یک مقام آمریکایی و یک منبع آگاه به اکسیوس گفتند دولت بایدن و تیم ترامپ، رئیسجمهوری منتخب، در همکاری نزدیک تلاش کردند تا ژنرال جوزف عون بهعنوان رئیسجمهوری جدید لبنان انتخاب شود.
به نوشته اکسیوس، انتخاب عون که متحد آمریکا است لبنان را که دو سال بدون رئیسجمهوری بود، از بنبست سیاسی خارج کرد.
پیروزی عون جناح حامی غرب در لبنان را تقویت میکند و ضربهای به حزبالله و سایر گروههای حامی جمهوری اسلامی در منطقه است.
پس از آنکه حسن نصرالله، رهبر حزبالله، در حمله هوایی اسرائیل کشته شد، دولت بایدن تصمیم گرفت از این موقعیت استفاده کند و رهبران لبنانی را تحت فشار قرار دهد تا رئیسجمهوری جدید انتخاب کنند.
این تلاش شش هفته پیش با امضای توافق آتشبس میان اسرائیل و لبنان تقویت شد. یک روز پس از اجرای آتشبس، رئیس مجلس لبنان اعلام کرد که انتخابات ریاستجمهوری در ۹ ژانویه برگزار خواهد شد.
به گفته مقامهای آمریکایی، دولت بایدن و عربستان سعودی در شش هفته گذشته تلاش کردند تا اطمینان حاصل کنند که رایگیری در پارلمان لبنان در ۹ ژانویه به انتخاب رئیسجمهوری جدید منجر شود. فرانسه و قطر نیز به روند کمک کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این تلاشها در هفته جاری به اوج رسید، وقتی آموس هاکستین، فرستاده بایدن که در توافق آتشبس لبنان نیز میانجیگری کرده بود، به منطقه سفر کرد. آمریکا این موضوع را علنی اعلام نکرد، اما هاکستین در پشت صحنه برای حمایت از عون لابی کرد.
به گفته دو مقام آمریکایی، دولت بایدن فرمانده ارتش لبنان را فردی حامی غرب میبیند که از حزبالله حمایت نمیکند و اعتماد اکثریت لبنانیها را جلب کرده است.
پیش از این سفر، آموس هاکستین و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، با مایک والتز، نماینده کنگره و مشاور امنیت ملی دولت ترامپ، دیدار و مواضعشان را هماهنگ کردند.
به گفته منبعی آگاه، تیم بایدن و ترامپ توافق داشتند مسئله مهم این است که حزبالله نتواند از طریق فرایند سیاسی انتخابات ریاستجمهوری به صحنه بازگردد.
همچنین گفته میشود که هاکستین با استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه، در ارتباط بوده و او را در جریان تحولات مربوط به انتخابات ریاستجمهوری لبنان قرار داده است.
هاکستین در سفر به ریاض و بیروت گفت از طرف دولت بایدن صحبت میکند اما تیم انتقالی ترامپ نیز با موضع دولت در مورد انتخابات ریاستجمهوری لبنان موافق است. او در ریاض با شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی دیدار کرد تا راهبرد دو کشور در این زمینه هماهنگ شود.
اما مهمترین دیدار هاکستین با سمیر جعجع، رهبر حزب مسیحی «نیروهای لبنان» بود. دیدار او با جعجع تا نیمهشب به طول انجامید تا او را متقاعد کند از مخالفت با نامزدی عون صرفنظر کند و به نمایندگان حزبش بگوید به عون رای دهند.
صبح سهشنبه، هاکستین در بیروت با چند ده نماینده لبنانی دیدار کرد. برخی از آنها در حمایت از عون هنوز مردد بودند. او ضمن تاکید بر اینکه قصد ندارد به نمایندگان بگوید چگونه رای بدهند، گفت: «اما این حق من است که تصمیم بگیرم آمریکا چقدر وقت برای لبنان صرف کند و پولش را کجا خرج کند.»
به گفته یک مقام آمریکایی، هاکستین روز سهشنبه پیش از ترک بیروت، با شاهزاده یزید بن فرحان، فرستاده وزیر خارجه عربستان سعودی، تماس گرفت و از او خواست به لبنان سفر کند و به فشار بر نمایندگان لبنانی ادامه دهد.
یک مقام آمریکایی گفت: «سعودیها نقش کلیدی ایفا کردند. این در اصل تلاشی مشترک از جانب شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و دولت بایدن بود.»
بعدازظهر پنجشنبه، پارلمان لبنان رای داد و عون را انتخاب کرد.
طبق توافق آتشبس بین لبنان و اسرائیل، نیروهای مسلح لبنان قرار است در هرگونه توافق پس از جنگ نقش اصلی را داشته باشند و طی دورهای ۶۰ روزه در جنوب لبنان مستقر شوند، و ارتش اسرائیل بهتدریج عقبنشینی کند.
بایدن روز پنجشنبه در بیانیهای گفت رهبری عون در دوره اجرای آتشبس حیاتی خواهد بود و او به عون اعتماد دارد.
بر اساس توافق، اسرائیل باید تا پایان ژانویه نیروهایش را از جنوب لبنان خارج کند. اسرائیل مایل است سه موقعیت کلیدی را در جنوب لبنان حفظ کند. به گفته یک مقام آمریکایی، پیروزی عون فشار بیشتری از جانب آمریکا و دیگر کشورهای غربی و عربی به اسرائیل وارد خواهد کرد که خروج نیروهایش تا موعد مقرر تکمیل شود.