با خروج نیروهای آمریکایی و متحدان بینالمللی آن در ماموریت مبارزه با تروریسم از افغانستان ، بریتانیا خودروهای زرهی غیرنظامیــ از جمله ۴۵ تویوتا لندکروزــ به ارزش بیش از چهار میلیون پوند را در افغانستان رها کرد که اکنون فرماندهان طالبان از آنها استفاده میکنند.
سایت بریتانیایی مترو روز پنجشنبه ۲۴ آبان (۱۴ نوامبر)، در گزارشی نوشت که این خودروها در مکانهای مختلفی از جمله سفارت بریتانیا در کابل، فرودگاه کابل و یک مرکز به نام «نو لمون» (No Lemon) که برای تخریب تجهیزات نظامی استفاده میشد، رها شدند.
این نخستین بار است که در مورد تعداد و ارزش خودروهای زرهی متعلق به دولت بریتانیا که در افغانستان تحت سلطه طالبان باقی ماندند، اطلاعاتی منتشر میشود و هنوز مشخص نیست آیا در مراکز نظامی متعلق به ارتش بریتانیا در افغانستان هم تجهیزات نظامی و مهمات رها شده است یا نه.
این در حالی است که پنتاگون آوریل ۲۰۲۲ در گزارشی ارزش تجهیزات نظامی و مهمات آمریکایی رهاشده در افغانستان را که همه به دست طالبان افتادند، بیش از هفت میلیارد دلار اعلام کرد.
طالبان پس از روی کار آمدن ارتش، پلیس، نیروی مرزبانی و اداره اطلاعات تشکیل دادند و اعضای این نهادها را با تجهیزات نظامی پیشرفتهای که از دولت پیشین افغانستان و نیروهای آمریکایی به دست آورده بودند، مسلح کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مستند «هالیوودگیت» ساخته ابراهیم نشاط، مستندساز مصری، در مورد چگونگی تعمیر تجهیزات نظامی جامانده از جمله تانکها، خودروها، هلیکوپترها و هواپیماهای آمریکایی و روسی به دست طالبان، بخشی از تجهیزات و خودروهای بریتانیایی را هم که به دست طالبان افتاده، به تصویر کشیده است.
با این حال، مترو نوشته که خودروهای زرهی متعلق به دولت بریتانیا که در افغانستان ماندهاند غیرنظامیاند و حدود چهار میلیون و ۱۰۶ هزار پوند ارزش دارند.
وزارت خارجه بریتانیا در مورد این خودروها اعلام کرد که چون در عملیات خروج امکان انتقال آنها وجود نداشت، «غیرقابل استفاده» شدند. اما مشخص نکرد این خودروها چگونه غیرفعال شدهاند.
احمد فهیم، یک چترباز سابق که در عملیات تخلیه نظامی ارتش بریتانیا از افغانستان شرکت داشت، میگوید که نیروهای بریتانیایی تلاش میکردند آنچه را میتوانند از بین ببرند، زیرا در آخرین ساعات پرتنش ماموریت تخلیه تهدیدها افزایش یافت و اولویت خارج کردن تعداد بیشتری از افراد بود و نه تجهیزات. او گفت: «با وجود تهدیدهای مختلف در اطرافمان، کسی فرصت نداشت به تجهیزات فکر کند.»
فهیم توضیح داد: «برخی سربازان سعی کردند هرچه را میتوانند بسوزانند، اما بعضی دیگر فرصت این کار را نداشتند چون برای سوار شدن به هواپیما خیلی ناگهانی و سریع دستور صادر شد.»
احمد فهیم با محل انفجار مرگبار ۲۶ اوت ۲۰۲۱ که جان ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۲۰۰ شهروند افغانستان را گرفت، حدود ۲۰۰ متر فاصله داشت. او میگوید: «این انفجار و افزایش تهدیدها باعث شد نظامیان بریتانیایی کولهپشتیها و بیشتر تجهیزاتشان را رها کنند.»
نیروهای آمریکایی هم اعلام کردند شماری از هلیکوپترها و هواپیماهای نظامی را در فرودگاه کابل تخریب کردند تا طالبان نتوانند از آنان استفاده کنند، اما طالبان چند ماه پس از سلطه بر افغانستان، بیشتر این هواپیماها و هلیکوپترها را تعمیر و عملیاتی کردند.
پس از فرار اشرف غنی به امارات متحده عربی در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، طالبان وارد کابل شدند و کاخ ریاستجمهوری و بقیه نهادهای دولتی را تصرف کردند. فرودگاه کابل تنها مکانی بود که تا ۳۱ اوت تحت کنترل نیروهای آمریکایی و ائتلاف بینالمللی قرار داشت.
در مدت دو هفته تخلیه نظامی کابل، ۱۵ هزار نفر به انگلستان منتقل شدند که شش هزار تن شهروند بریتانیا و بقیه افغانهای در معرض خطر بودند.