تلاش جمهوری اسلامی برای کشاندن پای طالبان به گرداب «محور مقاومت»

علی باقری و مولوی امیر خان متقی در تماس تلفنی در مورد همکاری‌های مشترک و وضعیت جنگ غزه صحبت کردند

علی باقری، سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان-رسانه‌های اجتماعی

علی باقری، سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در تماس تلفنی با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان «بر ضرورت اقدام مشترک کشورهای اسلامی در فشار وارد کردن» بر دولت اسرائیل برای توقف عملیات در غزه تاکید کرد و گفت این کار باید در چهارچوب سازمان همکاری اسلامی صورت گیرد.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی و وزارت خارجه طالبان، روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، در اطلاعیه‌هایی بخشی از صحبت تلفنی  علی باقری و امیرخان متقی را منتشر کردند. در اطلاعیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی آمده‌ است که دو طرف «درباره همکاری‌های دوجانبه و آخرین وضعیت جنگ غزه» صحبت کردند.

همچنین در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان آمده‌است که علی باقری «موقف مشترک دو کشور ایران و افغانستان را در قبال غزه ستود و ابراز امیدواری کرد که سایر کشورهای جهان اسلام نیز در مورد مظلومیت غزه صدای خود را بلند کنند.»

از زمان حمله مرگبار حماس در هفتم اکتبر به اسرائیل و در پی آن حمله نظامی ارتش اسرائیل به غزه، این چندمین‌بار است که مقام‌های طالبان و جمهوری اسلامی در مورد موضع مشترک در قبال اسرائیل گفت‌وگو می‌کنند. در حاشیه مراسم تشییع ابراهیم رئیسی و حسین امیر عبداللهیان در تهران، ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست‌وزیر طالبان با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار کرد. آنان پیشتر در قطر نیز باهم دیدار داشتند و اسماعیل هنیه گفته بود اعضای حماس از پیروزی طالبان در برابر دولت پیشین افغانستان الهام گرفته‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 هرچند رهبر طالبان برگزاری تظاهرات حمایت از فلسطین را در افغانستان ممنوع کرده‌است و به جز برگزاری چند گردهمایی محدود در اوایل حمله ارتش اسرائیل به غزه، تظاهراتی در شهرهای افغانستان برگزار نشد، اما اعضای این گروه و برخی فرماندهان آن، بارها اعلام کرده‌اند که حاضرند برای جنگ با اسرائیل به غزه بروند.

روز شنبه گذشته، حسن ایلایک، خبرنگار روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی نوشت که طالبان به حزب‌الله لبنان اطمینان داده‌ است که اگر با اسرائیل وارد جنگ شود، حاضر است هزاران نیرو به لبنان اعزام کنند.

براساس این گزارش، در آستانه افزایش تنش میان حزب‌الله و اسرائیل، طالبان از طریق جمهوری اسلامی این اطمینان را داده‌ است که حزب‌الله را در این جنگ تنها نمی‌گذارند.

پیش از این حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل، طالبان را «بخشی از محور مقاومت» خوانده بود. کاظمی قمی همچنین از طالبان به عنوان «فرزندان اصیل افغانستان که برای آزادی» جنگیدند یاد کرده‌ است.

هرچند هنوز نشانه‌ای از همکاری نظامی طالبان با گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در خاورمیانه مشاهده نشده‌ است، اما از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، مقام‌های جمهوری اسلامی به صورت پیوسته در تلاشند تا پای طالبان را در تنش‌های جاری در این منطقه بکشانند.

هنوز هیچ یک از مقام‌های طالبان در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های خود از اعزام جنگجو به فلسطین یا لبنان سخن نگفته‌اند، اما وزارت خارجه این گروه همواره با انتشار اطلاعیه‌هایی در مورد درگیری در غزه، اسرائیل را متهم به کشتار غیرنظامیان می‌کنند. ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان نیز روز دوشنبه، در سخنرانی در نماز عید در قندهار گفت کشورهای اسلامی باید دست به دست همدیگر دهند و جلو اسرائیل را بگیرند.

رهبر طالبان نیز در سخنرانی‌هایی خود هیچ اشاره‌ای به اعزام جنگجو از افغانستان به درگیری‌های جاری در خاورمیانه به ویژه در غزه و لبنان نکرده‌است. هرچند مقام‌های جمهوری اسلامی مدعی‌اند که طالبان بخشی از «محور مقاومت» استند، اما این گروه از زمان بازگشت به قدرت، چندین بار با مرزبانان ایرانی به درگیری پرداخته‌است و همچنین به لحاظ اعتقادی با تشیع در مخالفت قرار دارند. به دستور رهبر طالبان تدریس فقه شیعی در دانشگاه‌های منع شده‌است و همچنین محدودیت‌هایی روی فعالیت مذهبی شیعیان وضع شده‌است.

از سوی دیگر مقام‌های طالبان از زمان بازگشت به قدرت، به صورت دوامدار با مقام‌های ایالات متحده آمریکا در قطر ملاقات می‌کنند و آمریکا هفته‌وار حدود چهل میلیون دلار کمک بشردوستانه به کابل می‌فرستد. به نظر می‌رسد تماس و تعامل ایالات متحده با طالبان و همچنین ارایه کمک‌های گسترده بشردوستانه که طالبان نیز از آنان در جهت تقویت رژیم خود استفاده می‌کنند، در موضع‌گیری این گروه در تحولات منطقه‌ای تاثیرگذار است.

با وجود تلاش‌های جمهوری اسلامی در رایزنی به نفع طالبان در نشست‌های بین‌المللی، طالبان در دومین نشست کمیته تماس منطقه‎ای در امور افغانستان را که ابتکار حسن کاظمی قمی است در تهران شرکت نکرد. این نشست توقع می‌رفت چهارچوبی باشد برای موضع مشترک جمهوری اسلامی، طالبان، روسیه، چین و پاکستان در برابر اقدام‌های آمریکا در افغانستان و منطقه از طرف طالبان استقبال نشد.

بیشتر از جهان