از ویروس گوارشی درحال گسترش در ایران چه می‌دانیم؟

نوروویروس به‌شدت مسری است و از طریق تماس مستقیم با فرد مبتلا یا سطوح آلوده منتقل می‌شود

عکس تزیینی، مردی دچار تهوع شده است‌ــ Canva

این روزها، ویروسی شیوع پیدا کرده است که تمام بدن به‌ویژه دستگاه گوارش را درگیر می‌کند و بر اساس گزارش‌ها، در ایران نیز از هر سه نفر یک نفر به این ویروس مبتلا می‌شود.

نوروویروس که با نام ویروس استفراغ زمستان نیز شناخته می‌شود چگونه سرایت می‌کند، چه علایمی دارد و چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ 

به نوشته سی‌ان‌ان، این ویروس به‌شدت مسری است و بیش از ۹۰ درصد بیماری‌های اسهالی به این ویروس نسبت داده می‌شود. این ویروس می‌تواند از طریق تماس مستقیم با فرد مبتلا یا از طریق سطوح آلوده منتقل شود. علاوه بر این، ویروس از طریق قطرات ریز استفراغ یا مدفوعی که روی سطوح سرویس بهداشتی پاشیده می‌شود، سرایت می‌کند.

علائم نوروویروس تهوع، استفراغ، اسهال، دل‌درد و دل‌پیچه را شامل می‌شود. برخی افراد ممکن است علائمی نظیر خستگی، تب خفیف، لرز، سردرد و دردهای عضلانی نیز داشته باشند.

هرچند این علائم ناخوشایند و نگران‌کننده‌اند، بیشتر بیماران ظرف یک تا دو روز بهبود می‌یابند. با این حال، برخی افراد ممکن است به‌شدت بیمار شوند، که معمولا به این دلیل است که نمی‌توانند مایعات بدنشان را حفظ کنند و دچار کم‌آبی شدید می‌شوند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این بیماری درمان خاصی ندارد و از آن‌جا که ویروسی است، آنتی‌بیوتیک‌ها اثربخش نخواهند بود. هنوز هیچ داروی ضدویروس مخصوص نوروویروس یا واکسن تاییدشده‌ای برای پیشگیری از ابتلا وجود ندارد.

اکثر بیماران بدون مداخله پزشکی بهبود می‌یابند. نکته کلیدی این است که مایعات به میزان کافی نوشیده شود تا بدن دچار کم‌آبی نشود.

اما توصیه می‌شود افراد در صورتی که علائم نگران‌کننده خاصی دارند یا به‌دلیل شدت استفراغ بدنشان مایعات کافی دریافت نمی‌کند، به پزشک مراجعه کنند. 

در صورت وجود خون در مدفوع، تب شدید، تنگی نفس یا علائم غیرعادی دیگر، باید با پزشک مشورت کرد زیرا ممکن است عامل بیماری نوروویروس نباشد. علائم افراد مبتلا به نوروویروس معمولا ظرف چند روز بهبود پیدا می‌کند؛ اگر علائم بهبود پیدا نکرد، باید به پزشک مراجعه کرد.

افرادی که علائمی مانند اسهال، استفراغ و دل‌پیچه دارند دست‌کم تا دو روز پس از رفع علائم، نباید غذا آماده کنند یا به غذا، بشقاب‌ها یا ظروف دیگران دست بزنند.

برای پیشگیری از ابتلا همچنین توصیه می‌شود دست‌ها را مرتب بشویید، زیرا ممکن است به سطوحی که فرد آلوده لمس کرده دست زده باشید. سطوح آلوده را می‌توان با محلول‌های حاوی سفیدکننده تمیز کرد تا ویروس از بین برود.

بیشتر از بهداشت و درمان