دو ماه پس از حملات تروریستی در کرایست چرچ (نیوزیلند)، بزرگترین شرکتهای اینترنتی به اتفاق متعهد شدهاند با افراطگرایی و خشونت در اینترنت مبارزه کنند.
شرکتهای آمازون، فیسبوک، گوگل، مایکروسافت و توئیتر فراخوان کرایست چرچ را که توسط جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند اعلام شده، امضاء کردهاند.
شرکتهای اینترنتی، در یک بیانیه مشترک، یک طرح ۹ مادهای تدوین کردهاند که هدف آن مبارزه قاطع علیه سوءاستفاده از شبکههای اجتماعی برای گسترش تروریسم است.
در این بیانیه آمده است:«حملات تروریستی ماه مارس در کرایست چرچ نیوزیلند، یک تراژدی وحشتناک بود. به همین دلیل درست است که با قاطعیت کامل دست به دست هم دهیم تا اطمینان حاصل کنیم تمام تلاشمان را برای مبارزه با نفرت پراکنی و افراطگرایی که به خشونت و تروریسم منتهی میشود، به کار گرفتهایم.»
در واکنش به فراخوان کرایست چرچ، رهبران جهان از جمله امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، در پاریس گردهم آمدند، اما ایالات متحده با اشاره به این که این فراخوان آزدی بیان را مورد تهدید قرار میدهد، از شرکت در این گردهم آیی خودداری کرد.
در بیانیهای که کاخ سفید در این مورد منتشر کرده آمده است:«ما به تلاشهایمان برای مبارزه با تروریسم در شبکههای اینترنتی ادامه میدهیم اما در عین حال، همچنان به آزادی بیان و به آزادی مطبوعات احترام میگذاریم.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مکرر خبرنگاران را به عنوان «دشمنان مردم» تخطئه کرده و گزارشهای انتقاد آمیز را جعلی (فیک نیوز) توصیف کرده است.
در بیانیه کاخ سفید، همچنین، آمده است:«ما به حمایت ازاهداف کلی این فراخوان ادامه داده با دولتها، صنایع و جامعه مدنی برای مبارزه با تروریسم در شبکههای اجتماعی همکاری خواهیم کرد.»
روز چهارشنبه، فیسبوک اعلام کرد مستقلا اقداماتی درنظر گرفته تا از سوءاستفاده از این شبکه برای اشاعه افراطگرایی جلوگیری کند. در جریان حملات تروریستی ماه مارس در کرایست چرچ، ۵۱ نفر کشته و ۵۰ تن مجروح شدند. هزاران نفر فیلم پخش زنده این کشتار را پیش از حذف از فیسبوک، تماشا کردند.
فیسبوک مدعی است که مقررات جدیدی که اکنون در مورد هویت استفاده کنندگان از «فیسبوک لایو» (پخش زنده از فیسبوک) درنظرگرفته، از پخش حملات تروریستی (کرایست چرچ) جلوگیری میکرد.
نظارت بر پخش زنده در فیسبوک، یکی از پنج اقدامی است که شرکتهای اینترنتی مشترکاً در مورد آن توافق کردهاند. دیگر موارد این تعهد، به روز کردن شرایط استفاده از شبکههای اجتماعی، یافتن شیوههای بیشتر برای افشای مطالب حاوی افراطگرایی، بهبود کیفیت تکنولوژی موسوم به «آی ای» برای تشخیص مطالب افراط گرایانه و انتشار گزارش شفافیت است.
علاوه بر موارد ذکر شده، شرکتهای اینترنتی بروی چهار اقدام مشترک توافق کردند: ایجاد یک تکنولوژی مشترک، برقراری پروتکل با دولتهای جهان در مورد پخش خبر در مواقع بحرانی، اقدامات آموزشی و همکاری برای مبارزه با نفرت پراکنی و تعصب.
بیانیه شرکتهای اینترنتی در خاتمه میگوید:«تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز، معضلات پیچیده جامعه هستند که محتاج واکنش همه جانبه جوامع است.»
«تعهداتی که امروز میسپریم، همکاری میان دولتها، جامعه و صنایع اینترنتی را که باید برای مبارزه با این تهدید وجود داشته باشد، تقویت میکند.»
© The Independent