بازگشت آوارگان فلسطینی به شمال غزه؛ حماس فهرست گروگان‌ها را به میانجی‌ها تحویل داد

وزارت خارجه قطر اعلام کرد که حماس سه گروگان دیگر را پیش از روز جمعه آزاد می‌کند

هم‌زمان با هشتمین روز آتش‌بس جنگ غزه، پس از آنکه وزارت خارجه قطر اعلام کرد حماس آریل یهود و دو گروگان اسرائیلی دیگر را پیش از روز جمعه آزاد می‌کند، آوارگان فلسطینی اجازه پیدا کردند به خانه‌هایشان در شمال غزه بازگردند.

به گزارش رویترز و به نقل از یک مقام جهاد اسلامی، میانجی‌گران توافق آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها بر سر آزادی اریل یهود، گروگان اسرائیلی، به توافق رسیده‌اند و او قرار است پیش از دور بعدی آزادی گروگان‌ها در روز جمعه آزاد شود.

دولت اسرائیل پیش‌تر درخواست کرده بود که اریل یهود که یک گروگان غیرنظامی معرفی می‌شود، در مبادله روز شنبه آزاد شود. با این حال حماس تنها چهار سرباز زن اسرائیلی را آزاد کرد. در پی این اتفاق اسرائيل ادعای پایبند نبودن حماس به توافق مبادله گروگان‌ها را مطرح کرد و اجازه نداد آوارگان فلسطینی به شمال غزه حرکت کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پس از صدور اجازه بازگشت و باز شدن جاده‌ها، ده‌ها هزار فلسطینی روز دوشنبه در امتداد جاده‌های اصلی منتهی به شمال غزه به راه افتادند.

توافق آتش‌بس با میانجی‌گری قطر و مصر و حمایت ایالات متحده، به حدود ۶۵۰ هزار فلسطینی در مرکز و جنوب نوار غزه اجازه می‌دهد به خانه‌هایشان در شمال غزه بازگردند؛ اگرچه بیشتر این خانه‌ها طی ۱۵ ماه حمله هوایی و زمینی اسرائیل ویران شده‌اند.

تصاویر منتشرشده جمعیت زیادی را در حال حرکت نشان می‌دهد و شاهدان گزارش دادند که اولین گروه از آوارگان اوایل صبح پس از بازگشایی نخستین گذرگاه در مرکز غزه در ساعت ۷ صبح وارد شهر غزه شدند. گذرگاه دیگر نیز قرار بود ساعت ۹ صبح باز شود.

هزاران خانواده آواره فلسطینی که در پناهگاه‌ها و چادرها زندگی می‌کنند، با شنیدن خبر باز شدن گذرگاه‌ها به شادی پرداختند. آن‌ها در گفتگو با رسانه‌ها اعلام کردند که بالاخره می‌توانند به خانه بازگردند و می‌توانند امیدوار باشند که جنگ تمام شده است.

در همین حال گروه شبه‌نظامی حماس اوایل روز دوشنبه اعلام کرد که اطلاعات موردنیاز در مورد فهرست گروگان‌های اسرائیلی را که در مرحله اول توافق آتش‌بس غزه آزاد می‌شوند، به میانجی‌گران تحویل داده است.

واکنش کشورهای عرب به گفته‌های ترامپ

وزارت خارجه مصر در واکنش به پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، مبنی بر اینکه مصر و اردن تعداد بیشتری از فلسطینی‌های ساکن غزه را در سرزمین‌هایشان بپذیرند، روز یکشنبه هفتم بهمن ماه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که با هرگونه جابجایی اجباری فلسطینیان چه به صورت موقت و چه بلندمدت مخالف است.

در بیانیه‌ وزارت خارجه مصر آمده است: «مصر هرگونه تلاش برای تحمیل واقعیت‌های جدید از طریق گسترش شهرک‌سازی، مصادره زمین‌ها یا اخراج صاحبان زمین از طریق تخریب، جابه‌جایی اجباری، یا تشویق به کوچ فلسطینیان را قویا رد می‌کند. این اقدام‌های فرصت‌های صلح را تضعیف و ثبات بلندمدت و کوتاه‌مدت را تهدید می‌کند و به گسترش درگیری در منطقه می‌انجامد و هرگونه فرصت صلح و همزیستی بین ملت‌های منطقه را نابود می‌کند.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز شنبه ششم بهمن ماه از اردن و مصر خواسته بود فلسطینی‌های بیشتری را از نوار غزه بپذیرند. او در پاسخ پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا این پیشنهاد موقتی است یا بلندمدت، پاسخ داد: «می‌تواند هر دو باشد.»

اتحادیه عرب نیز درباره «تلاش برای جابجایی اجباری مردم فلسطین از سرزمینشان» هشدار داد. دبیرخانه این اتحادیه منطقه‌ای در بیانیه‌ای اعلام کرد: «آوارگی اجباری و اخراج مردم فلسطین از سرزمینشان را فقط می‌توان پاکسازی قومی نامید.»

در این بیانیه آمده است: «تلاش‌ها برای بیرون کردن مردم فلسطین از سرزمینشان از طریق جابجایی، الحاق یا گسترش شهرک‌سازی، در گذشته نیز شکست خورده است.»

پیش‌تر ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، هم در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ درباره جابجایی‌ فلسطینی‌ها تاکید کرده بود که «اردن قاطعانه هرگونه جابجایی اجباری فلسطینیان را رد می‌کند».

صفدی با انتشار بیانیه‌ای گفت: «رد جابجایی فلسطینیان برای ما قطعی است و تغییر نخواهد کرد. اردن برای اردنی‌ها است و فلسطین برای فلسطینی‌ها.»

بیشتر از جهان