بیوه ابوبکر بغدادی از زندگی مشترک با رهبر داعش می‌گوید

ام حذیفه، همسر اول ابوبکر بغدادی، می‌گوید تازه زایمان کرده بود که ۹ زن و دختر ایزدی را به خانه‌شان آوردند

تصویر تزیینی از زنی برقع‌پوش و ابوبکر بغدادی، رهبر کشته‌شده داعش‌ــ Independent Persian Combo

بیوه ابوبکر بغدادی در زندان با سرویس جهانی بی‌بی‌سی مصاحبه کرده و زندگی‌ مشترکش با رهبر داعش را روایت کرده است. ام حذیفه اولین همسر ابوبکر بغدادی بود و زمانی که رهبر داعش بر بخش‌های وسیعی از سوریه و عراق حکومت می‌کرد، با او زندگی می‌کرد. ام حذیفه اکنون به اتهام جرایم مرتبط با تروریسم تحت بازجویی قرار دارد و در زندانی در عراق نگهداری می‌شود.

ام حذیفه در تابستان ۲۰۱۴ همراه شوهرش در رقه زندگی می‌کرد که آن زمان پایگاه اصلی داعش در سوریه بود.

ابوبکر بغدادی رهبر تحت تعقیب این گروه جهادی افراطی بود و اغلب در مکان‌های دیگر به سر می‌برد. به گفته ام حذیفه، او یک بار نگهبانی به خانه فرستاد تا دو پسر کوچکشان را ببرد، «او به من گفت که قرار است بروند سفر تا به پسرها شنا یاد بدهند».

آن‌ها در خانه تلویزیونی داشتند که ام‌ حذیفه پنهانی تماشا می‌کرد. او توضیح می‌دهد که شوهرش فکر می‌کرد تلویزیون خراب است و می‌گوید: «وقتی خانه نبود، آن را روشن می‌کردم.» ام حذیفه می‌گوید که ارتباطش با جهان بیرون قطع شده بود و شوهرش از سال ۲۰۰۷ به او اجازه نداده بود تلویزیون تماشا کند یا از سایر فناوری‌ها مانند تلفن همراه استفاده کند.

او می‌گوید چند روز پس از آنکه نگهبان بچه‌ها را برد، تلویزیون را روشن کرد و به‌شدت غافلگیر شد. او شوهرش را دید که در مسجد جامع النوری شهر موصل در شمال عراق سخنرانی می‌کرد و برای اولین بار خود را به‌عنوان رهبر خلافت اسلامی معرفی کرد. جنگجویان داعش فقط چند هفته بود که کنترل این منطقه را به دست گرفته بودند.

ام حذیفه می‌گوید وقتی متوجه شد که پسرانش همراه  بغدادی در موصل به سر می‌برند نه در فرات و در حال یادگیری شنا، شوکه شد.

او در گفت‌و‌گو با خبرنگار بی‌بی‌سی خود را یک قربانی ترسیم می‌کند که سعی کرده بود از شوهرش بگریزد و هرگونه مشارکت در وحشی‌گری‌های داعش را تکذیب می‌کند.

این تصویر با آنچه در پرونده ایزدی‌هایی که اعضای داعش ربوده و به آن‌ها تجاوز کرده بودند تضاد آشکاری دارد‌ــ آن‌ها ام حذیفه را به همدستی در برده‌داری جنسی زنان و دختران ربوده‌شده متهم کرده‌اند.

ام حذیفه در تمام مدت مصاحبه سر بلند نمی‌کند، لباس سیاه پوشیده و بخشی از چهره‌اش را پوشانده است. او در سال ۱۹۷۶ در خانواده‌ای عراقی به دنیا آمد و در سال ۱۹۹۹ با ابراهیم عواد البدری، که بعدها با نام مستعار ابوبکر البغدادی شناخته شد، ازدواج کرد.

