روز چهارشنبه، ۱۹ دیماه، (هشتم دسامبر)، ویکرام میسری، معاون وزیر امور خارجه هند در راس هیاتی، با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در دبی دیدار کرد. وزارت خارجه هند در بیانیهای گفت این نشست به بررسی روابط دوجانبه و مسائل منطقهای اختصاص داشت و با محوریت کمکهای بشردوستانه و توسعه روابط هند و طالبان برگزار شد.
هرچند پیش از این هیئتهای وزارت خارجه هند به أفغانستان سفر و با مقامهای طالبان دیدار کردهاند، اما این نخستین بار است که هیاتهای عالیرتبه دو کشور در بیرون از افغانستان روی توسعه روابط بحث میکنند. براساس بیانیه، در این دیدار، معاون وزیر امور خارجه هند بر روابط تاریخی میان مردم افغانستان و هند تاکید کرد و اعلام داشت که هند آماده است به نیازهای فوری توسعهای مردم افغانستان پاسخ دهد.
بیانیه افزود که مولوی امیرخان متقی از حمایتهای هند قدردانی و تاکید کرد که این کمکها برای مردم افغانستان بسیار حیاتی است. در این ملاقات همچنین توافق شده است که هند در آینده نزدیک پروژههای توسعهای جدیدی را در کنار کمکهای بشردوستانه فعلی بررسی کند. هند تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت، از چندین پروژه بزرگ در افغانستان از جمله از ساختوساز سد سلما در هرات و برپایی ساختمان جدید برای پارلمان افغانستان حمایت مالی میکرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، هند فعالیت دیپلماتیک خود را در افغانستان متوقف کرد و همه دیپلماتهای این کشور به دهلی بازگشتند. پس از آنکه مقامهای طالبان در اوایل ۲۰۲۲ گفتند از بازگشت هند به افغانستان استقبال میکند، هیاتی از دیپلماتهای هندی به کابل برگشتند تا روند بازگشایی سفارت و کنسولگریهای این کشور را بررسی کنند.
در کنار این، هند کمکهای بشردوستانه متعددی شامل پنج هزار تن گندم، ۲۷ تن کمکهای امدادی برای زلزله زدگان، ۱۰ میلیون دوز واکسن جلوگیری از فلج اطفال و یک میلیون و ۵۰۰ هزار دوز واکسن کرونا به افغانستان فرستاد که با استقبال طالبان مواجه شد.
ملاقات مقامهای وزارت خارجه هند و طالبان در دبی در حالی صورت گرفت که تنشها میان رژیم طالبان و حکومت پاکستان افزایش یافته است.
این تنشها که از زمان افزایش حملههای تحریک طالبان پاکستان در داخل این کشور در سطوح مختلف آغاز شده بود، با حمله اخیر ارتش پاکستان بر مواضع شبهنظامیان در شرق افغانستان افزایش یافت. در پنجم دیماه، جنگندههای ارتش پاکستان مناطقی در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا را بمباران کردند. به گزارش منابع محلی، این حملات در چهار منطقه صورت گرفت که منجر به کشته شدن ۴۶ نفر و زخمی شدن ۶ نفر دیگر شد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان ادعا کرد که بیشتر قربانیان زنان و کودکان بودند. سخنگوی طالبان از کشته و زخمی شدگان به عنوان «مهاجران وزیرستانی» یاد کرد و حضور اعضای تحریک طالبان پاکستان را در خاک افغانستان انکار کرد.
وزارت دفاع طالبان این حملات را «خلاف تمام اصول بینالمللی و تجاوز آشکار» توصیف و تاکید کرد که «این عمل بزدلانه را بیپاسخ نخواهد گذاشت.» در واکنش به این حملات، وزارت خارجه طالبان کاردار سفارت پاکستان در کابل را احضار کرد و اعتراض خود را به او ابلاغ کرد. امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، با اشاره به تاریخ افغانستان، به پاکستان هشدار داد است که از سرنوشت کشورهای متجاوز قبلی عبرت بگیرد. سه روز پس از این حمله، ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، این حملات را تایید کرد و آن را «عملیات مبتنی بر اطلاعات علیه تهدیدات امنیتی در مناطق مرزی» توصیف کرد.
روز دوشنبه، ۱۷ دیماه، وزارت خارجه هند با انتشار بیانیهای حمله پاکستان به خاک افغانستان را محکوم کرد و گفت متهم کردن همسایگان بهخاطر شکستها و ناکامیهای داخلی، از روشهای قدیمی پاکستان است. هند که توسط پاکستان به حمایت و تامین مالی تحریک طالبان پاکستان متهم است، تنها کشوری است که حمله هوایی به خاک افغانستان را محکوم کرد.
هند که در حاکمیت دور نخست طالبان بر افغانستان، از مخالفان این گروه حمایت میکرد، اکنون حاضر است در بخشهای مختلف به طالبان کمک کند. در بیانیه وزارت خارجه این کشور نیز آمده است که در نشست میان هیئت دو طرف در دبی، توافق شد که تماسها در سطوح مختلف برای گسترش همکاریها میان دهلی و کابل ادامه یابد. در بیانیه آمده است: «در این نشست مقامهای امارت اسلامی خواستار حمایت بیشتر هند در بخش بهداشت و بازتوانی پناهندگان شد که با پاسخ مثبت هند همراه بود.»
هیئتهای هند و طالبان همچنین درباره استفاده از بندر چابهار برای تسهیل تجارت و کمکهای بشردوستانه به افغانستان توافق کردند. براساس این بیانیه « نگرانیهای امنیتی هند» نیز بخشی از گفتوگوها میان دو طرف بود و طالبان تعهد کردند که برای رفع این نگرانیها همکاری کند. در این بیانیه جزئیاتی در مورد صحبتهای انجام شده در مسائل مرتبط با امنیت نیامده است.