ملا ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی رژیم طالبان، روز یکشنبه چهارم شهریور در برنامه «گزارش عملکرد یک ساله ادارات امارتی»، که در کابل برگزار شد، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد بسته ماندن درهای مدارس و دانشگاهها به روی دختران و زنان گفت: «همانطور که تحصیل [زنان و دختران] تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآمده است، پرسیدن در این مورد نیز تا اطلاع بعدی باید متوقف شود.»
برنامه گزارش دادن درباره عمکرد یک ساله نهادهای دولتی در دولت اشرف غنی شروع شد و وزارتخانهها و نهادهای دولتی موظف شدند در پایان سال، کارنامه کاری خود در اختیار رسانهها قرار دهند و پاسخگوی پرسشهای خبرنگاران باشند. با بازگشت طالبان به قدرت، آنها هم این برنامه را ادامه دادند اما اینک خبرنگاران حق ندارند در مورد مسائل امنیتی، سیاسی و اقتصادی پرسشهای اساسی مطرح کنند و وزیر تحصیلات عالی طالبان اخیرا پرسیدن در مورد ممنوعیت تحصیل دختران و زنان در مدارس و دانشگاهها را نیز ممنوع کرده است.
Minister of Higher Education of Taliban to Journalists. Education for girls is banned & question about it is also banned. pic.twitter.com/dLaAQbl3BI
— Nargis Nehan (@NehanNargis) August 26, 2024
ملا ندامحمد ندیم در این برنامه به جای پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران، سخنرانی کرد و از تغییر محتوای آموزشی دانشگاهها و شمار دانشجویانی را که در دانشگاههای خصوصی و دولتی تحصیل میکنند، بهعنوان دستاورد نام برد.
مولوی ندیم از فرماندهان کلیدی طالبان در شرق و شمال افغانستان بود که با بازگشت این گروه به قدرت، ابتدا استاندار ننگرهار شد و بعد در مسند وزیر تحصیلات عالی قرار گرفت. در مورد میزان تحصیلات او هیچ اطلاعاتی در دست نیست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر تحصیلات عالی طالبان در این نشست گفت: «در ۱۳۱ مورد محتوای تحصیلی شامل دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا با توجه به ارزشهای دینی و ملی، بازبینی و برای تایید به مراجع باصلاحیت فرستاده شد.» مولوی ندیم توضیح نداد که محتوای بازبینیشده برای تایید به کدام نهاد فرستاده شده، اما به نظر میرسد تایید نهایی را هبتالله آخندزاده که اختیارات کلیه نهادهای رژیم طالبان را گرفته و به دفترش در قندهار منحصر کرده است، صادر میکند.
پیش از این، وزارت معارف (آموزش و پرورش) طالبان هم محتوای کتابهای درسی مدارس را بازبینی کرده بود. در روند بازبینی کتب درسی، موضوعهایی مانند حقوق بشر، نقاشی، موسیقی، حقوق زنان و موضوعهای تاریخی مانند زندگینامه برخی شاهان و حکمرانان افغانستان حذف و به جای آنها مباحث مذهبی و دینی مطابق عقیده طالبان گنجانده شدند.
طالبان در حالی محتوای آموزشی مدارس و دانشگاهها براساس برداشت خود از مذهب حنفی تغییر دادهاند که مباحث فقه جعفری بهعنوان یکی از مذاهب رسمی در افغانستان از محتوای آموزشی حذف شدهاند. در همین حال بیشترین توجه رژیم طالبان به برپایی مدارس جهادی است و بر اساس فرمان رهبر طالبان، قرار است در هر یک از شهرستانها و شهرهای افغانستان یک مدرسه جهادی با ظرفیت یک هزار دانشآموز احداث شود.
طی سه سال گذشته در بیشتر شهرهای افغانستان، ساختمانهای دولتی یا خانه مقامهای دولت پیشین افغانستان به مدارس جهادی تبدیل شدند و در برخی شهرها هم عملیات ساختوساز بنای این مدارس با کمک برخی کشورها از جمله ازبکستان و ترکیه جریان دارد.