حمله اسرائیل به مواضع حوثی‌ها در یمن؛ تهران درباره «ماجراجویی خطرناک» هشدار داد

سخنگوی ارتش اسرائیل تاکید کرد حوثی‌ها از بندری که به آن حمله شد، برای دریافت محموله‌های تسلیحاتی از جمهوری اسلامی ایران استفاده می‌کردند

یک روز پس از تهاجم پهپادی حوثی‌های یمن به یک ساختمان تجاری در تل‌آویو که یک کشته به جا گذاشت، جنگنده‌های اسرائیل روز شنبه به اهداف نظامی حوثی‌ها در نزدیکی بندر حدیده یمن حمله کردند؛ حمله‌ای که گفته می‌شود در نتیجه آن دست‌کم سه نفر کشته و ۸۷ نفر زخمی شدند.

رسانه‌های وابسته به حوثی‌های یمن اعلام کردند که بیشتر مجروحان در حملات هوایی اسرائیل دچار سوختگی شدید شده‌اند. به گزارش این رسانه‌ها، اسرائیل تاسیسات نفتی و یک نیروگاه را هدف قرار داده است. با این حال، سخنگوی ارتش اسرائيل تاکید کرد در حمله به بندر حدیده یمن، محلی را هدف گرفته که برای دریافت محموله‌های تسلیحاتی ارسالی از جمهوری اسلامی به شبه‌نظامیان حوثی استفاده می‌شده است.

به گزارش رویترز، ساکنان حدیده گفتند که در جریان بمباران شدید، صدای انفجار در سراسر شهر شنیده شد و آتش عظیم از دور قابل مشاهده بود.

دولت بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که حمله به بندر حدیده یمن با جنگنده‌های اف‌ــ‌۱۵ انجام شد که همگی سالم به مقصد بازگشته‌اند. به گفته مقام‌های ارشد دولت اسرائيل، این تهاجم در تلافی حملاتی بوده که حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل و شهروندانش انجام دادند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در مقابل، یحیی سریع، سخنگوی حوثی‌ها، تهدید کرد که این گروه به حمله اسرائیل «پاسخ موثری» خواهد داد. او تاکید کرد که «حوثی‌ها در حمله به اهداف حیاتی دشمن یعنی اسرائیل تردید نخواهند کرد».

حمله به یمن که به گفته مقام‌های اسرائیلی در پی بیش از ۲۰۰ حمله حوثی‌ها به اسرائیل انجام شد، بر این نگرانی که جنگ غزه به یک درگیری منطقه‌ای تبدیل شود، افزوده است.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، با انتشار بیانیه‌ای در این زمینه گفت: «آتشی که در حال حاضر در حدیده شعله‌ور است، در سراسر خاورمیانه دیده می‌شود و اهمیت آن مشخص است.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هم از جامعه بین‌المللی خواست فشارها بر تهران و گروه‌های نیابتی‌اش شامل حوثی‌ها، حماس و حزب‌الله را افزایش دهدو از این طریق به امنیت مسیرهای تجاری بین‌المللی کمک کنند. نتانیاهو در سخنانش گفت: «هر کس می‌خواهد خاورمیانه‌ای باثبات و امن ببیند، باید در مقابل محور شرارت ایران بایستد و از مبارزه اسرائیل با جمهوری اسلامی و دستیارانش حمایت کند.»

در همین حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، حملات اسرائیل را محکوم کرد و درباره «خطر تشدید تنش و گسترش جنگ در منطقه در نتیجه ماجراجویی خطرناک اسرائیل» هشدار داد.

کنعانی با ادعای اینکه «ریشه اصلی تنش‌های جاری در منطقه تداوم کشتار و محاصره ساکنان بی‌دفاع نوار غزه» است، تهدید کرد: «تا وقتی تجاوزها در فلسطین به‌ویژه باریکه غزه ادامه دارد، آرامش به منطقه بازنخواهد گشت.»

