آلودگی هوا؛ از توصیه وزارت بهداشت به ماندن در خانه تا خودداری استانداری از تعطیلی مدارس

وزیر بهداشت می‌گوید سالانه ۵۰ هزار نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا فوت می‌کنند

نمایی از شهر تهران و زنی که به دلیل آلودگی هوا ماسک زده است‌ــ انتخاب

با وجود اینکه طبق اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین شاخص کیفیت هوای پایتخت ایران در صبح سه‌شنبه روی عدد ۱۶۱ قرار گرفت و برای همه گروه‌ها ناسالم اعلام شد، به دلیل تشکیل نشدن جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا در استانداری، مراکز آموزشی، مدارس و ادارات تعطیل نشدند. این در حالی است که وزارت بهداشت به مردم توصیه کرده است در خانه بمانند.

بر مبنای گزارش رسانه‌های داخلی ایران، صبح سه‌شنبه در پی تشدید آلودگی هوا در تهران و ده‌ها شهر دیگر ایران، سامانه پایش کیفیت هوا از دسترس خارج شد و مردم امکان آگاهی از میزان آلودگی هوا در محل کار و سکونتشان را از دست دادند.

در همین حال، روابط عمومی وزارت بهداشت طی بیانیه‌ای به کودکان، زنان باردار و بیماران قلبی و ریوی توصیه کرد در صورت امکان، از تردد در فضای باز خودداری کنند. همه گروه‌های سنی هم از ورزش در فضای باز منع شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با وجود هشدار قرمز وزارت بهداشت و سازمان هواشناسی، به دلیل تشکیل نشدن کمیته اضطرار آلودگی هوا، مدارس تهران صبح سه‌شنبه تعطیل نشدند. محمد غراوی، معاون استاندار تهران، تشکیل نشدن جلسه این کمیته را این‌گونه توجیه کرد: «جلسات کمیته اضطرار آلودگی هوا در شرایطی تشکیل می‌شود که هواشناسی ۲۴ ساعت قبل از آن هشدار زرد یا نارنجی صادر کرده باشد یا دانشگاه‌های علوم پزشکی استان به ما در خصوص پایداری آلودگی هشدار داده باشند.»

به گفته این مقام دولتی، کمیته اضطرار آلودگی هوا برای تصمیم‌گیری در مورد تعطیلی مدارس و اداره‌ها در روز چهارشنبه، ظهر سه‌شنبه در استانداری تهران تشکیل می‌شود.

نبود هماهنگی بین‌ وزارت بهداشت، سازمان هواشناسی و استانداری تهران برای تعطیلی مدارس، مراکز آموزشی و ادارات در وضعیت قرمز آلودگی هوا طی ساعت‌های گذشته در شبکه‌های اجتماعی انتقادهای زیادی در پی داشت و بسیاری از کاربران یادآور شدند که نبود هماهنگی بین بخش‌های مختلف دولت جان و سلامتی مردم را بیشتر در مخاطره قرار می‌دهد.

در این میان، پست حسین کرمان‌پور، رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت، در شبکه اجتماعی ایکس بسیار بحث‌برانگیز شد. این مقام دولتی پس از بیرون آمدن از یک بیمارستان پرازدحام در تهران، نوشت که بخش قابل‌توجهی از مراجعان به دلیل حملات قلبی و ریوی و جوان‌ترها به دلیل سردرد و سوزش چشم به بیمارستان رفته‌اند.

این مقام دولتی علت مراجعه این افراد به مراکز درمانی را آلودگی هوا عنوان کرد و خطاب به مردم نوشت: «اگر اجباری به خروج از خانه ندارید، در خانه بمانید، پنجره‌ها بسته بماند، مایعات خصوصا شیر و لبنیات بخورید و در صورت خروج ماسک بزنید. میوه‌های فصل هم نقش پیشگیری محدودی دارند.»

این توصیه به ماندن در خانه، در حالی که مراکز آموزشی و ادارات تعطیل نشده‌اند و تجویز نوشیدن شیر، لبنیات و میوه‌های فصل در شرایطی که به دلیل تنگناهای اقتصادی سرانه مصرف لبنیات و میوه به‌شدت کاهش یافته است، واکنش‌های زیادی در پی داشت و حتی برخی رسانه‌های دولتی نیز به رویکرد «یک بام و دو هوای» دولت در مورد آلودگی هوا انتقاد کردند.

وضعیت قرمز آلودگی هوا که طبق اعلام سازمان هواشناسی احتمالا تا روز جمعه ادامه می‌یابد، محدود به تهران نیست و ده‌ها شهر دیگر ایران را نیز درگیر کرده است. طی روزهای گذشته، هوای شهرهای استان‌های مختلف از جمله اصفهان و آذربایجان غربی و شرقی نیز برای همه گروه‌های سنی ناسالم اعلام شد و در برخی استان‌ها از جمله خوزستان مدارس در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه غیرحضوری شدند.

روز دوشنبه، خبرگزاری ایسنا به نقل از مسعود نشاطی، مدیر امور بیماری‌ها و مراکز تشخیص درمانی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، خبر داد که در طول یک شبانه‌روز، دست‌کم ۸۸۵ نفر به دلیل آلودگی هوا و با علائم قلبی و تنفسی به بیمارستان‌های خوزستان مراجعه کرده‌اند. او در ادامه افزود: «مراجعه این تعداد بیمار به مراکز درمانی خوزستان نشان می‌دهد که میانگین مراجعه به اورژانس بیمارستان‌ها در این روزها ۱۵ درصد افزایش داشته است.»

روز دوشنبه، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی، در همایشی اعلام کرد که سالانه ۵۰ هزار نفر در ایران به دلیل آلودگی هوا فوت می‌کنند. او بار مالی آلودگی هوا در سال را نیز حداقل ۱۲ میلیارد دلار اعلام کرد، حال‌ آنکه در سال ۱۴۰۴، کل بودجه‌ تولید و درآمد نفت ایران ۱۱ میلیارد دلار است.

اواسط آبان‌ماه، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، با دستاوردسازی برای دولت مسعود پزشکیان ادعا کرد که با دستور رئیس‌جمهوری و برای حفاظت از سلامتی مردم، مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های اراک، کرج و اصفهان متوقف شده است. کمتر از یک ماه پس از انتشار این خبر، سازمان حفاظت محیط‌زیست تایید کرد که مازوت‌سوزی در نیروگاه شازند اراک از سر گرفته شده است.

برخی خبرنگاران محیط‌ زیستی نیز خبر دادند که وزارتخانه‌های نفت و نیرو برای شروع دوباره مازوت‌سوزی از شورای عالی امنیت ملی مجوز گرفته‌اند.