در ادامه تلاشهای روسیه برای افزایش تعامل و همکاری با رژیم طالبان، پارلمان این کشور روز سهشنبه به لایحهای رای داد که حذف نام طالبان را از فهرست گروههای تروریستی ممنوعه در مسکو امکانپذیر میکند. رویترز در گزارشی با اشاره به این خبر نوشت که روسیه با این اقدام، به رسمیت شناختن طالبان افغانستان یک قدم نزدیکتر شد.
خبرگزاری روسی اینترفاکس نیز گزارش داد که مجلس سفلی دومای روسیه این لایحه را در اولین مرحله از سه مرحله بحث و بررسی موردنیاز برای تبدیل یک لایحه به قانون، تصویب کرد.
در سه سال و نیمی که از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد، هنوز هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است. با این حال، پس از خروج نیروهای آمریکایی و ائتلاف ناتو و فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، روسیه و چین بهعنوان دو قدرتی که تنشها و درگیریهایی با آمریکا دارند، بهتدریج روابطشان را با طالبان گسترش دادند. حتی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در ماه ژوییه گفت که طالبان اکنون بهعنوان یکی از متحدان روسیه در مبارزه با تروریسم شناخته میشوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مسکو گروههای اسلامگرای افراطی مستقر در کشورهای مختلف از جمله افغانستان، سوریه، عراق، یمن و برخی کشورهای آفریقایی را تهدیدی جدی برای امنیت خود میداند و آنها در فهرست گروههای تروریستی ممنوعه در این کشور قرار داده است. با این حال پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و گسترش درگیری در این کشور که به وضع تحریمهای گسترده دولتهای غربی علیه روسیه انجامید، طالبان، به یکی از مشتریان نفت و سایر کالاهای روسیه تبدیل شدند.
در سه سال و نیم گذشته هم مقامهای طالبان بارها به مسکو سفر کرده و برای جذب سرمایهگذاران روسی از برقراری امنیت در افغانستان اطمینان دادهاند، اما تهدید روزافزون داعش خراسان و نگرانی از تداوم بیثباتی در افغانستان باعث شده است که روسیه در مواجهه با طالبان همچنان محتاط باشد. در این مدت روسیه حاضر نشد سفیر طالبان را در خاک خود بپذیرد و خدمات کنسولی از جمله صدور روادید برای شهروندان افغانستان را هم متوقف کرد.
در ماه مارس ۲۰۲۴، چهار مهاجم داعش خراسان ۱۴۵ نفر را در یک سالن کنسرت در حومه مسکو کشتند. مقامهای آمریکایی اعلام کردند اطلاعاتی دارند که شاخه افغانستان داعش مسئول این حمله بوده است. با این حال مقامهای روسیه پس از این حمله ادعا کردند که برای مقابله با تهدیدهای داعش خراسان با رژیم طالبان همکاری نزدیکی دارند.
اینک در حالی که نگرانیها از تداوم تهدید داعش خراسان همچنان برجسته است، حملات این گروه در افغانستان در یک سال گذشته کاهش یافته است. با این حال، دولتهای غربی با استناد به نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان و به ویژه محروم شدن دختران و زنان از حق تحصیل و اشتغال معتقدند که «روند به رسمیت شناختن طالبان متوقف شده است، مگر اینکه این گروه سیاستهایش را در مورد حقوق زنان تغییر دهد».
طالبان تحصیل دختران را تا کلاس ششم محدود و تحصیل در دانشگاه و اشتغال را هم برای زنان ممنوع کردهاند. بر رفتوآمد زنان بدون همراهی مرد محرم هم محدودیتهایی اعمال شده است و این گروه ادعا میکند حقوق زنان را بر اساس برداشتهای سختگیرانه خود از شریعت اسلامی رعایت میکند.
از زمان سلطه مجدد طالبان بر افغانستان، مقامهای روسیه و چین با این ادعا که «در امور داخلی افغانستان مداخله نمیکنند»، بهندرت در مورد سرکوب مردم در این کشور سخن گفتهاند. البته مقامهای روسیه از جمله ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور، در ماههای نخست بازگشت طالبان به قدرت، چندین بار در سخنرانیهایشان بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید کردند، اما هیچ یک از دیپلماتهای طالبان به این سخنان واکنشی نشان ندادند.