از اندرو جکسون تا دونالد ترامپ؛ تاریخ خونبار سوءقصد به روسای جمهوری آمریکا

عرصه سیاست در ایالات متحده آمریکا همواره با خطر سوءقصد و شلیک به چهره‌های سیاسی برجسته مواجه بوده است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق و نامزد فعلی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، روز شنبه سیزدهم ژوییه هنگام سخنرانی در یک گردهمایی انتخاباتی در شهر باتلر، هدف تیراندازی یک جوان مسلح قرار گرفت.

این «سوءقصد» در ۵۰ کیلومتری شمال شهر پیتسبورگ در ایالت پنسیلوانیا رخ داد و طی آن، یکی از گلوله‌های شلیک‌شده این نامزد ریاست‌جمهوری را زخمی کرد.

به گزارش رسانه‌ها، ضارب جوانی ۲۰ساله به نام توماس متیو کروکس است.

طبق نظر تحلیلگران سیاسی، این «تلاش برای ترور» ترامپ ممکن است روند کارزار انتخاباتی آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، و دیگر چهره‌های مطرح سیاسی آمریکا و جهان همگی این اقدام را محکوم کرده‌اند.

با این حال حملات به‌ قصد ترور نامزدهای ریاست‌جمهوری یا روسای جمهور در تاریخ سیاسی ایالات متحده آمریکا بی‌سابقه نیست و به دلیل سوابق اقدام علیه رهبران سیاسی در آمریکا طی دوره‌های تاریخی مختلف، موضوع سوءقصد به جان رئیس‌جمهوری‌ بارها دستمایه ساخت فیلم‌های سینمایی هم شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اقدام به ترور اندرو جکسون، هفتمین رئیس‌جمهوری آمریکا، را که به‌دلیل گیر کردن گلوله نافرجام ماند، باید نقطه آغاز تاریخ ترور رهبران سیاسی این کشور دانست، اما یکی از نقاط اوج در تاریخ ترورهای سیاسی آمریکا، سوءقصد به آبراهام لینکلن در ۱۴ آوریل ۱۸۶۵ بود که به مرگ او منجر شد.

گلوله‌ای که چارلز ویلکس بوت در سالن تئاتر فورد به سمت لینکلن شلیک کرد، جان این رئیس‌جمهوری آمریکا را گرفت و این اولین قتل رهبران سیاسی در تاریخ آمریکا را رقم زد.

۱۶ سال پس از ترور لینکلن، رئیس‌جمهوری جیمز گارفیلد دوم ژوییه ۱۸۸۱ در ایستگاه راه‌آهن واشینگتن هدف گلوله چارلز گیتو، وکیل جوان، قرار گرفت. او پس از روزها تلاش پزشکان سرانجام ۱۹ سپتامبر در اثر عفونت و جراحت داخلی درگذشت.

ویلیام مک‌کینلی، بیست‌وپنجمین رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز ۶ سپتامبر ۱۹۰۱ با دو گلوله‌ای که لئون چولگوش، کارگر سابق کارخانه فولاد و از حامیان آنارشیست‌های آمریکایی، شلیک کرد، مجروح شد و هشت روز بعد جان باخت.

اما مشهورترین ترور سیاسی تاریخ آمریکا به نام جان.اف. کندی ثبت شده است؛ رئیس‌جمهوری جوان و محبوب آمریکا که ساعت ۱۲:۳۰ ظهر جمعه ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ هنگام عبور خودرویش در شهر دالاس تگزاس هدف قرار گرفت و دوربین‌های تلویزیونی لحظه مرگش را ثبت کردند.

ضارب کندی لی هاروی اسوالد معرفی شد. او دو روز بعد، در حالی‌ که مدعی بود ضارب کندی نیست، به قتل رسید. مرگ کندی تا امروز معمای بزرگ سیاسی آمریکا است و افراد زیادی کماکان حاضر نیستند روایت رسمی مبنی بر کشته‌ شدن او به دست اسوالد را بپذیرند.

کندی آخرین رئیس‌جمهوری آمریکا است که جانش را درپی ترور از دست‌ داد.

در میان نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری که حین کارزار انتخاباتی هدف سوءقصد قرار گرفتند، نام برادر جان کندی، رابرت. اف. کندی، دیده می‌شود که سال ۱۹۶۸ هنگام فعالیت در کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری با شلیک گلوله سرحان، دانشجوی فلسطینی‌تبار، در آشپزخانه هتل آمباسادور شهر لس‌آنجلس کشته شد.

