اوج بی‌پولی در ورزش ایران؛ «فدراسیون‌ها خودشان از مجلس بودجه بگیرند»

از حالا می‌توان پیش‌بینی کرد که ورزش ایران در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ ژاپن سقوطی تاریخی خواهد داشت

احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان ایران در حاشیه جلسه هیئت دولت، آبان ۱۴۰۳‌- ایسنا

برخی مقام‌های وزارت ورزش و جوانان در مقابل درخواست‌ مدیران فدراسیون‌های ورزشی برای دریافت بودجه‌های عقب‌افتاده سال ۱۴۰۳ به آنان گفته‌اند که «خودتان این پول‌ها را از مجلس پیگیری کنید».

درگیری‌های نظامی جمهوری اسلامی و شبه‌نظامیان وابسته به این حکومت با اسرائیل موجب شد در یک سال اخیر، بخش بزرگی از درآمدهای نفتی ایران به حوزه‌های نظامی اختصاص یابد. در بودجه سال ۱۴۰۴ هم در شرایطی که میزان افزایش بودجه اکثر وزارتخانه‌ها بین ۲۰ تا ۴۰ درصد بوده، بنا بر اعتراف سخنگوی دولت، بودجه نظامی دست‌کم ۲۰۰ درصد افزایش داشته است. در نتیجه اکنون تمام وزارتخانه و سازمان‌های حیاتی و خدمات دولتی با کمبود بودجه شدید و بحران‌های مالی بیشتری نسبت به قبل مواجه شده‌اند که اعتراف‌ مدیران وزارتخانه‌های بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، میراث فرهنگی، کار و رفاه اجتماعی یا سازمان حفاظت از محیط زیست در ماه‌های اخیر درباره تشدید بحران کسری بودجه نمونه آن است.

در تازه‌ترین مورد، تسنیم خبر داد که فدراسیون‌های ورزشی همچنان منتظر دریافت بودجه‌های چند ۱۰ میلیارد تومانی‌شان‌اند تا وضعیت آشفته این فدراسیون‌ها و ورزشکاران را تا حدودی سروسامان بخشند، اما تاکنون هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه رخ نداده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در یک نمونه از عوارض بحران مالی در ورزش ایران، تیم‌ ملی دو صحرانوردی مردان و زنان ایران در ماه گذشته به‌ دلیل مشکل مالی فدراسیون دوومیدانی ایران به رقابت‌های قهرمانی آسیا اعزام نشد. یا در نمونه‌ای دیگر، احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان، هفته گذشته اعتراف کرد که برخلاف وعده‌های قبلی، پروژه ساخت ورزشگاه جدید ۱۱۰ هزار نفری تهران به دلیل مشکلات مالی کاملا کنار گذاشته شده است.

درحالی که بر اساس بخش دوم قانون بودجه کل کشور در سال ۱۴۰۳ قرار بود مجموعا هزار میلیارد تومان برای فدراسیون‌های ورزشی، بسیج ورزشکاران و صندوق حمایت از قهرمانان و پیشکسوتان در نظر گرفته شود، حالا برنا فیروزی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت ورزش و جوانان، با وجود سپری شدن هشت ماه از سال ۱۴۰۳ می‌گوید: «دشواری‌هایی برای دریافت این بودجه پیش آمد و هنوز محقق نشده است. اعتبارات موجود کافی نیست و فدراسیون‌ها با توجه به تورم، مشکلات زیادی در خصوص تجهیزات، تهیه بلیت‌های پرواز و زیرساخت‌های ورزشی دارند که باید حمایت جدی شوند.»

از سوی دیگر، خبرنگار تسنیم هم نوشت که برخی مسئولان وزارت ورزش به روسای فدراسیون‌ها گفته‌اند که خودشان دریافت این پول را از مجلس پیگیری کنند. این در حالی است که بودجه مذکور بر اساس قانون ابتدا باید به حساب وزارت ورزش واریز شود و سپس به فدراسیون‌ها تخصیص یابد. اما حالا به فدراسیون‌ها گفته‌اند باید جلوتر از نهاد بالادستی خود، یعنی وزارت ورزش، با مجلسی‌ها رایزنی کند تا شاید پولی را که به آن‌ها وعده داده شده است، دریافت کنند.

همچنین در شرایطی که وزارت نفت تاکنون به تعهداتش در قبال حمایت از ورزش ایران بر اساس قانون تبصره ۱۳، عمل نکرده است، بخش سوم بودجه فدراسیون‌ها، شامل واریزی‌های مستقیم وزارت ورزش و جوانان، نیز با وجود تورم دست‌کم ۴۰ درصدی در ایران (بر اساس آمارهای دولتی)، نسبت به سال گذشته هیچ تغییری نکرده و دقیقا به همان مقداری است که سال قبل بود. برای مثال اگر بودجه یک فدراسیون در سال ۱۴۰۲، حدود ۲۰ میلیارد تومان بود، امسال نیز برای آن فدراسیون همین مقدار در نظر گرفته شده است.

در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد وعده‌های مناف هاشمی، دبیرکل کمیته ملی المپیک ایران، برای بهبود عملکرد کاروان ورزشی و دستیابی به ۲۸ مدال در بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ ژاپن که ۱۸ ماه دیگر برگزار می‌شود، رویاپردازی و سرابی بیش نخواهد بود.

بیشتر از ورزش