ترکیب آلودگی هوا و قطعی برق با سرما؛ هدیه پاییزی جمهوری اسلامی

مدیران نظام ایران در دهه‌های اخیر تنها دلیل مشکلات را بیان کرده و برای حل این بحران‌ها هیچ گامی برنداشته‌اند

وضعیت آلودگی هوای تهران در روز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳‌ــ نیما تاج‌الدین

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی با صدور بخشنامه‌ای اعلام کرد که به دلیل آلودگی هوا و کمبود سوخت برای گرم کردن فضاهای آموزشی، کلاس‌های درس ترم پاییز دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی تا زمان امتحانات تعطیل‌اند و باید از ظرفیت آموزش مجازی استفاده شود.

به نظر می‌رسد با وجود یک هفته تعطیلی مدارس، ادارات، دانشگاه‌ها و شهرک‌های صنعتی در اکثر استان‌های ایران، بحران کمبود سوخت نیروگاه‌های برق برای تامین برق شهری و تجاری در نقاط مختلف همچنان در حال شدیدتر شدن است و جمهوری اسلامی ایران برخلاف ادعای رهبر آن درباره «نزدیک شدن به قله موفقیت»، حتی در تامین نیازهای اولیه مردم نیز هرروز ناتوان‌تر از گذشته است.

از سوی دیگر، میزان آلودگی هوای کلان‌شهرهای ایران، از جمله تهران به دلیل گسترش استفاده نیروگاه‌ها از مازوت، به حد سمی و خطرناک رسیده است. بر اساس داده‌های شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین شاخص آلودگی هوای پایتخت در روز پنجشنبه ۲۹ آذر به عدد ۱۶۶ رسید و در وضعیت «قرمز و ناسالم» قرار گرفت. این عدد روز قبل از آن ۱۲۸ بود که مشخص می‌کند تعطیلی‌ها نه‌تنها به کاهش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ ایران کمکی نکرده، بلکه موجب تشدید آن هم شده است.

موضوعی که استاندار تهران نیز با تایید آن، افزود که تصمیم دولت برای تعطیلی‌ها در تهران، «فقط بحران را از یک نقطه به نقطه دیگر برده» و مصرف سوخت را افزایش داده است. با وجود این سخنان در روز چهارشنبه، مراکز دولتی و عمومی تهران و شهرهای حدود ۲۰ استان دیگر ایران در روز پنجشنبه ۲۹ آذر هم تعطیل شدند.

استاندار تهران که روز چهارشنبه گفته بود تعطیلی‌ها موجب افزایش مسافرت‌ها، ترافیک بیشتر و افزایش بنزین و در نتیجه موجب آلودگی بیشتر هوای پایتخت ایران شده، امروز پنجشنبه در مصاحبه‌ای که به نظر می‌رسید به معنای جبران مصاحبه دیروز و زیر سوال بردن ادعاهای دولت پزشکیان است، گفت: «البته همه تعطیلات به دلیل کمبود انرژی نیست. بحث آلودگی هم مطرح است. ۵۲ درصد آلودگی هوای تهران به دلیل عوامل متحرک و وسایل نقلیه است.»

هم‌زمان با تعطیلی ادارات و مراکز آموزشی استان تهران و چند استان دیگر، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان از کاهش بسیار کم و تنها ۱۰ درصدی مصرف برق این استان با وجود چهار روز تعطیلی خبر داد.

منتقدان بر این باورند که مدیران نظام جمهوری اسلامی تنها دلایل بحران‌ها و کمبودها را بیان می‌کنند و در زمینه حل این بحران‌ها و برنامه‌ریزی و تدبیر برای کاهش مشکلات زیرساختی، تنها تماشاگرند. در مورد وسایل نقلیه کهنه و فرسوده، سوخت بی‌کیفیت خودروها یا صنایع آلاینده اطراف تهران هم که تاثیر قابل‌توجهی در آلوده کردن هوای پایتخت دارند، مدیران نظام ایران در دولت‌های مختلف و دهه‌های اخیر، هر سال در فصل سرما تنها به تکرار گفته‌های پیشین و دلایل این بحران‌ها می‌پردازند و همچنان از سرمایه‌گذاری یا برنامه‌ریزی برای حل آن خبری نیست.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

درست مانند معضل بزرگ کمبود برق و نیروگاه‌های مدرن در ایران برای تولید برق موردنیاز شهروندان یا کاهش روزافزون میزان تولید گاز برای سوخت‌رسانی به نیروگاه‌های برق که طی سالیان اخیر هیچ گام مثبتی برای حل آن برداشته نشد؛ تا حدی که چهارشنبه شب وسط پخش زنده شبکه سوم صداوسیما، هم برق این سازمان قطع و پخش برنامه موقف شد.

در حالی که پس از «گم شدن» دکل‌های نفتی، اکنون مقام‌های جمهوری اسلامی مدعی‌اند روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت نیز «گم می‌شود»، وزیر نیروی جمهوری اسلامی می‌گوید به دلیل کمبود سوخت، ۱۳ نیروگاه برق ایران، کشوری که دومین ذخایر بزرگ گاز جهان و چهارمین ذخایر بزرگ نفتی اثبات‌شده جهان را در اختیار دارد، از مدار خارج شده‌اند.

در چنین شرایطی، بسیاری از مردم ایران با پاسخی منفی به درخواست مسعود پزشکیان برای پیوستن به کارزار دولتی کاهش دو درجه‌ای دمای منازل، در شبکه‌های اجتماعی خواستار قطع کامل بودجه گروه‌های شبه‌نظامی خارجی و همچنین صدها سازمان و نهاد و موسسه نظامی، عقیدتی و تبلیغاتی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی‌اند تا منابع مالی موردنیاز دولت برای ساخت نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های لازم در صنایع برق و گاز تامین شود.