بغدادی در رشته فقه در دانشگاه بغداد تحصیل کرده بود و ام حذیفه می‌گوید که او آن زمان «مذهبی بود اما افراطی نبود... محافظه‌کار اما روشنفکر بود».

ام حذیفه می‌گوید بغدادی در جریان حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۴ دستگیر شد و پس از آزادی، تغییر کرده و تندخو شده بود.

او می‌گوید کم‌کم به شوهرش شک کرد که عضو یک گروه شبه‌نظامی شده باشد. «وقتی برمی‌گشت خانه، وقتی می‌رفت حمام، یا حتی وقتی می‌خوابید، لباس‌هایش را می‌گشتم. حتی به دنبال کبودی یا جراحت بدنش را وارسی می‌کردم... سردرگم بودم.» اما چیزی نیافته بود.

«آن زمان به او گفتم تو از راه راست منحرف شده‌ای... این حرف به‌شدت عصبانی‌اش کرد.»

ام حذیفه شرح می‌دهد که اغلب خانه عوض می‌کردند، هویت‌های جعلی داشتند و شوهرش همسر دوم گرفته بود. او می‌گوید از بغدادی درخواست طلاق کرده بود اما شوهرش شرط گذاشته بود که از فرزندانش دست بکشد، بنابراین به زندگی با بغدادی ادامه داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حالی که جنگ خونین فرقه‌ای در عراق در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ جریان داشت، ام حذیفه دیگر تردیدی نداشت که شوهرش با گروه‌های سنی جهادی ارتباط دارد. او در سال ۲۰۱۰ رهبر امارت اسلامی عراق شد.

ام حذیفه می‌گوید: «ما در ژانویه ۲۰۱۲ به حومه ادلب در سوریه نقل مکان کردیم و آن‌جا براین روشن شد که او امیر است.»

آن زمان بود که بغدادی دیگر پیراهن افغانی می‌پوشید، ریشش را بلند کرده بود و یک سلاح کمری حمل می‌کرد.

خشونت و وحشیگری داعش در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ گسترده‌تر و وحشتناک‌تر شد. یک گروه تحقیقاتی سازمان ملل گزارش داد شواهدی یافته است که داعش در مورد اقلیت ایزدی عراق مرتکب نسل‌کشی شده و این گروه مرتکب جنایت‌ علیه بشریت از جمله قتل، شکنجه، آدم‌ربایی و برده‌داری شده است.

ام حذیفه می‌گوید حتی آن زمان هم نمی‌توانست به تصاویر نگاه کند و آن قساوت‌ها را «شوک بزرگ»، «غیرانسانی» و «ریختن به‌ناحق خون» توصیف می‌کند که در این مورد داعش «مرز انسانیت را زیر پا گذاشت».

او در ادامه می‌افزاید که به شوهرش گفته بود «خون آن افراد بی‌گناه» روی دستش است و «طبق شریعت، می‌شد کارهای دیگری انجام داد، مثلا آن‌ها را به سمت توبه هدایت کرد».

ام حذیفه سعی کرده بود لپ‌تاپ بغدادی را که در یک کیف قفل‌شده نگهداری می‌شد وارسی کند تا بفهمد چه اتفاقی دارد می‌افتد اما نتوانسته بود رمز عبور را پیدا کند.

او در سال ۲۰۱۴ سعی کرده بود فرار کند اما مردان مسلح در ایست بازرسی اجازه عبور نداده بودند و او را به خانه بازگرداندند.

بغدادی اندکی پس از سخنرانی معروفش در موصل، دختر ۱۲ ساله‌اش امیمه را به عقد یکی از دوستانش، منصور، درآورده بود. ام حذیفه می‌گوید تلاش کرده بود مانع این ازدواج شود اما نادیده گرفته شده بود.

یک منبع امنیتی عراقی به سرویس جهانی بی‌بی‌سی گفت که امیمه یک بار پیش‌تر در سن هشت سالگی به عقد یک سخنگوی سوری داعش درآمده بود. اما ازدواج اول برای این بود که وقتی بغدادی خانه نبود، آن مرد بتواند داخل خانه بیاید، و آن رابطه ماهیت جنسی نداشت.