البته گلوله‌های شلیک‌شده به رئیس‌جمهوری‌ها یا  نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا همیشه به کشته‌ شدن این افراد منجر نشدند.

۱۳ اکتبر ۱۹۱۲ یک لیوان فلزی جان تئودور روزولت، رئیس‌جمهوری آمریکا، را نجات داد و گلوله شلیک‌شده پس از عبور از لیوان فلزی به او خورد. کاسته‌ شدن از شدت ضرب گلوله به نجات روزولت از مرگ منجر شد.

۱۵ فوریه سال ۱۹۳۳ تنها یک ماه پیش از ورود فرانکلین روزولت به کاخ سفید، ژوزپه زانگارا در شهر میامی به سمت روزولت و سرمک، شهردار شیکاگو، شلیک کرد اما روزولت از این حمله نجات پیدا کرد. برخی تحلیلگران معتقدند از ابتدا هم شهردار شیکاگو هدف حمله بود که کشته شد.

سال ۱۹۵۰ نیز حمله مسلحانه دو مرد پورتوریکویی به محل سکونت هری ترومن می‌توانست به مرگ سی‌وسومین رئیس‌جمهوری آمریکا منتهی شود که هوشیاری محافظان او این سوءقصد را ناکام گذاشت.

جورج والاس، فرماندار جدایی‌طلب آلاباما، دیگر چهره مشهوری است که در زمان کارزار انتخاباتی هدف حمله قرار گرفت. والاس که سال ۱۹۷۲ برای سومین بار نامزد ریاست‌جمهوری شده بود، هنگام حضور در یک مراسم تبلیغاتی خارج از واشینگتن هدف تیراندازی قرار گرفت. او از این حمله جان به در برد اما برای همیشه فلج شد.

جرالد فورد، رئیس‌جمهوری آمریکا در سال ۱۹۷۵، نیز به فاصله کمتر از ۲۰ روز دو بار هدف سوءقصد قرار گرفت اما از هر دو نجات یافت.

نخستین سوءقصد به جان فورد ۵ سپتامبر در شهر ساکرامنتو رخ داد. زنی به نام له‌نت فروم، از پیروان فرقه خانواده مانسون، به سمت فورد تیراندازی کرد. ۱۷ روز بعد، در زمان خروج فورد از هتل وستین‌ سنت‌فرانسیس سانفرانسیسکو، گلوله‌هایی که سارا جین مور از میان جمعیت شلیک کرد، با فاصله کمی از کنار فورد گذشتند و این اقدام نیز نافرجام ماند.

۳۰ مارس سال ۱۹۸۱، در شرایطی که تنها ۶۹ روز از آغاز دوران ریاست‌جمهوری رونالد ریگان سپری شده بود، این رئیس‌جمهوری آمریکا هنگام خروج از هتل هیلتون واشینگتن هدف حمله مسلحانه جان هینکلی قرار گرفت اما با وجود جراحت، از مرگ نجات یافت.

هینکلی مدعی شد که برای تحت تاثیر قرار دادن جودی فاستر، بازیگر محبوبش، دست به این کار زده است اما همانند همه ترورهای سیاسی، در مورد اهداف و عوامل مرتبط با این ترور نیز فرضیه‌های مختلفی مطرح است.

اگر حملاتی کور مانند شلیک به محوطه کاخ سفید را هم در فهرست اقدام‌های تروریستی علیه رئیس‌جمهوری‌های آمریکا قرار دهیم، آن‌گاه شلیک جوانی ۲۱ ساله به سمت کاخ سفید در سال ۲۰۱۱ می‌تواند نام باراک اوباما را هم در فهرست رئیس‌جمهوری‌هایی قرار دهد که هدف حمله تروریستی قرار گرفته‌اند؛ هرچند اوباما زمان این حمله در کاخ سفید حضور نداشت.

به جز رئیس‌جمهوری‌ها و نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری، سیاستمداران دیگری هم در آمریکا ترور شده‌اند.

کشته شدن سناتورهایی مانند هوی پی لانگ و چهره‌های سیاسی برجسته مانند مالکوم ایکس و مارتین لوتر کینگ، هرکدام نشان می‌دهند که با وجود افزایش چشمگیر سطح حفاظت از افراد مهم، عرصه فعالیت سیاسی در آمریکا همچنان با خطراتی مواجه است که همانند حمله به دونالد ترامپ، می‌توانند مسیر تاریخ سیاسی این کشور را تغییر دهند.