ایالات متحده روز چهارشنبه اعلام کرد که علیه برنامه موشکهای بالیستیک دوربرد پاکستان که توان حمل کلاهک هستهای را دارند، تحریمهای جدیدی وضع کرده است. این تحریمها مجتمع ملی توسعه، سازمان دفاعی دولتی در پاکستان که مسئول نظارت و توسعه این برنامه است، و سه شرکت دیگر را هدف قرار دادهاند.
رویترز به نقل از بیانیه متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گزارش داد که این تحریمها تحت فرمان اجرایی که «افراد و نهادهای اشاعهدهنده سلاحهای کشتار جمعی و ابزار انتقال آنها» را هدف قرار میدهد، وضع شدهاند. میلر در این بیانیه میافزاید که ایالات متحده به مقابله با «فعالیتهای اشاعه و تامین تجهیزات مرتبط با آن که نگرانکنندهاند» ادامه خواهد داد.
تحریمهای وضعشده عبارتاند از مسدود کردن هرگونه دارایی این نهادها در ایالات متحده و ممنوعیت تجارت آمریکاییها با این نهادها.
اسامی سه شرکتی که تحریم شدهاند، اختر و پسران (Akhtar and Sons)، افلییتس اینترنشنال (Affiliates International) و راکساید انترپرایزز (Rockside Enterpris) اعلام شده است که همگی در کراچی مستقرند. طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، این شرکتها با مجتمع ملی توسعه پاکستان برای تامین تجهیزات موردنیاز برنامه موشکی پاکستان همکاری داشتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت خارجه پاکستان در واکنش، این اقدام ایالات متحده را «تاسفبار و جانبدارانه» توصیف کرد و در بیانیهای اعلام کرد: «این اقدام به ثبات منطقه آسیب میزند و فقدان تعادل نظامی را تشدید میکند» که به رقابت دیرینه پاکستان با هند، که بمب اتم دارد، اشاره میکند.
مجتمع ملی توسعه پاکستان در ساخت موشکهای بالیستیک پاکستان نقش کلیدی ایفا میکند. این مجتمع مسئول طراحی و توسعه موشکهای سری شاهین است که توان حمل کلاهک هستهای دارند. بنا بر اعلام سازمان پژوهشی بولتن دانشمندان اتمی، موشکهای سری شاهین از جمله شاهینــ۱ و شاهینــ۲ میتوانند مواضعی را در فاصله ۷۵۰ تا دو هزار و ۵۰۰ کیلومتری هدف قرار دهند.
برنامه موشکی پاکستان از دهه ۱۹۸۰ آغاز شد و هدف اصلی آن مقابله با برنامه موشکی و هستهای هند بود. این برنامه ابتدا با کمک چین و کره شمالی توسعه یافت و امروز یکی از پیشرفتهترین برنامههای موشکی در جنوب آسیا محسوب میشود.
پاکستان اولین آزمایش تسلیحات هستهای خود را در سال ۱۹۹۸ انجام داد و به هفتمین کشور دارای این سلاحها تبدیل شد. بر اساس تخمین بولتن دانشمندان اتمی، زرادخانه هستهای پاکستان در حال حاضر حدود ۱۷۰ کلاهک دارد.
ایالات متحده و سایر کشورهای عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) تلاش کردهاند اشاعه تسلیحات هستهای را محدود کنند. اما پاکستان از امضای این پیمان خودداری کرده است و همچنان برنامه هستهای و موشکی خود را گسترش میدهد.
طبق بیانیه وزارت خارجه آمریکا، مجتمع ملی توسعه قطعات و تجهیزات لازم را برای آزمایش موشکهای بالستیک دوربرد پاکستان تامین کند. این اقدامها باعث نگرانی ایالات متحده و به اعمال این تحریمها منجر شده است.
پاکستان و هند بهعنوان دو رقیب هستهای در جنوب آسیا همواره در حال تقویت توان نظامیشاناند و هر دو کشور برنامههای موشکی پیشرفته دارند که به نگرانیهای جهانی درباره ثبات منطقهای دامن زده است.
اقدام آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه پاکستان نشان میدهد که نگرانی از گسترش توان موشکی پاکستان و اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در این منطقه افزایش یافته است. ایالات متحده اعلام کرده است که به مقابله با فعالیتهای مرتبط با اشاعه سلاحهای کشتار جمعی ادامه خواهد داد.
وضع تحریمهای جدید علیه برنامه موشکی پاکستان با انتقادها و حمایتهایی همراه بوده است. بیشتر کارشناسان پاکستانی این تحریمها را به نفع هند و به ضرر پاکستان و امنیت ملی این کشور تلقی کردهاند، در حالی که برخی دیپلماتهای آمریکایی از جمله زلمی خلیلزاد، حکومت پاکستان را سزاوار تحریمهای بیشتر میداند.
The #Pakistan government deserves sanctions and diplomatic pressure because it brutally used force against and even massacred peaceful demonstrators, and it is using lawfare - the misuse of the legal system for political purposes - to keep Imran Khan in jail. It is time for…
— Zalmay Khalilzad (@realZalmayMK) December 18, 2024
زلمی خلیلزاد در مطلبی در ایکس نوشت: «دولت پاکستان مستحق تحریمها و فشارهای دیپلماتیک است، زیرا به طور وحشیانهای، علیه تظاهرات مسالمتآمیز از زور استفاده و حتی تظاهراتکنندگان را قتلعام کرد.»
خلیلزاد بدون اشاره به برنامه موشکی پاکستان گفت که حکومت این کشور با «سوءاستفاده از سیستم حقوقی برای اهداف سیاسی، عمران خان را در زندان نگه میدارد». او که پیشتر فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان بود و توافقنامه صلح با طالبان را امضا کرد، افزود: «زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است.»