با یک فنجان چای در کابل، مرزهای پاکستان به روی ۴۵ هزار شبه‌نظامی باز شدند

وزیر خارجه حکومت شهباز شریف گفت تصمیم‌های مقام‌های پیشین پاکستانی عواقب ناگواری بر امنیت ملی این کشور گذاشت

ترکیبی از عکس اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان و ژنرال فیض حمید، در حال نوشیدن چای در کابل-MIshaqDar50/X

اسحاق دار، معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان، از عملکرد دولت عمران خان در قبال طالبان افغان و پاکستانی انتقاد کرد و گفت با یک فنجان چای در کابل، مرزهای پاکستان به روی ۳۵ تا ۴۵ هزار شبه‌نظامی باز شدند. منظور اسحاق دار از «یک فنجان چای در کابل» سفر ژنرال فیض حمید، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی (آی‌اس‌آی)، به کابل در هفته نخست بازگشت طالبان به قدرت است. ژنرال فیض حمید در هتل سرینا و در حالی که چای می‌نوشید در مقابل دوربین لبخند زد و گفت: «همه چیز درست خواهد شد.» این عکس فیض حمید به یکی از عکس‌های نمادین نفوذ دستگاه‌های امنیتی پاکستان در میان طالبان تبدیل شد و کاربران افغان آن را بارها در رسانه‌های اجتماعی دست به دست کردند.

با این حال، مقام‌های دولت شهباز شریف، حکومت عمران خان و مقام‌های کابینه او را به اتخاذ روش‌های نادرست متهم می‌کنند، روش‌هایی که به تقویت طالبان پاکستان منجر شده است. اسحاق دار معتقد است که نحوه عملکرد فیض حیمد به قدرت‌گیری شبه‌نظامیان پاکستانی و بازگشت آنان به خاک پاکستان منجر شد. دار که روز پنج‌شنبه در نشستی با حضور مقام‌های دولتی پاکستان صحبت می‌کرد گفت: «تصمیمات حیاتی که با یک فنجان چای گرفته شده‌اند، به ورود ۳۵ تا ۴۵ هزار جنگجوی تحریک طالبان پاکستان به خاک کشور ما منجر شد.»

دار پرسید: «چه کسانی مرزها را باز کردند و اعضای تحریک پاکستان را از زندان‌ها آزاد کردند؟ چه کسانی بازگشت این جنگجویان را تسهیل کردند؟»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ده‌ها عضو تحریک طالبان پاکستان در زندان‌های حکومت پیشین افغانستان زندانی بودند که با بازگشت طالبان به قدرت همگی آزاد شدند و به صفوف جنگ در برابر حکومت پاکستان پیوستند. وزیر خارجه پاکستان افزود تصمیم‌هایی که در حکومت عمران خان گرفته شد بر امنیت ملی پاکستان تاثیرات منفی گذاشته است و عواقب آن همچنان دامن‌گیر کشور است. او همچنین به دستاوردهای دیپلماتیک دولت کنونی اشاره کرد و گفت که انزوای دیپلماتیک پاکستان پایان یافته است. دار به انتخاب پاکستان برای عضویت غیر دائم در شورای امنیت سازمان ملل برای هشتمین بار اشاره کرد و آن را نشانه‌ای از بهبود جایگاه بین‌المللی کشور دانست.

او در خصوص روابط منطقه‌ای بر اهمیت تقویت روابط تجاری و اقتصادی با افغانستان تاکید کرد و این گام را عاملی برای افزایش ارتباط با آسیای مرکزی دانست. درمورد روابط با هند نیز گفت: «برای همکاری حسن نیت هر دو طرف لازم است. پاکستان آماده است، به شرطی که طرف هندی نیز آماده همکاری باشد.» دار از بهبود شاخص‌های اقتصادی کشور نیز خبر داد و به کاهش تورم به ۵ درصد، افزایش صادرات و حواله‌های خارجی اشاره کرد. او تاکید کرد که پاکستان، در مقام یک قدرت هسته‌ای و موشکی، در مسیر دستیابی به جایگاه شایسته‌اش در جامعه جهانی است.

در همین حال، روز جمعه، شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، در یک سخنرانی در اسلام‌آباد، درباره تهدید طالبان قاطعانه اظهار نظر کرد. شریف تاکید کرد که پاکستان نمی‌تواند به پیشرفت ادامه دهد مگر اینکه طالبان شکست بخورند. شریف با ابراز نگرانی از افزایش تهدید طالبان پاکستان گفت: «طالبان بازگشته‌اند و ما نمی‌توانیم پیش برویم مگر اینکه آنها را شکست دهیم.» او به حملات مداوم این گروه و تلاش نیروهای امنیتی پاکستان برای مهار آن‌ها اشاره کرد و افزود: «هر روز حادثه‌ای رخ می‌دهد. چه ۱۰ افسر، چه پنج نفر یا اعضای پلیس، ارتش یا سپاه مرزی باشند، فداکاری آنها مهم است. ما باید به آنها افتخار کنیم و روشن کنیم که شکست دادن این تهدید هدف مشترک ماست.» 

اظهارات شریف در حالی مطرح می‌شود که تنش‌ها و خشونت‌ها در مرز پاکستان و افغانستان افزایش یافته است و حملات طالبان تهدیدی جدی برای امنیت منطقه و پیشرفت پاکستان است. در تازه‌ترین مورد، بامداد جمعه، مرزبانان پاکستان و طالبان افغان در خوست به تبادل آتش پرداختند.

مستغفر گربز، سخن‌گوی استانداری طالبان در خوست، روز جمعه، اعلام کرد که حدود ساعت ۱:۳۰ بامداد، نیروهای نظامی پاکستان سه روستای ایروکام، کاژه و گراب در ولسوالی علی‌شیر ولایت خوست را هدف حملات هاوان قرار دادند. این روستاها در امتداد مرز دیورند میان افغانستان و پاکستان قرار دارند.

مستغفر گربز، که با رادیو امید از رسانه‌های وابسته به رژیم طالبان صحبت می‌کرد، مدعی شد که مرزبانان طالبان به حملات مرزبانان پاکستانی پاسخ داده‌اند. این درگیری که جزئیات و تلفات آن هنوز روشن نیست، یک هفته پس از بمباران چهار هدف در ولسوالی برمل ولایت پکتیا به دست ارتش پاکستان صورت گرفته است. مقام‌های پاکستانی مدعی‌اند که رژیم طالبان افغان به جنگجویان تحریک طالبان پاکستان پناه داده است و حمله‌های مرگبار در خاک پاکستان از داخل افغانستان طراحی می‌شوند.

مقام‌های پاکستان مدعی‌اند که هزاران عضو تحریک طالبان پاکستان در روستاهای افغانستان در امتداد مرز دیورند مستقرند و با استفاده از پناه‌گاه‌های امنی که طالبان افغان برای آن‌ها فراهم کرده‌اند حمله‌های مرگبار را طراحی و سازماندهی می‌کنند.

بیشتر از جهان