حسن مهری، فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی، روز یکشنبه ۱۴ مرداد، از کشف اشیا تاریخی مربوط به دورههای اشکانی، ساسانی، الیمایی و پس از اسلام در استان فارس خبر داد.
به گفته فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، ۲۸ قلم شیء تاریخی مربوط به دورههای یادشده «با هوشیاری و اقدام بهموقع نیروهای یگان حفاظت میراثفرهنگی استان فارس» کشف و ضبط شده است.
بر اساس این خبر، یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس با توجه به خبرهایی که دوستداران میراث فرهنگی درباره حملونقل اشیای عتیقه در شهرستان پاسارگاد در اختیار این یگان گذاشتند، وارد عمل شد و پس از شناسایی متهمان، از خودرو قاچاقچیان عتیقه ۲۸ شیء تاریخی شامل سکه، النگو، گردنبند کشف و ضبط کرد.
دوره تاریخی و میزان قدمت این اشیا اعلام شده، اما مشخص نشده است که آیا قاچاقچیان این اشیاء را از کسی خریده یا آنها را دزدیده بودند یا نتیجه اکتشافهای غیرقانونی آنها در محوطههای تاریخی بودهاند.
مجتبی قهرمانی، رئیسکل دادگستری هرمزگان، نیز روز سوم مرداد از کشف ۱۷۰ شیء تاریخی از یک قاچاقچی در جزیره قشم و تشکیل پرونده قضایی برای متهم خبر داده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته قهرمانی، این اشیا عبارت بودند از ۱۴۲ سکه، ۲۸ قطعه مجسمه، ظرف و لیوان مربوط به دورههای تاریخی مختلف که متهم قصد داشت از طریق مرزهای آبی به یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس منتقل کند.
افزایش کشف اشیای عتیقه طی سالهای اخیر این نگرانی را افزایش داده است که سارقان به دلیل کاهش سطح حفاظت از محوطههای تاریخی و رها شدن برخی از این محوطهها، برای حفاری در این محوطهها فرصت بهتری یافته باشند.
فعالان میراثفرهنگی در روزهای اخیر با اشاره به ثبت تپه هگمتانه در فهرست جهانی یونسکو یادآور شدند که در ایران محوطههای تاریخی بسیاری در شرایط نامناسب رها شدهاند. از جمله تپهحصار دامغان که نخستینبار سال ۱۳۱۲ زیر نظر اریخ اشمیت از دانشگاه پنسیلوانیا کاوش شد اما در سالیان اخیر چراگاه گوسفندان و محل تمرین موتورسواران شده است.
عبور ریل قطار از مجاورت این تپه تاریخی هم برای بقایای تاریخی بهجامانده آثار مخربی گذاشته است اما به نظر میرسداین موضوع برای مدیران میراث فرهنگی اهمیتی ندارد.
حسین خلیلنژاد، از فعالان میراث فرهنگی، در این خصوص گفت: «این مجموعه تاریخی و فرهنگی بین ۲۱۵ تپه تاریخی و باستانی استان منحصربهفرد است. به همین دلیل خیلی از کنشگران میراث فرهنگی، خبرنگاران و راهنمایان گردشگری کشور و استان سمنان پیگیر وضعیت آناند.»
در آخرین روزهای کار دولت سیزدهم که در دوران فعالیت آن، بخشی از بناهای میراث فرهنگی تخریب شدند، فعالان میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی ششم مرداد اعلام کردند عوامل ناشناس غسالخانه گورستان تاریخی و ثبتشده محله عمو زینالدین تبریز را تخریب کردهاند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تبریز با تایید خبر گفت که این اثر ارزشمند تاریخی در حالی تخریب شد که سال ۱۳۸۴ به شماره ۱۱۹۷۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده بود.
هرچند مدیران میراث فرهنگی اعلام نکردهاند چه کسانی و با چه هدفی این کار را انجام دادهاند، آنچه خشم علاقهمندان میراثفرهنگی را برانگیخته، فراموش شدن چنین پروندههایی است که در برخی موارد، شائبه هماهنگی میان نهادهای مختلف با عوامل تخریب را افزایش میدهد.
در سالهای اخیر تعداد زیادی از بناها و بافتهای تاریخی شهرهای مختلف ایران، تخریب شدهاند و آنچه در عمل رخ داده، از دست رفتن هویت و یادگارهای تاریخی این سرزمین بوده است.