راه‌ انتقال، نشانه‌ها و نحوه پیشگیری از ابتلا به اچ‌پی‌وی در زنان

اچ‌پی‌وی سرطان نیست اما انواع پرخطر آن زمینه‌ساز ابتلا به سرطان‌ است

عکس تزیینی‌ــ زوجی در تخت‌خواب دور از هم نشسته‌اند‌ــ Canva

ویروس پاپیلومای انسانی یا اچ‌پی‌وی شایع‌ترین عفونت مقاربتی در سراسر جهان است و بر افراد از هر جنسیتی، چه زن و چه مرد تاثیر می‌گذارد. بیش از ۱۰۰ نوع اچ‌پی‌وی وجود دارد و حدود ۸۰ درصد زنان، یک‌ بار در زندگی به این بیماری مبتلا می‌شوند. 

به گزارش وری‌ول‌هلت، ۹ مورد از هر ۱۰ مورد ابتلا به اچ‌پی‌وی به خودی‌خود و در عرض دو سال از بین می‌رود، اما برخی از آن‌ها می‌تواند به بروز زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم منجر شود که البته با واکسن اچ‌پی‌وی قابل پیشگیری است. 

زگیل تناسلی یک نشانه‌‌ اچ‌پی‌وی است، اما تنها چند نوع اچ‌پی‌وی باعث زگیل می‌شوند. بسیاری از انواع اچ‌پی‌وی، از جمله آن‌هایی که به سرطان منتهی می‌شوند، علامت و نشانه خاصی ندارند؛ آنچه غربالگری منظم برای تشخیص زودهنگام بیماری ضروری می‌کند. 

اگر در ناحیه تناسلی، گلو یا دهانتان متوجه توده‌، زخم‌ یا رشد توده‌ای غیرعادی شدید، به پزشک مراجعه کنید. زگیل تناسلی که از اچ‌پی‌وی نشات می‌گیرد، ممکن است به صورت برجستگی‌های کوچک یا مجموعه‌ای از برجستگی‌ها ظاهر شود. همچنین خونریزی واژینال غیرطبیعی و ظاهر شدن سلول‌های غیرعادی روی دهانه رحم، یعنی قسمت پایینی رحم که به داخل واژن باز می‌شود و از طریق آزمایش پاپ‌اسمیر قابل تشخیص است، از تغییرات پیش‌سرطانی و سرطان ناشی از اچ‌پی‌وی خبر می‌دهند. 

غربالگری 

یکی از راه‌های مهم تشخیص اچ‌پی‌وی انجام دادن معاینات معمول و مخصوص زنان مانند تست پاپ‌اسمیر است. در این روش سلول‌های غیر‌عادی در دهانه رحم بررسی می‌شوند؛ به همین دلیل اگر اچ‌پی‌وی زود تشخیص داده شود، می‌تواند امکان درمان سرطان دهانه رحم را هموار کند.

توصیه دستورالعمل‌های غربالگری این است که تست پاپ‌اسمیر از سن ۲۱ سالگی شروع شود. افراد احتمالا از سن ۲۵ تا ۶۵ سالگی این آزمایش را انجام می‌دهند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

زنان چگونه به اچ‌پی‌وی مبتلا می‌شوند؟

اچ‌پی‌وی از طریق تماس پوست به پوست با شریک جنسی آلوده در طول رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی منتقل می‌شود. یک فرد مبتلا به اچ‌پی‌وی حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشد، می‌تواند عفونت را به فردی دیگر منتقل کند. این بیماری ممکن است در حین زایمان طبیعی از زن باردار به جنین او هم منتقل شود.

ابتلای زنان به اچ‌پی‌وی و به طور کلی بیماری‌های مقاربتی همچنان در برخی کشورها به نوعی یک تابو است و برخی از مبتلایان را به دلیل شرم، از پیگیری و درمان بازمی‌دارد. در حالی که صحبت راجع به علائم و تشخیص بیماری به سلامتی زنان و شریک جنسی‌شان کمک بسیاری خواهد کرد.

به گفته متخصصان، در این زمینه برای مردان غربالگری وجود ندارد و آزمایش زنان هم سه تا پنج سال یک‌بار انجام می‌شود. 

پس از تشخیص اچ‌پی‌وی، نوع آن و اینکه پرخطر یا کم خطر است هم مشخص خواهد شد. اچ‌پی‌وی کم‌خطر مواردی است که با درمان و در طول زمان برطرف می‌شود اما انواع پرخطر اچ‌پی‌وی می‌تواند سرطان ایجاد کند. حدود ۱۲ نوع اچ‌پی‌وی پرخطر وجود دارد.

سرطان دهانه رحم که چهارمین سرطان شایع در زنان در ایالات متحده و سراسر جهان است، تقریبا همیشه ناشی از اچ‌پی‌وی است؛ آنچه غربالگری، تشخیص زود‌هنگام و درمان به‌موقع را حیاتی می‌کند.

اکثر عفونت‌های اچ‌پی‌وی در عرض ۲۴ ماه از بین می‌روند و سیستم ایمنی معمولا با عفونت‌های خفیف اچ‌پی‌وی مبارزه می‌کند. اما متاسفانه ۱۰ تا ۲۰ درصد عفونت‌های پرخطر اچ‌پی‌وی، به خودی‌خود از بین نمی‌روند و ممکن است در عرض سه تا هفت سال به سرطان منجر شوند.

تخمین‌ها حاکی از آن است که واکسن اچ‌پی‌وی (گارداسیل) از ۹۰ درصد سرطان‌های ناشی از این عفونت جلو‌گیری می‌کند و در پیشگیری از زگیل تناسلی هم موثر است. از آنجا که واکسیناسیون روشی پیشگیرانه است و درمان محسوب نمی‌شود، کارشناسان بهداشت توصیه می‌کنند کودکان از هر جنس در حدود سن ۱۱ سالگی و قبل از افزایش خطر ابتلا به اچ‌پی‌وی از طریق مقاربت جنسی، واکسینه شوند. البته سازمان غذا و داروی ایالات متحده تزریق واکسن تا سن ۴۵ سالگی را تایید کرده است. 

متخصصان می‌گویند، اچ‌پی‌وی یک بیماری مقاربتی شایع و معمولا بدون علامت است که افراد از هر جنس را درگیر می‌کند. در واقع، حدود ۸۰ درصد از افراد در طول زندگی خود به اچ‌پی‌وی مبتلا می‌شوند در حالی که هیچ نشانه‌ای ندارد.

به گفته کارشناسان، اچ‌پی‌وی سرطان نیست اما انواع پرخطر آن زمینه‌ساز ابتلا به سرطان‌ است، بنابراین غربالگری منظم و انجام دادن آزمایش‌هایی مانند تست پاپ‌اسمیر به زنان کمک می‌کند بیماری را به‌موقع تشخیص دهند و برای درمان آن اقدام کنند.  

بیشتر از بهداشت و درمان