داو لیبر، کری کلر-لین و صالح البطاطی در گزارشی در زمینه استراتژی اسرائیل درباره حوثیها و جمهوری اسلامی در وال استریت ژورنال نوشتند: طی یک سال گذشته، ارتش اسرائیل مهارت خود را در خنثیسازی تهدیدهای امنیتی به نمایش گذاشت و پس از شوک اولیه حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل، رهبران ارشد این گروه شبهنظامی تا حد زیادی از میان برداشته شدهاند. حزبالله، دیگر متحد بزرگ جمهوری اسلامی در منطقه، نیز در لبنان بهشدت تضعیف شده است.
اکنون اسرائیل تمرکز خود را روی شورشیان حوثی در یمن گذاشته که همچنان یک مشکل باقی ماندهاند و بهطور مداوم موشکهایی به سمت اسرائیل شلیک میکنند.
نویسندگان این گزارش در وال استریت ژورنال مینویسند، تاکنون، اسرائیل زیرساختهای انرژی و حملونقلی که ادعا میکند حوثیها برای اهداف نظامی استفاده میکنند را هدف قرار داده است. گام بعدی، حمله به رهبران ارشد این گروه است، همان روشی که نیروهای امنیتی اسرائیل درمورد حماس و حزبالله به کار بردند.
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، در اواخر دسامبر پس از چهارمین دور حملات هوایی اسرائیل علیه حوثیها از ماه ژوئیه گفت: «ما تمام رهبران حوثی را شکار خواهیم کرد و آنها را درست مانند دیگران هدف قرار خواهیم داد.»
وال استریت ژورنال مینویسد، با این حال، حوثیها به دلیل فاصله زیاد از اسرائیل، کمبود اطلاعات امنیتی درباره این گروه و تاثیر محدود حملات هوایی، یک چالش امنیتی ویژه برای اسرائیل محسوب میشوند. به نوشته این روزنامه آمریکایی، حوثیها که بخش کوچکی از منطقهای پرجمعیت در شمال یمن را کنترل میکنند در سالهای اخیر اقدامات پیشگیرانه زیادی برای محافظت از خود انجام دادهاند جمله ساخت مجتمعهای فرماندهی زیرزمینی، اجتناب از استفاده از تلفن همراه، و تغییر مخفیگاهها و مسیرهای جابهجایی.
تا کنون ائتلافی به رهبری ایالات متحده نیز در مهار تحرکهای حوثیها علیه کشتیرانی جهانی ناکام بوده است. یمن یکی از فقیرترین کشورهای جهان است اما تقریبا یک دهه جنگ در متوقف کردن حوثیها موفق نبوده است.
از زمان دستیابی اسرائیل به آتشبس با حزبالله لبنان در اواخر نوامبر، حوثیها به اصلیترین چالش امنیتی اسرائیل در رویارویی ۱۵ ماهه این کشور با گروههای نیابتی جمهوری اسلامی تبدیل شدهاند.
این درحالی است که دولت اسرائیل تحت فشار فزایندهای برای پاسخگویی قرار دارد. حملات حوثیها میلیونها نفر را در اسرائیل در ساعات اولیه روز به پناهگاهها میفرستد و بازگشت خطوط هوایی بینالمللی که در طول جنگ کنونی پرواز به اسرائیل را متوقف کردهاند، مختل میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، برخی تحلیلگران امنیتی استدلال میکنند که اسرائیل باید فعلا حوثیها را نادیده بگیرد و در عوض بر حامی آنها، یعنی جمهوری اسلامی به عنوان تهدید استراتژیک بلندمدت اسرائیل، تمرکز کند.
بنی گانتز، وزیر دفاع سابق اسرائیل که اکنون یکی از رهبران اپوزیسیون است، در کنفرانسی مطبوعاتی در پایان دسامبر گفت: «در مقابل تروریسم یمن، راهحل ما در تهران نهفته است.»
