القاعده از حامیانش خواست برای فراگیری آموزش‌های نظامی به افغانستان سفر کنند

القاعده در افغانستان اردوهای آموزشی بر پا کرده است و انبارهای اسلحه دارد

نشریه لانگ‌وار ژورنال شنبه ۱۹ خرداد گزارش داد سیف‌العدل که از او به‌عنوان رهبر کنونی شبکه القاعده نام برده می‌شود، از حامیانش در سراسر جهان خواسته است برای فراگیری آموزش‌های نظامی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان سفر کنند. 

این نشریه با استناد به مطلبی با عنوان «غزه: جنگ وجودی، نه جنگ مرزها» در آخرین شماره رسانه اصلی القاعده موسوم به «السحاب» نوشته که سیف‌العدل در این مطلب با نام مستعار سلیم‌ الشریف، درخواست کرده است که افراد وفادار به «امت اسلامی» به افغانستان بروند و از شرایط آنجا بیاموزند و از تجربه طالبان بهره‌مند شوند.  

به نوشته لانگ‌وار ژورنال، از زمان سلطه‌ طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱ تاکنون، این آشکارترین دعوت القاعده از حامیان خارجی این شبکه است. در این مطلب افغانستان به‌عنوان پناهگاهی امن برای این گروه و برنامه‌های آینده‌اش معرفی و از جنگ جاری در غزه برای تشویق مردم به سفر به افغانستان به منظور «کسب آموزش و تجربه، قبل از حمله به اهداف اسرائیل و غرب در سراسر جهان» استفاده شده است.  

در این مقاله منتسب به سیف‌العدل تاکید شده که حمله به اهداف غربی‌ها و اسرائیل باید «دردناک» باشد، «چرا که اجرای کاری که ما باید انجام می‌دادیم، دیر شده است». 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سیف العدل حمله ۱۱ سپتامبر به خاک آمریکا، جنگ افغانستان و حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل را به‌عنوان نمونه‌های «بزرگ» از اقدام علیه دشمن» نام برد. او از برقراری حکومت طالبان در افغانستان استقبال کرد و از مسلمانان خواست که «امارت اسلامی طالبان» را «قهرمان» و الگویی برای تشکیل دولت‌های اسلامی در آینده بدانند.  

سیف العدل، جانشین ایمن‌الظواهری، رهبر پیشین القاعده، از مسلمانان ساکن کشورهای غربی خواست که به سرزمین‌های اسلامی به‌ویژه افغانستان مهاجرت کنند تا از درگیری‌ها دور بمانند. او حتی توصیه کرده است که این افراد پس از مهاجرت با ثروتشان از «امارت اسلامی طالبان» حمایت کنند. 

سیف العدل کیست؟ 

در گزارش سازمان ملل متحد که فوریه ۲۰۲۳ منتشر شد، آمده بود که سیف‌العدل از افسران پیشین نیروهای ویژه مصر است که به رهبری شبکه القاعده ارتقا پیدا کرده است. ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده، در حمله پهپادی سال ۲۰۲۲ ایالات متحده آمریکا به منطقه دیپلمات‌نشین وزیر اکبرخان کابل کشته شد. این دومین ضربه بزرگ به شبکه القاعده پس از کشته شدن اسامه بن‎‌لادن بنیان‌گذار القاعده، در سال ۲۰۱۱ در پاکستان محسوب می‌شود. 

البته رژیم طالبان کشته شدن ایمن الظواهری در کابل را تایید نمی‌کند. طالبان ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ طی توافق دوحه با ایالات متحده آمریکا تعهد کرده بودند که روابطشان را با گروه‌های تروریستی از جمله القاعده قطع کنند. 

هیئت منصفه فدرال ایالات متحده آمریکا سیف‌العدل را در نوامبر ۱۹۹۸ به اتهام دلیل دست داشتن در بمب‌گذاری در سفارتخانه‌های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا که به کشته شدن بیش از ۲۲۰ نفر انجامید، مجرم شناخت. وزارت خارجه آمریکا برای ارائه اطلاعات در مورد سیف‌العدل ۱۰ میلیون دلار پاداش گذاشته و اعلام کرده است که او در ایران اقامت دارد.  

بر اساس گزارش ژانویه ۲۰۲۴ تیم تحلیل و نظارت بر تحریم‌های سازمان ملل متحد در مورد تروریسم و تهدیدهای ناشی از آن در جهان، القاعده در افغانستان پادگان‌های آموزشی برپا کرده است و انبار اسلحه دارد. در این گزارش آمده بود که روابط میان طالبان و القاعده همچنان تنگاتنگ و نزدیک است و القاعده با ایجاد هشت پادگان نظامی در بخش‌های متعدد افغانستان از جمله غزنی، پروان، لغمان، و ارزگان و برپا کردن یک انبار اسلحه در پنجشیر، در افغانستان آزادی عمل فراوان دارد. 

به‌تازگی احمد ضیاء سراج، رئیس پیشین سازمان امنیت ملی افغانستان، در مصاحبه با مرکز مبارزه با تروریسم در وست پوینت گفته بود که داعش و القاعده از پیروانشان می‌خواهند که به افغانستان سفر کنند. او گفته بود که گمان می‌رود شبکه القاعده از افغانستان به‌عنوان مرکز فرماندهی و کنترل استفاده کند.  

ضیاء سراج افزوده بود که افراد شبکه القاعده در وزارتخانه‌های طالبان نقش مشاوران را ایفا می‌کنند و برای آنان گذرنامه افغانی صادر شده است. او تصریح کرد که تاج‌میر جواد، معاون استخبارات (اطلاعات) طالبان، مولوی نور جلال، معاون پیشین وزارت داخله (کشور) طالبان، قاری بریال، استاندار طالبان در کاپیسا، و محمد آغا حکیم، استاندار طالبان در پنجشیر، بیشتر به شبکه القاعده وابستگی دارند.  

نگرانی از افزایش تهدید القاعده در افغانستان در حالی مطرح می‌شود که چندین مقام ارشد طالبان تلویحا از القاعده حمایت کرده‌اند. عبدالطیف منصور، وزیر انرژی و آب طالبان، اکتبر ۲۰۲۳ در یک نشست مردمی در استان قندوز گفته بود که القاعده گروه تروریستی نیست، بلکه اعضای آن «برادران» طالبان‌اند.   

مولوی عبدالکبیر، معاون نخست‌وزیر طالبان، هم یک بار گفته بود که ملا عمر، بنیان‌گذار طالبان، «این ننگ را به جان نخرید که یک مسلمان را به کافران تحویل دهد». او ادعا کرده بود که حتی اگر اسامه بن‌لادن از افغانستان خارج می‌شد هم آمریکا به این کشور حمله می‌کرد. پس از اینکه ملا عمر از تحویل ‌دادن اسامه بن‌لادن، رهبر شبکه القاعده، به آمریکا خودداری کرد، ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا به افغانستان حمله کرد و رژیم طالبان به‌سرعت برق سرنگون شد.  

سلطه‌ مجدد طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱ الهام‌بخش سایر گروه‌های تروریستی در منطقه شده است تا با پیروی از راهبرد طالبان و تشدید جنگ و تنش، تلاش کنند دولت‌های کنونی را سرنگون کنند.    

بیشتر از جهان