ولادیمر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز سهشنبه، ۸ خرداد، در یک سخنرانی در تاشکند ازبکستان گفت ارتباط با طالبان به این دلیل اینکه آنها افغانستان را رهبری و کنترل میکنند ضروری است. پوتین گفت: «ما باید از واقعیت پیروی کنیم و روابط را براساس آن پیریزی کنیم.»
رییسجمهوری روسیه که در سفری سه روزه وارد ازبکستان شده بود، در پاسخ به پرسش خبرنگاران درمورد چگونگی ارتباط روسیه با طالبان گفت: «این ارتباط باید به نحوی ایجاد شود، آنها کسانیاند که یک کشور و قلمرو را کنترل میکنند.»
پوتین افزود که افغانستان مسائلی دارد که انکارناپذیر است و بر همه آشکار است. رییسجمهوری روسیه مشخص نکرد که روسیه چه نوع ارتباط و تعاملی با طالبان دارد. پوتین افزود: «این موضوع که چگونه میتوان با قدرت کنونی [حاکم در افغانستان] ارتباط برقرار کرد سوالی دیگر است.»
سخنان پوتین درمورد ضروری بودن ارتباط با رژیم طالبان با استقبال گسترده طالبان مواجه شد و سخنان او در رسانهها و حسابهای کاربری این گروه در رسانههای اجتماعی بهشکلی گسترده بازتاب یافت. پوتین در حالی بر برقراری روابط با رژیم طالبان تاکید کرد که وزارت دادگستری روسیه پرونده حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی را برای پوتین فرستاده است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه پوتین، نیز روز سهشنبه در تاشکند گفت طالبان قدرت واقعی را در افغانستان در اختیار دارند و روسیه نام این گروه را از فهرست گروههای تروریستی حذف میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نکته مشترک در سخنان ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف این است که هر دو بر هماهنگی روسیه با کشورهای آسیای میانه در نحوه تعامل و ارتباط با طالبان تاکید کردند. پوتین گفت روسیه دیدگاه شرکایش در آسیای میانه را در زمینه ارتباط با رژیم و مواجهه با وضعیت فعلی افغانستان در نظر میگیرد.
در میان ۵ کشور آسیای میانه، تنها تاجیکستان از برقراری ارتباط رسمی و علنی با رژیم طالبان خودداری کرده است. دولتهای ازبکستان، قیرقیزستان، ترکمنستان و قزاقستان، ضمن واگذاری سفارتخانه و کنسولگریهای افغانستان به طالبان، سفارتخانههای خود را در کابل گشودهاند. در دو سال و نه ماه سلطه طالبان بر افغانستان، هیاتهای سیاسی دولتهای آسیای میانه پیدرپی به افغانستان سفر کردهاند و ضمن تاکید بر گسترش روابط، از تقویت همکاریهای اقتصادی با طالبان خبر دادهاند. در ماههای نخست سلطه طالبان بر افغانستان، ولادیمیر پوتین، امامعلی رحمان، رییسجمهوری تاجیکستان، و چندتن دیگر از مقامهای روسیه و کشورهای آسیای میانه، از ساختار انحصاری رژیم طالبان در دست یک قوم و همچنین حذف شدن زنان از جامعه افغانستان انتقاد کردند و گفتند ثبات در افغانستان بستگی به تشکیل دولت فراگیر در این کشور دارد، اما در نزدیک به یک سال اخیر، هیچ یک از مقامهای ارشد روسیه و کشورهای آسیای میانه در این زمینه اظهار نظر نکردهاند.
مقامهای طالبان از زمان سلطه بر افغانستان ادعا میکنند که اجازه نمیدهند منافع هیچ کشوری از سوی افغانستان تهدید شود. ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، بارها در سخنرانیهایش تاکید کرده است که خواستار برقراری روابط با همه کشورهای جهان است. هرچند هنوز هیچ یک از دولتهای جهان رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما شماری از کشورهای منطقه ازجمله چین، ایران، پاکستان، قطر، ازبکستان، روسیه، امارات متحده عربی، قرقیزستان، ترکمنستان و قزاقستان، روابط گستردهای در بخشهای اقتصادی و سیاسی با طالبان دارند.
جبهه آزادی افغانستان: امتیازدهی به طالبان فراخواندن تروریسم به آسیای میانه است
جبهه آزادی افغانستان در واکنش به تصمیم روسیه درمورد حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی گفت این اقدام امتیازدهی به طالبان است و به تقویت گروههای شبهنظامی و افراطی آسیای میانه منجر خواهد شد.
در بیانیه جبهه آزادی افغانستان آمده است: «امتیاز دادن به طالبان درحقیقت امتیاز به تفکر بنیادگرا و تندروانه در سراسر جهان خواهد بود. در شرایطی که خطر تروریسم و بنیادگرایی دروازههای آسیای میانه را دقالباب میکند، دادن امتیاز به گروه طالبان منتج به فراخواندن تروریسم و بنیادگرایی به آسیای میانه و فراتر از آن خواهد شد.»
اعلامیه مطبوعاتی
پیرامون تصمیم احتمالی فدراتیف روسیه در راستای حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی
28/مه/2024
اخیرا اخبار و اظهارات نگرانکننده دال بر تصمیم احتمالی فدراتیف روسیه مبنی بر حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی و تمایل به آوردن تغییرات در نحوۀ… pic.twitter.com/RHSl4ulqWS
— جبهه آزادی افغانستان (@AfgFreedomAFF) May 28, 2024
جبهه آزادی افغانستان، که از گروههای مخالف طالبان است، افزود که قوت گرفتن گروههای تروریستی چون تحریک طالبان پاکستان، انصارالله تاجیکستان و دیگر شبکههای افراطی مسلح در آسیای میانه که در ماههای اخیر دایره اقدامات تروریستی آنان به خاک روسیه هم رسیده است، نتیجه مستقیم عملکرد طالبان و غصب قدرت سیاسی افغانستان است.
دیگر سازمانها و جبهههای مخالف طالبان هنوز درمورد سخنان ولادیمیر پوتین و تصمیم روسیه درمورد حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی و برقراری روابط با این گروه واکنش نشان ندادهاند.