بنیاد ریچارد نیکسون با صدور بیانیهای اعلام کرد که جایزه «معمار صلح» را بهصورت مشترک به شاهزاده رضا پهلوی و شهبانو فرح پهلوی اهدا میکند.
جایزه معمار صلح در بنیاد نیکسون به افرادی اعطا میشود که در سراسر زندگیشان برای حمایت از صلح جهانی و مبارزه با نظامهای تمامیتخواه فعالیت میکنند.
در بیانیه بنیاد ریچاد نیکسون آمده است: «از خانواده شاه فقید ایران به دلیل فعالیتهایشان در راستای ترویج آزادی و دفاع از دموکراسی در ایران از سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) تاکنون تقدیر خواهد شد و در پاییز امسال، اعلیحضرت فرح پهلوی و اعلیحضرت رضا پهلوی، بهطور مشترک جایزه معمار صلح بنیاد ریچارد نیکسون را دریافت میکنند. شهبانو فرح و پسرش که از سال ۱۹۷۹ به دلیل وقوع انقلاب اسلامی در تبعیدند، نمادهایی برجسته از مخالفت با رژیم تروریستی و دینسالار حاکم بر ایراناند.»
این بیانیه در ادامه میافزاید که شهبانو فرح پهلوی و شاهزاده رضا پهلوی هرکدام بیش از ۴۰ سال از عمرشان را برای «دفاع از آزادی، حمایت از آرای مردم به منظور تشکیل حکومتی دموکراتیک و جلب توجه جهان به نقض مداوم حقوق بشر در ایران» وقف کردهاند.
نیکسون تنها مقام آمریکایی بود که سال ۱۹۸۰ در مراسم خاکسپاری پادشاه فقید ایران در قاهره شرکت کرد. شاهزاده رضا پهلوی هم در سالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۴ در مراسم درگذشت پت نیکسون، بانوی اول سابق و پس از آن ریچارد نیکسون شرکت کرد.
جایزه معمار صلح در ضیافت شامی که ۲۲ اکتبر در کتابخانه ریچارد نیکسون برگزار میشود، به شاهزاده رضا پهلوی اهدا میشود. شهبانو فرح نیز طی یک مراسم خصوصی در اواخر پاییز ۲۰۲۴، این جایزه را دریافت خواهد کرد.
جایزه معمار صلح از سال ۱۹۹۵، کمی پس از درگذشت ریچارد نیکسون، به منظور پاسداشت تلاش افرادی که به هدف اصلی نیکسون در برقراری صلح در جهان کمک میکنند، بنیان گذاشته شد.
بیناد نیکسون در بخش دیگری از این بیانیه اشاره کرد که محمدرضا شاه پهلوی با ریچاد نیکسون روابطی عمیق، دوستانه و بر پایه احترام متقابل داشت و از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۷۹ که محمدرضا شاه پهلوی بر ایران حکومت کرد، ایران «متحد قوی» ایالات متحده و «سنگری در جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی» محسوب میشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنیاد نیکسون میافزاید: «نیکسون اولین بار سال ۱۹۵۳ در دورانی که معاون رئیسجمهوری آمریکا بود، با شاه جوان ایران دیدار کرد و بلافاصله بین آنها دوستی و رابطهای شخصی شکل گرفت که تقریبا سه دهه به طول انجامید. رئیسجمهوری نیکسون سال ۱۹۸۳ در مصاحبهای گفته بود من شاه ایران را بیشتر از هر رهبر جهانی که در طول ۳۷ سال گذشته و دوران تصدی مناصب سیاسی ملاقات کردهام، میشناسم. من متوجه شدم که او مردی بسیار حساس است. یک مرد بسیار باهوش و کسی که دنیا را بهتر از هر رهبر دیگری که من با آنها دیدار کردم، درک میکرد.»
ریچارد میلهوس نیکسون سیوهفتمین رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا بود و بنیاد او را هیئتمدیرهای به رهبری رابرت سی اوبراین، مشاور سابق امنیت آمریکا، اداره میکند که شماری از اعضای خانواده نیکسون، مقامهای دولتی سابق، خبرنگاران و اوریت آلوارز جونیور، طولانیترین اسیر جنگ ویتنام، در آن عضویت دارند.
بنا بر اعلام بنیاد نیکسون، وجوه جمعآوری شده در مراسم اهدای جایزه معمار صلح در تاریخ ۲۲ اکتبر به کودکان محروم از تحصیل اختصاص خواهد یافت.
این جایزه نهتنها بهعنوان تقدیری از تلاشهای فردی به منظور دفاع از صلح جهانی شناخته میشود، بلکه به دلیل ارتباط نزدیکش با نام رئیسجمهوری ریچارد نیکسون که یکی از چهرههای سیاسی و دیپلماتیک مهم قرن بیستم بود، اهمیت ویژهای دارد.
این جایزه تاکنون به چندین رئیسجمهوری ایالات متحده، وزرای خارجه، سناتورها و دیپلماتهای برجسته اهدا شده است. از جمله دریافتکنندگان شناختهشده آن میتوان به جرالد فورد، جورج بوش پدر، جورج دبلیو بوش، هنری کیسینجر، مایک پمپئو، الیزابت دول، جو لیبرمن و جان مککین اشاره کرد.
نیکسون در دوران ریاستجمهوری خود، در سیاست خارجی آمریکا بهویژه برقراری روابط دیپلماتیک با چین و کاهش تنشهای ناشی از جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی نقش بزرگی ایفا کرد.