«موزه جهادی»؛ تجلیل طالبان از رژیم ترور و وحشت

ده‌ها هزار شهروند افغانستان در حمله‌های طالبان جان باخته‌اند و یادآوری و نمایش آثار جنگی طالبان زخم بازماندگان این اقدامات را تازه خواهد کرد

مولوی عتیق‌الله عزیزی، معاون فرهنگ وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، گفته است کار ساخت «موزه جهادی» در شهر کابل آغاز خواهد شد و کمیته‌‌هایی در سطح استان‌ها برای گزینش و ارسال این آثار آغاز به کار کرده‌اند.  

او گفت: «در ختم (پایان) سال تمام آثار گردآوری‌شده برای موزه جهادی روان (فرستاده) خواهد شد و امیدوار هستیم که این کار انجام شود.» 

طالبان از جلیقه‌های انتحاری، موتر بمب (خوروهای مملو از بمب)، موتورسیکلت‌های بمب‌گذاری‌شده، مین‌های مغناطیسی و دیگر عوامل انفجار و انتحار به‌ منزله آثار «جهادی» یاد می‌کنند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ملا عمر در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی تحریک طالبان افغان را تاسیس کرد. این گروه با استفاده از اختلاف و جنگ در میان نیروهای مجاهدین توانست که بی‌درنگ در بخش‌ وسیعی از قلمرو افغانستان تسلط پیدا کنند.  

دور نخست حاکمیت طالبان پس از حمله شبکه القاعده به خاک ایالات متحده آمریکا، ازجمله دو برج تجارت جهانی در نیویورک در سال ۲۰۰۱، و امتناع ملا عمر، رهبر نخست طالبان، از سپردن اسامه بن لادن، رهبر آن وقت شبکه القاعده، به آمریکا و پس از حمله ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا فروپاشید.  

پس از فروپاشی رژیم طالبان، نظام جمهوری مورد حمایت غرب در افغانستان شکل گرفت و پس از چند سال جنگ و شورش‌گریِ طالبان آغاز شد و این گروه طی دو دهه به خونین‌ترین و مرگبارترین حمله‌های مسلحانه، انفجاری و انتحاری متوسل شدند.  

هم‌زمان با گسترش جنگ طالبان و افزایش حمایت کشورهای منطقه از این گروه، واشینگتن به این نظر رسید که جنگ افغانستان راه‌حل نظامی ندارد و باید با طالبان گفت‌وگو کرد. گروه طالبان مذاکره با آمریکا را در قطر آغاز کرد که به امضای توافقنامه دوحه در فوریه ۲۰۲۰ انجامید. در نتیجه این توافقنامه بود که حمایت سیاسی و نظامی واشینگتن از حکومت افغانستان کاهش یافت و این حکومت در اوت ۲۰۲۱ به دست طالبان سقوط کرد.  

طالبان سلطه‌شان بر افغانستان را پیروزی «آمریکا و ناتو» توصیف می‌کنند و تاکید دارند که با بهره‌گیری از جنگ مسلحانه، انتحار و انفجار به هدفشان رسیده‌اند. طالبان چندین بار یگان انتحاری، بمب‌های مغناطیسی و دیگر ابزارهای خشونت را در شهرها به نمایش گذاشته‌اند و همچنین از نیروی انتحاری‌شان برای مانور علیه مخالفانشان استفاده کرده‌اند. 

مقام‌های طالبان ازجمله سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله (کشور) این گروه و رهبر شبکه حقانی که مسئول پیچیده‌ترین و خونین‌ترین حمله‌های انتحاری در دوران حکومت پیشین است، از خانواده کشته‌شدگان نیروهای انتحاری «دل‌جویی» و میان آنان «پول نقد» توزیع کردند.  

سال گذشته محمد یوسف مشهور به حاجی وفا، استاندار طالبان در بلخ، یک بمب دستی، یک بشکه روغن پر از مواد منفجره، یک بمب مغناطیسی و یک موتورسیکلت را به‌ منزله «آثار ارزشمند» به موزه شهر مزارشریف اهدا کرد.   

مسئولان در وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان پیش‌تر گفته بودند که می‌کوشند شعرهای نیروهایشان را که در جریان جنگ ۲۰ ساله سروده شده است گرد‌آوری کنند. آنان معتقدند این شعرها باید در قالب کتاب چاپ شود تا خاطرات جنگشان به ثبت برسد.  

اما ده‌ها هزار شهروند افغانستان در حمله‌های طالبان جان باخته‌اند و یادآوری و نمایش آثار جنگی طالبان زخم بازماندگان این اقدامات را تازه خواهد کرد. این در حالی است که هیچ‌یک از مقام‌های طالبان از کشته شدن شهروندان این کشور در حمله‌های این گروه «عذرخواهی» نکرده است، بلکه با افتخار از کارنامه‌شان یاد کرده‌اند.  

بیشتر از جهان