حزب‌الله لبنان هم در بیانیه‌ای، حمله به حدیده را محکوم کرد و آن را «اقدامی احمقانه» دانست که مرحله جدید و خطرناکی از رویارویی بسیار مهم جاری را نشان می‌دهد.

در سوی دیگر، سخنگوی وزارت دفاع عربستان سعودی با بیان اینکه ریاض در حمله به حدیده دخالتی نکرده یا در آن مشارکت نداشته است، گفت: «عربستان سعودی به هیچ وجه به هیچ طرفی اجازه نخواهد داد به حریم هوایی‌اش وارد شود.»

مصر هم که در تلاش برای کمک به میانجی‌گری در آتش‌بس غزه و توافق آزادسازی گروگان‌ها بود، اعلام کرد که حمله اسرائیل را با «نگرانی شدید» دنبال می‌کند.

در ادامه این تحولات، روز یکشنبه ۳۱ تیرماه ارتش اسرائیل از رهگیری و انهدام موشک شلیک‌شده شورشیان حوثی خبر داد. اسرائیل اعلام کرد که سامانه دفاع موشکی‌اش یک موشک زمین به زمین را که از یمن شلیک شده بود، در آسمان دریای سرخ و پیش از رسیدن به بندر جنوبی ایلات منهدم کرد. اگرچه این موشک وارد حریم هوایی اسرائیل نشد، آژیرهای خطر در جنوب این کشور به صدا درآمد.

تشدید درگیری میان شورشیان حوثی یمن و اسرائیل پس از آن است که روز جمعه یک هواپیمای بدون سرنشین حوثی‌ها به تل‌آویو نفوذ کرد و با اصابت به یک ساختمانی مسکونی باعث مرگ یک غیرنظامی شد. در پی این حمله، مقام‌های اسرائیل عاملان این تهاجم را به انتقام تهدید و به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی‌ها است، حمله کردند.

حوثی‌ها یکی از چندین گروه مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در سراسر خاورمیانه به شمار می‌روند که مسئولیت حملات پهپادی و موشکی به اسرائیل را برعهده گرفته‌اند. این گروه که بخش‌هایی از یمن از جمله بیشتر سواحل دریای سرخ را کنترل می‌کنند، پیش از این مسئولیت حمله به شهرهای اسرائیل از جمله اشدود، حیفا و ایلات را برعهده گرفته‌اند، اما به نظر می‌رسد حمله روز جمعه اولین حمله‌ای بود که پدافند هوایی پیشرفته اسرائیل را دور زد.

دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت که تل‌آویو معتقد است پهپادی که حوثی‌ها استفاده کردند، ساخت ایران بود و به‌گونه‌ای طراحی شده بود که بتواند از یمن به تل‌آویو برسد.

یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائيل، به حمله حوثی‌ها به تل‌آویو واکنش نشان داد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جمهوری اسلامی ایران از تروریست‌های حوثی در یمن، حزب‌الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی در غزه، شبه‌نظامیان شیعه در عراق و سوریه حمایت می‌کند، به آن‌ها آموزش می‌دهد، از آن‌ها حمایت مالی می‌کند و برای ایجاد یک جبهه تروریستی دیگر علیه اسرائیل به اردن سلاح قاچاق می‌کند.»

او در پیامی دیگر نیز با اشاره به اینکه «هرکس به ما ضربه بزند، به او ضربه می‌زنیم»، نوشت که «رژیم ایران سر مار است و اکنون باید جلو آن را گرفت».

کاتز در پیامش بار دیگر از جامعه جهانی خواست «تحریم‌های فلج‌کننده و حداکثری» علیه جمهوری اسلامی وضع کنند و تاکید کرد که «حوثی‌ها بخشی از شبکه منطقه‌ای سازمان‌های تروریستی‌اند که حکومت ایران از آن‌ها حمایت نظامی و مالی می‌کند».

بیشتر از جهان