اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری دوشنبه چهاردهم آبان، پاسخ تلافیجویانه به حمله هوایی اسرائیل را «مشخص» و «طبیعی» توصیف کرد و در سخنانی تهدیدآمیز گفت که جمهوری اسلامی برای پاسخ به حمله اسرائیل، از «همه امکانات معنوی و مادی» استفاده میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه مدعی شد که جمهوری اسلامی «ضمن احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورها»، با هدف «دفاع از امنیت و منافع ملی» به حمله اسرائیل پاسخ میدهد.
او در ادامه احتمال استفاده ایران از سلاح هستهای را تلویحا تایید کرد و با اشاره به فتوای خامنهای گفت: «موضع رسمی ما رد سلاحهای کشتار جمعی است. در عین حال، برای دفاع از ایران، به هرچه لازم باشد مجهز خواهیم شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای جمهوری اسلامی در ماههای گذشته چندین بار از احتمال تغییر دکترین هستهای جمهوری اسلامی سخن گفتهاند. در آخرین مورد هم کمال خرازی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، این موضوع را مطرح کرد. روزنامه کیهان هم که مدیر مسئول آن را خامنهای تعیین میکند، بهتازگی تغییر راهبردهای هستهای جمهوری اسلامی را خواستار شد. اکنون تایید تلویحی سخنگوی وزارت امور خارجه بر استفاده جمهوری اسلامی از سلاح کشتار جمعی «در صورت ضرورت»، احتمال تغییر مسیر تهران تقویت کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در نشست خبری دوشنبه، درباره استفاده اسرائیل از حریم هوایی عراق برای حمله به ایران گفت که دولت عراق به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعتراض کرده است.
بقایی در پاسخ به سوال خبرگزاری دولتی ایرنا درباره تغییر ترکیب هیئت قضات دیوان لاهه ادعا کرد که «صهیونیستها» در این مرجع قضایی بینالمللی «نفوذ» کردهاند. او افزود جمهوری اسلامی با وجود اینکه عضو این دیوان بینالمللی نیست، از اقدام این نهاد قضایی برای بازداشت مقامهای اسرائیل حمایت کرد، اما بلافاصله پس از مطرح شدن درخواست دادستان دیوان بینالمللی کیفری، مقامهای آمریکا در سطح کنگره و ریاستجمهوری واکنش تندی نشان دادند.
در ماه مه، دادستانهای ارشد دیوان بینالمللی کیفری با اعلام اتهام ارتکاب «جنایت جنگی»، خواستار صدور حکم بازداشت برای نخستوزیر و وزیر دفاع اسرائیل و نیز برخی مقامهای حماس شدند. اما رئیس این دیوان روز جمعه اعلام کرد که جولیا موتوک، قاضی اصلی این پرونده از رومانی، به دلایل پزشکی درخواست جایگزینی کرده است. پس از آن نیز اعلام شد که صدور حکم بازداشت مقامهای اسرائیلی به تعویق میافتد.
اکنون مقامها و رسانههای جمهوری اسلامی ادعای نفوذ اسرائیل به دیوان بینالمللی لاهه را پیش کشیدهاند و سخنگوی وزارت امور خارجه مدعی است که این مسئله میتواند «فراتر از شائبه» باشد.
او درباره انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز گفت که برای جمهوری اسلامی «چندان تفاوتی میان دولتمردان آمریکا نسبت به رفتار و رویکردشان در قبال ایران» وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال فعال کردن «مکانیسم ماشه» از سوی طرفهای غربی ادعا کرد: «برای توسل به سازوکارهایی که در قطعنامه ۲۲۳۱ بود، هیچ بهانه و دلیلی وجود ندارد چرا که ایران کماکان به تعهدات در برجام پایبند است».
بقایی حضور آمریکا در منطقه را «موجب بیثباتی» خواند و ضمن اشاره به تحریمهای جدید این کشور که پرواز خطوط هواپیمایی ایرانی را هدف قرار دادهاند، مدعی شد که جمهوری اسلامی برای روسیه موشک و سلاح ارسال نکرده است و این تحریمها «مشخصا برای آزار رساندن به مردم ایران» وضع شدهاند.
بهرغم ادعای این مقام دولت جمهوری اسلامی، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی ارسال موشک از ایران به روسیه را تایید کردهاند.
بقایی در نشست خبری روز دوشنبه، ضمن اشاره به دستگیری یکی از نیروهای یونیفل در لبنان، ادعای نقش داشتن آلمان در این «ربایش» را مطرح کرد و گفت که این کشور «یکی از تامینکنندگان تسلیحات رژیم صهیونیستی است».
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن رد خبر اخراج کارکنان کنسولگری جمهوری اسلامی از آلمان، «تماس مستمر» بین دو کشور را تایید کرد و مدعی شد اقدام آلمان برای اعتراض به اعدام جمشید شارمهد «قابلتوجیه نیست» و اعدام این شهروند دوتابعیتی در «صلاحیت قضایی جمهوری اسلامی» است.
بقایی در ادامه، ادعای «شفاف و عادلانه» بودن روند دادرسی جمشید شارمهد را مطرح کرد و رویکرد آلمان در قبال جمهوری اسلامی را «مزورانه» خواند.
سخنگوی وزارت امور خارجه از تبادل پیام با آمریکا از طریق کانالهای مشخص نیز خبر داد و گفت که سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، به ایران در دستور کار است. او مدعی شد که جمهوری اسلامی برای «رفع ابهامها با آژانس تلاش میکند».