این تصمیم منعکس‌کننده «رد صریح حماس است که مخالف راه‌حل دودولتی است».

سانچز تاکید کرد: «در رسمیت شناختن کشور فلسطین، نه‌تنها مسئله عدالت تاریخی است، بلکه این یک نیاز ضروری برای دستیابی به صلح است. این اقدام علیه هیچ‌کس، حتی اسرائیل، نیست. این تنها مسیر حرکت به سمت راه‌حلی است که همه ما آن را تنها شیوه ممکن برای دستیابی به آینده‌ای صلح‌آمیز می‌دانیم؛ آینده‌ای که یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل در صلح و امنیت وجود داشته باشد.»

از این تصمیم هفته گذشته در بیانیه‌ هماهنگ نخست‌وزیران سه کشور نروژ، ایرلند و اسپانیا رونمایی شد. وزارت خارجه ایرلند هفته گذشته اعلام کرد که دفتر نمایندگی در رام‌الله در کرانه باختری را به سفارت ارتقا می‌دهد و یک سفیر منصوب می‌کند و وضعیت نمایندگی فلسطین در ایرلند را هم به سفارت ارتقا می‌دهد.

اسلوونی نیز روند به رسمیت شناختن کشور فلسطین را آغاز کرده، با این حال، این موضوع اختلاف‌نظر شدیدی بین ۲۷ کشور اتحادیه اروپا به وجود آورده است. از ۲۷ عضو اتحادیه اروپا، سوئد، قبرس، مجارستان، جمهوری چک، لهستان، اسلواکی، رومانی و بلغارستان قبلا کشور فلسطین را به رسمیت شناخته‌اند و کشور مالت هم مانند اسلوونی، نشان داده که ممکن است این تصمیم را اجرایی کند.

در سوی دیگر، بریتانیا و استرالیا اعلام کرده‌اند که در حال بررسی به رسمیت شناختن فلسطین‌اند، اما فرانسه معتقد است که حالا وقت این کار نیست. در مقابل، آلمان به اصلی‌ترین متحد اسرائیل یعنی آمریکا پیوسته و تاکید کرده که راه‌حل دو کشوری تنها از طریق گفت‌وگو قابل دستیابی است.

به رسمیت شناختن رسمی یک کشور فلسطینی تا چند دهه، به عنوان آخرین مرحله از مذاکرات صلح بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها تلقی می‌شد. جنگ طولانی در غزه باعث احیای درخواست‌ها برای به رسمیت شناختن فلسطین و اداره آن به دست خود فلسطینی‌ها شد و تعداد فزاینده‌ای از کشورهای اروپایی برای این کار ابراز تمایل کردند.

تصمیم روز سه‌شنبه اسپانیا، ایرلند و نروژ به این معنی است که اکنون اکثریت اعضای سازمان ملل از جمله بسیاری کشورها در خاورمیانه، آفریقا و آسیا، کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند.

تصمیم مادرید، دوبلین و اسلو خشم تل‌آویو را برانگیخته است. روز سه‌شنبه، اسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، سانچز را متهم کرد که شریک محرکان نسل‌کشی یهودیان است. او بلافاصله پس از سخنرانی تلویزیونی نخست‌وزیر اسپانیا، به زبان اسپانیایی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شما شریک تحریک نسل‌کشی یهودی‌ها هستید.»

کاتز روز دوشنبه روند اجرای «برخوردهای تنبیهی اولیه» علیه اسپانیا را آغاز کرد و به کنسولگری این کشور دستور داد ارائه خدمات کنسولی به فلسطینی‌ها در کرانه باختری را متوقف کند. او با توصیف به رسمیت شناختن کشور فلسطین به عنوان «جایزه‌ای به حماس»، افزود: «ما با لطمه زدن به حاکمیت و امنیت اسرائیل کنار نمی‌آییم.»

بیشتر از جهان