بخش املاک و مستغلات عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ با دگرگونی بسیاری مواجه شده و توانسته است در راستای اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ این پادشاهی عمل کند.
به گزارش عرب نیوز، در سالهای اخیر بازار املاک عربستان سعودی تغییراتی قابلتوجه را شاهد بوده که ناشی از سرمایهگذاریهای بیسابقه و اصلاحات کلیدی در این کشور است. در نتیجه این اصلاحات، پادشاهی سعودی توانست بهعنوان یک رهبر جهانی در عرصه نوآوری، پایداری و تنوع اقتصادی در صنعت املاک و مستغلات جایگاهی ویژه پیدا کند.
چشمانداز ۲۰۳۰
از زمان اعلام چشمانداز ۲۰۳۰ در سال ۲۰۱۶، این برنامه بهعنوان نقشهراه عربستان سعودی برای تنوع اقتصادی عمل کرده است و املاک و مستغلات هم در رسیدن به این اهداف نقش اصلی را ایفا میکنند.
تا سال ۲۰۲۴، پادشاهی سعودی ۱.۳ تریلیون دلار در زمینه زیرساختها سرمایهگذاری کرده و ظرفیت بخشهای مسکونی، تجاری و گردشگری را به طور قابلتوجهی افزایش داده است. هدف این پروژههای چشمگیر ارائه بیش از یک میلیون واحد مسکونی و همچنین گسترش فضاهای خردهفروشی و اداری به میزان هفت میلیون مترمربع است.
طارق لطفی، رئیس بخش هند، خاورمیانه و آفریقای شرکت مدیریت سرمایهگذاری «مرسر»، درباره رونق اقتصادی عربستان سعودی معتقد است: «اصلاحات سیاسی و سرمایهگذاری عربستان سعودی تحت چشمانداز ۲۰۳۰، بازار املاک و مستغلات پادشاهی را متحول و آن را به یکی از پویاترین بازارها در منطقه تبدیل کرده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در گفتوگو با عربنیوز تاکید کرد که این اصلاحات با طرحهای گستردهتر مدنظر در عربستان سعودی برای افزایش تعداد مالکان خانهها، بهبود زیستپذیری و جذب سرمایهگذاری خارجی همسو بوده و از طریق تسهیل مقررات مالکیت و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی محقق شده است.
اصلاحات عربستان سعودی شامل کاهش محدودیت در زمینه مالکیت خارجیها، افزایش شفافیت در معاملات املاک و مستغلات، ارائه مشوقهایی برای ساختمانهای دوستدار محیط زیست و ایجاد چارچوب ملی برای توسعه شهر هوشمند بوده است.
در عین حال، کارشناسان تاکید میکنند که پروژههای بزرگ از جمله شهر آیندهنگر نئوم توانسته است در تقویت اعتماد سرمایهگذاران نقش داشته باشد. ضمن آنکه این پروژهها برای نیروی کار ماهر در ساختوساز و زیرساختهای شهر هوشمند افزایش رقابت را نیز به همراه داشته است.
ابرپروژههای عربستان سعودی به رهبری صندوق سرمایهگذاری عمومی، بر تعهد این پادشاهی به نوآوری در مقیاس بزرگ و تحول بلندپروازانه تاکید میکند. پروژههای مطرحی مانند نئوم (NEOM) ، دریای سرخ جهانی (Red Sea Global) و قیدیا (Qiddiya) قرار است زندگی شهری، فرهنگ و گردشگری را بازتعریف کنند.
نئوم به تنهایی ۲۸ هزار کیلومترمربع وسعت دارد و بهعنوان یک شهر هوشمند با انرژیهای تجدیدپذیر و فناوری پیشرفته طراحی شده است. در همین حال، قیدیا یک مرکز سرگرمی در سطح جهانی با پارکهای موضوعی، مراکز فرهنگی و مجموعههای ورزشی در حال توسعه است. پروژه دریای سرخ نیز یکی دیگر از ابتکارات تحولآفرین است که بر گردشگری پایدار متمرکز شده است. این طرح با تمرکز بر مفاهیم دوستدار محیط زیست و گنجاندن شیوههای پایدار، استانداردهای جدیدی را برای گردشگری و توسعه املاک و مستغلات مبتنی بر ارزشهای محیط زیستی تعیین خواهد کرد.
بازار مسکونی و گردشگری
بخش مسکونی عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ رشد قابلتوجهی داشت که ناشی از ابتکارات تحت حمایت دولت و تقاضای بالا دانسته میشود. پیشبینی میشود افزودن بیش از یک میلیون خانه بهعنوان بخشی از تلاشهای توسعه مسکونی عربستان سعودی که با هدف دستیابی به نرخ مالکیت ۷۰ درصدی تحت چشمانداز ۲۰۳۰ هماهنگ است، بر رونق بخش املاک این کشور تاثیر قابلتوجهی داشته باشد.
افزایش ۳۸ درصدی معاملات املاک و مستغلات در نیمه اول سال ۲۰۲۴ رشد پویای این بخش را نشان میدهد. شهرهایی مانند ریاض و جده شاهد افزایش قیمت ملک بودهاند و انتظار میرود جمعیت ریاض تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰ میلیون نفر برسد.
بخش گردشگری نیز که سنگبنای چشم انداز ۲۰۳۰ دانسته میشود، از انتظارات فراتر رفته است. پادشاهی سعودی در سال ۲۰۲۳ به هدفش یعنی ۱۰۰ میلیون بازدیدکننده دست یافت و اکنون قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، سالانه ۱۵۰ میلیون گردشگر جذب کند.
در همین حال جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ در شکل دادن به آینده بازار اجاره کوتاه مدت در عربستان سعودی طی ۱۰ سال آینده نقش مهمی خواهد داشت. اجارههای کوتاه مدت چشمانداز گردشگری را تغییر میدهند و فرصتهای جدیدی را برای مسافران و مردم محلی ایجاد میکنند.