سازمان بهزیستی، برنامه و بودجه و سازمان هدفمندی یارانهها در همکاری با یکدیگر، حدود ۱۳ هزار مددجوی بهزیستی را از فهرست مستمریبگیران حذف و آنها را با بحرانهای معیشتی و درمانی مواجه کردهاند. این خبر را بهروز مروتی، مدیر کارزار حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، رسانهای کرد و افزود که ۶۰ درصد این مددجویان افراد دارای معلولیتاند.
به گفته این فعال حقوق معلولان، دیوان محاسبات اواخر اردیبهشتماه قول داده بود که افراد دارای معلولیت از خردادماه به چرخه حمایتی بازمیگردند اما اکنون سازمان هدفمندی یارانهها قصد ندارد این افراد را به چرخه حمایتی اضافه کند.
مروتی به واگذاری مسئولیت پرداخت مستمری مددجویان بهزیستی به سازمان هدفمندی یارانهها نیز اشاره کرد و به خبرگزاری ایلنا گفت این اقدام که بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۳ انجام شد، زندگی هزاران خانواده را با چالش مواجه کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این فعال حقوق معلولان همچنین فاش کرد که مستمری ۱۳ هزار مددجوی بهزیستی از جمله افراد دارای معلولیت بدون اطلاع قبلی قطع شده است و آنها اکنون گرفتار بحران معیشت شدهاند.
مروتی با بیان اینکه «اضطراب و نگرانی عمیق» بین مددجویان و خانوادههایشان به وجود آمده، گفت که تبعات تصمیم شتابزده و بدون برنامه دقیق مسئولان دولتی بسیار جدی و گسترده است و قطع مستمری خانوادههایی که به این مبلغ اندک برای تامین نیازهای اولیهشان وابستهاند،عواقب تلخی دارد، زیرا دسترسی مددجویان به خدمات بهداشتی، درمانی و آموزشی را کاهش میدهد و کیفیت زندگی آنان را بهشدت پایین میآورد.
او خاطرنشان کرد که با تشدید مشکلات اقتصادی این خانوارها، احتمال بروز آسیبهای اجتماعی مانند افزایش آمار کودکان کار، بالا رفتن نرخ طلاق و افزایش جرم و جنایت بالا میرود. به گفته مدیر کارزار حمایت از حقوق معلولان، قطع مستمری ۱۳ هزار مددجوی سازمان بهزیستی به معنای «آجر کردن نان شب حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر است»، اما سازمان هدفمندی یارانهها با چراغ سبز سازمان برنامه و بودجه این کار را انجام داده است و به کسی هم پاسخگو نیست.
علیرضا انجلاسی، معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی، روز پنجشنبه یکم شهریور، قطع مستمری شماری از مددجویان این سازمان را تایید کرد و به سایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، گفت: «آمار مددجویان به سازمان هدفمندی یارانهها ارائه شد اما تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه تکافوی پرداخت مستمری را نمیکرد. بر همین اساس، تعداد مستمریبگیران بر اساس تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه و نقدینگی سازمان هدفمندی تنظیم و اعلام شد.»
طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها، نیز با سلب مسئولیت از این سازمان گفت که مستمری مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی «طبق لیست ارسالی و بودجه مصوب این سازمان» واریز میشود.
از سخنان این دو مقام دولتی چنین بر میآید که سازمان برنامه و بودجه موردنیاز برای پرداخت مستمری مددجویان سازمان بهزیستی را تامین نکرده است. بهزیستی و سازمان هدفمندی یارانهها هم برای حل این مسئله، در همکاری با یکدیگر حدود ۱۳ هزار مددجو را از لیست مستمریبگیران خط زدهاند تا رقم پرداختی را به اعتبار تخصیصی سازمان برنامه و بودجه برسانند.
قطع مستمری مددجویان بهزیستی با توجه به اینکه شمار زیادی از آنان افراد دارای معلولیت، کودکان و زنان سرپرست خانوارند، بحرانهای معیشتی، بهداشتی و درمانی در پی دارد و میتواند باعث شود برخی مددجویان بیمار روند درمانشان را متوقف کنند.
بر اساس قانون حمایت از حقوق معلولان، دولت مکلف است به افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدید فاقد شغل و درآمد بهمیزان حداقل دستمزد سالانه مستمری بدهد و اعتبار موردنیاز آن را نیز در قوانین بودجه سنواتی منظور کند. این قانون اردیبهشت ۱۳۹۷ ابلاغ شد اما اکنون با گذشت بیش از شش سال، هنوز از اجرای آن خبری نیست. ضمن اینکه رویکرد دولتها نشان میدهد برای حل مشکلات افراد دارای معلولیت ارادهای ندارند.
احمد میدری، وزیر جدید تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در نخستین روز کاریاش در دولت چهاردهم به یکی از مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت در تهران رفت و اذعان کرد که منابع مالی قانون حمایت از معلولان به این افراد تخصیص نیافته است. او درباره اینکه این پول در چه بخشهایی هزینه شده است، توضیحی نداد.