ام حذیفه سپس در اوت ۲۰۱۴ دختر دیگری به دنیا آورد، نسیبه، که بیماری قلبی مادرزادی داشت. این اتفاق هم‌زمان بود با وقتی که منصور ۹ زن و دختر ایزدی ۹ تا ۳۰ ساله را به خانه آورد.

ام حذیفه می‌گوید شوکه شده بود و «احساس شرم می‌کرد».

در این گروه دو دختر جوان بودند، ثمر و زینا‌ــ البته این اسم واقعی آن‌ها نیست. ام حذیفه مدعی است که آن‌ها فقط چند روز در خانه او در رقه ماندند. اما بعد خانواده به موصل نقل مکان کرد و ثمر دوباره آمد و حدود دو ماه پیش آن‌ها بود.

خبرنگار بی‌بی‌سی حمید، پدر ثمر، را یافته است که با چشمان اشکبار تعریف می‌کند که آن‌ها‌ــ دو همسر و ۲۶ فرزندش، دو برادرش و خانواده‌هایشان‌ــ را از سنجار ربودند. او به کوه‌ها در همان نزدیکی گریخته بود.‌ شش فرزندش از جمله ثمر همچنان پیدا نشده‌اند. برخی پس از پرداخت باج بازگشتند و بقیه پس از آزادسازی مناطق از دست داعش، به خانه بازگشتند.

دختر دیگر، زینا، برادرزاده حمید است و تصور می‌شود که هنوز در شمال سوریه باشد. خواهر زینا، سعاد، نیز به بردگی گرفته شده، به او تجاوز شده و هفت بار فروخته شده بود.

حمید و سعاد شکایتی علیه ام حذیفه به اتهام همدستی در آدم‌ربایی و بردگی دختران ایزدی ثبت کرده‌اند. آن‌ها معتقدند که ام‌ حذیفه یک قربانی درمانده نبوده است و می‌خواهند حکم مرگ برایش صادر شود.

سعاد بر اساس شهادت سایر قربانیانی که به خانه بازگشته‌اند، می‌گوید: «او مسئول همه چیز بود. او انتخاب‌ می‌کرد‌ــ این یکی به او خدمت کند، آن یکی به شوهرش خدمت کند... و خواهرم یکی از آن دختران بود. او همسر ابوبکر بغداد جنایتکار است، و مانند او جنایتکار است.»

ام حذیفه می‌گوید «من انکار نمی‌کنم که شوهرم جنایتکار بود» و ضمن تکذیب اتهام‌هایی که علیه خودش مطرح شده است، می‌افزاید بابت اتفاقی که برای زنان و دختران ایزدی افتاد بسیار متاسف است.

نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۹ به محلی در شمال غرب سوریه که بغدادی همراه برخی اعضای خانواده‌اش پنهان شده بود حمله کردند. بغدادی وقتی در یک تونل به دام افتاد، با انفجار جلیقه انتحاری خود و دو کودک را کشت و دو نفر از چهار همسرش در تیراندازی کشته شدند.

ام حذیفه آن‌جا نبود و در سال ۲۰۱۸ وقتی با نامی جعلی در ترکیه زندگی می‌کرد، دستگیر شد. او فوریه سال جاری به عراق بازگردانده شد و در حالی که مقام‌های عراقی در مورد نقش او در فعالیت‌های داعش تحقیق می‌کنند، در زندان به سر می‌برد.

بزرگ‌ترین دخترش، امیمه، همراه او در زندان است، در حالی که فاطمه ۱۲ ساله در یک کانون اصلاح و تربیت نگهداری می‌شود. یکی از پسرانش در حمله هوایی روسیه در حوالی حمص در سوریه کشته شد، و دیگری همراه پدرش در تونل جان باخت و کوچک‌ترین پسرش در یک یتیم‌خانه است.

بیشتر از جهان