گانتز استدلال کرد که در حالی که اسرائیل سالها با متحدان تهران خواهد جنگید، اکنون فرصتی برای یک «تغییر استراتژیک» علیه جمهوری اسلامی از طریق مقابله مستقیم فراهم شده است.
کسانی که معتقدند اسرائیل باید جمهوری اسلامی را هدف قرار دهد، میگویند این کار شاید حملات حوثی را کاملا متوقف نکند، اما این گروه را تضعیف کرده و هدف استراتژیک بلندمدت اسرائیل برای جلوگیری از تسلیحاتی شدن برنامه هستهای ایران را پیش میبرد.
علاوه بر این، جمهوری اسلامی در حال حاضر بهطور ویژهای آسیبپذیر است. یوئل گوزانسکی، کارشناس سابق خلیج فارس در شورای امنیت ملی اسرائیل که اکنون در موسسه مطالعات امنیت ملی در تلآویو فعالیت میکند، میگوید که گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه تا حد زیادی خنثی شدهاند، در حالی که سامانههای دفاع هوایی ایران نیز در اکتبر در حملات هوایی اسرائیل آسیب دیده است.
برخی تحلیلگران نیز میگویند بهترین گزینه اسرائیل برای یافتن راهحلی بلندمدت برای مشکل حوثیها، تمرکز بر ایجاد یک ائتلاف منطقهای به رهبری ایالات متحده و کشورهای خلیج فارس است که از افزایش تجاوزگری حوثیها تهدید شدهاند. آلن پینکاس میگوید، اگرچه این امر ممکن است نیازمند سازشهای دشوار با فلسطینیان باشد، اما اسرائیل با اقدام مستقل علیه حوثیها—که از طریق حمله به کشتیها در دریای سرخ تجارت بینالمللی را مختل کردهاند— یک مشکل بینالمللی را به مسئولیت انحصاری خود تبدیل میکند.
او گفت: «اسرائیل در حال اسرائیلی کردن این مشکل است.»
نویسندگان گزارش والاستریت ژورنال مینویسند، واقعیت این است که دولتهای بسیاری به دنبال حذف رهبری حوثیها از مواضع استراتژیکشان در حاشیه مسیرهای کشتیرانی دریای سرخ هستند از جمله عربستان سعودی و مصر که از کاهش تجارت از طریق دریای سرخ متحمل ضرر اقتصادی بزرگی شده است.
در برخی موارد، بحث در مورد نحوه برخورد با حوثیها بازتابی از بحثهای قبلی درباره اقدام مستقیم علیه جمهوری اسلامی یا مقابله با گروههای نیابتی آن مانند حماس و حزبالله است. اسرائیل در نهایت تصمیم گرفت این گروهها را به صورت مستقل سرکوب کند و از درگیری گستردهتر با جمهوری اسلامی اجتناب کرد.
یولی ادلشتاین، رئیس کمیته امور خارجی و دفاعی پارلمان اسرائیل، در مصاحبهای گفت که این کشور به سمت اتخاذ رویکرد مشابهی در قبال حوثیها حرکت میکند.
او گفت: «همه میدانند که اگر به جمهوری سالامی حمله کنیم، حوثیها تضعیف خواهند شد، اما این به معنای نابودی کامل آنها نیست.»
با این حال، یکی از مقامات اسرائیلی نیز گفت که اسرائیل باید بین تهدید فوری ناشی از حملات حوثی و تهدید استراتژیک بلندمدت ایران تفاوت قائل شود.
این مقام رسمی گفت: «هیچ ارتباطی بین این دو وجود ندارد. این تصمیم کاملا متفاوت است.»
با این وجود، ملاحظات دیگری نیز وجود دارد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل میگوید مانع هستهای شدن جمهوری اسلامی میشود؛ مقامات دولت نتانیاهو امیدوارند که رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، در این تلاش شریک مناسبی باشد. با این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که دولت جدید احتمالا قبل از متوسل شدن به زور، گزینههای دیگر را بررسی میکند. در عین حال اسرائیل نیز در حال عمیقتر کردن اطلاعات خود برای هدف قرار دادن رهبران حوثیها است.