تسلیحاتی که دولت بایدن و اروپا در اختیار اوکراین قرار دادند؛ از موشک دوربرد اتکمز تا سایه طوفان

کی‌یف برای هدف قرار دادن نیروهای روسیه در خاک اوکراین از موشک‌های اتکمز آمریکا استفاده می‌کند که حدود ۳۰۰ کیلومتر برد دارد؛ بریتانیا و فرانسه نیز موشک‌های سایه طوفان یا اسکالپ با برد حداکثر ۲۵۰ کیلومتر را در اختیار اوکراین قرار داده‌اند

سربازان اوکراینی در حال آماده‌سازی یک پهپاد برای پرتاب ـ REUTERS/Alina Smutko

مقام‌های آمریکایی می‌گویند جو بایدن، رئیس‌جمهوری، به اوکراین اجازه داده است تا از موشک‌های دوربرد اتکمز (ATACMS) برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند.

به گزارش سرویس جهانی بی‌بی‌سی، احتمال می‌رود که بریتانیا و فرانسه نیز به تبعیت از آمریکا اجازه شلیک موشک‌های دوربرد «سایه طوفان» (Storm Shadow) به اهدافی در خاک روسیه را بدهند.

کشورهای غربی تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین کرده‌اند.

کدام کشور بیشترین کمک نظامی را کرده است؟

آمریکا بزرگ‌ترین منبع کمک نظامی شامل تسلیحات، تجهیزات و کمک مالی به اوکراین بوده است. این کشور در فاصله فوریه ۲۰۲۲ تا اوت ۲۰۲۴ بیش از ۶۱ میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده است.

آلمان با ۱۱.۴ میلیارد دلار، بریتانیا ۱۰.۱ میلیارد دلار، دانمارک ۷ میلیارد دلار، و هلند ۵.۵ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

البته پیش‌بینی می‌شود که کمک‌ها به اوکراین در سال ۲۰۲۵ به میزان قابل‌ملاحظه‌ای کاهش یابد. اما کشورهای غربی چه تسلیحاتی به اوکراین داده‌اند؟

موشک‌ و توپخانه

نیروهای اوکراین و روسیه هر دو به‌طور گسترده از توپخانه و موشک‌های هدایت‌شونده استفاده کرده‌اند تا از پیشروی طرف مقابل جلوگیری و به انبارهای تدارکات و مراکز فرماندهی حمله کنند.

کی‌یف برای هدف قرار دادن نیروهای روسیه در خاک اوکراین از موشک‌های اتکمز آمریکا استفاده می‌کند که حدود ۳۰۰ کیلومتر برد دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش‌تر به اوکراین اجازه داده نشده بود که از این موشک‌ها برای حمله به خاک روسیه استفاده کند، زیرا ممکن بود آمریکا و دیگر کشورهای عضو ناتو را وارد جنگ کند. اما اکنون بایدن به کی‌یف اجازه داده است از موشک‌های اتکمز برای دفاع از منطقه کورسک روسیه که به دست نیروهای اوکراینی افتاده است استفاده کند.

بریتانیا و فرانسه نیز موشک‌های سایه طوفان یا اسکالپ با برد حداکثر ۲۵۰ کیلومتر را در اختیار اوکراین قرار داده‌اند. هر دو کشور، به‌رغم درخواست اوکراین، اجازه شلیک این موشک‌ها به خاک روسیه را نداده بودند.

متحدان اوکراین همچنین بیش از ۸۰ سامانه راکتی، شامل سامانه هیمارس آمریکا و سامانه موشکی ام‌۲۷۰ بریتانیا، به این کشور ارسال کرده‌اند.

علاوه بر این، بیش از ۵۰۰ توپ صحرایی از جمله هویتزر ام‌۷۷۷ آمریکا به اوکراین تحویل داده شده است.

جت‌های جنگنده

نیروی هوایی اوکراین در پایان ماه ژوییه سال جاری اولین سری از جنگنده‌‌های اف‌ـ‌۱۶ را از غرب دریافت کرد. کشورهای ناتو، از جمله بلژیک، دانمارک، هلند، و نروژ متعهد شده‌اند ۶۵ فروند از این جنگنده آمریکایی را در اختیار اوکراین قرار دهند.

سامانه‌‌های پدافند هوایی

کشورهای غربی برای مقابله با حملات پهپادی و موشکی روسیه به شهرها و زیرساخت‌های اوکراین، چند نوع سامانه پدافند هوایی به کی‌یف ارسال کرده‌اند.

این سامانه‌ها طیفی از تسلیحات ضدهوایی کوتاه‌برد استاراستریک بریتانیا گرفته تا سامانه موشکی پاتریوت را شامل می‌شود. سامانه‌های موشکی پاتریوت هزینه عملیاتی سنگینی دارند و هر موشک حدود ۳ میلیون دلار قیمت دارد.

آمریکا و نروژ سامانه موشکی زمین به هوای نسامز و آلمان سامانه آیریس‌‌ـ‌تی را در اختیار اوکراین قرار داده‌اند.

مهمات

آمریکا در ژوییه ۲۰۲۳ اعلام کرد که بمب‌های خوشه‌ای برای اوکراین ارسال کرده است تا نیروهای روسیه را از مواضع دفاعی بیرون براند.

این تسلیحات که عمدتا به‌صورت گلوله‌‌های توپخانه‌ای ارائه می‌شوند چندین بمب کوچک‌تر را رها می‌کنند و به‌دلیل خطری که برای غیرنظامیان دارند، در بیش از ۱۰۰ کشور جهان ممنوع شده‌‌اند.

تانک

در اوایل سال ۲۰۲۳، کشورهای غربی توافق کردند تعداد تانک در اختیار اوکراین قرار دهند. بریتانیا ۱۴ تانک چلنجر ۲ و کشورهای اروپایی بیش از ۲۰۰ تانک آلمانی لئوپارد ۱ و لئوپارد ۲ به اوکراین ارسال کردند.

آمریکا نیز ۳۱ تانک ام‌۱ آبرامز در اختیار اوکراین قرار داد که پیشرفته‌ترین تانک جهان محسوب می‌شود.

تسلیحات ضدتانک

کشورهای غربی در اولین واکنش به حمله روسیه به اوکراین، تسلیحات دفاعی برای اوکراین فرستادند تا با تیپ‌های زرهی دشمن مقابله کند.

آمریکا و بریتانیا هزاران موشک ضدتانک جاولین و انلاو به اوکراین تحویل دادند تا جلو پیشروی نیروهای روسیه به سمت کی‌یف را بگیرد.

پهپاد

در این جنگ، پهپادها کاربرد گسترده‌ای داشته‌اند و برای رصد، هدف‌گیری، شلیک موشک و به‌عنوان تسلیحات انتحاری استفاده شده‌اند.

با آغاز درگیری، ترکیه پهپادهای موشک‌انداز بیرقدار تی‌بی‌۲، آمریکا پهپادهای انتحاری سوییچ‌بلید، و چند کشور پهپادهای تجاری نظارتی مانند دی‌جی‌آی ماویک ۳ ساخت چین را برای اوکراین ارسال کردند.

در فوریه ۲۰۲۴، دولت بریتانیا اعلام کرد به ائتلافی از کشورها می‌پیوندد تا هزاران پهپاد دارای قابلیت کنترل رادیویی یا اف‌پی‌وی را برای مشاهده و شناسایی اهداف در اختیار اوکراین قرار دهند.  

بیشتر از جهان