روابط عربستان سعودی و ترامپ چگونه خواهد بود؟

ترامپ گفته عربستان سعودی ممکن است اولین کشور خارجی باشد که به آن سفر می‌کند

دونالد ترامپ و شاهدخت ریما بنت بندر، سفیر عربستان سعودی در آمریکا، در مراسم تحلیف ترامپ‌ــ Arab News

حتی مخالفان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، اذعان می‌کنند که آمریکا تحت رهبری او از همان روز اول شاهد تحولی بوده که به تغییرات قابل ملاحظه منجر شده است، حتی اگر او تمام وعده‌هایش را عملی نکرده باشد.

آنچه این بار اهمیت و تفاوت دارد این است که ترامپ فقط یک فرد نیست، بلکه بخشی از جنبشی بزرگ  است. او با آمادگی و همراه پروژه‌ها و رهبری اداری وارد کاخ سفید می‌شود و از حمایت عمومی برخوردار است که مشتاقانه از پیشنهادهای او پشتیبانی می‌کنند. این تحول با چنین شتابی به هیچ‌یک از دوره‌های ریاست‌جمهوری پیشین شباهتی ندارد و حتی با دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ نیز متفاوت است.

ما در منطقه معتقدیم که ترامپ را خوب شناخته‌ایم. او تمایل دارد که به صلح فلسطینی‌ـ‌عربی‌ـ‌اسرائیلی دست پیدا کند. او می‌خواهد مسئله ایران را با یکی از این دو گزینه حل کند: مصالحه و توقف فعالیت‌های هسته‌ای، یا رویارویی. او همچنین اعلام کرده است که قصد دارد مسئله سوریه، از جمله نقش نظامی ترکیه در این کشور، را حل کند. ترامپ از «حاکمیت عراق» حمایت خواهد کرد که به‌معنای پایان دادن به فعالیت شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی است تا بتواند نیروهای باقی‌مانده آمریکا را از عراق خارج کند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در یمن، ترامپ حوثی‌ها را همان ابتدای کار هدف قرار داد و این گروه را به فهرست سازمان‌‌های تروریستی آمریکا بازگرداند. جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین، آن‌ها را در سال ۲۰۲۱ از این فهرست حذف و سپس، تهدید کرد که اگر این گروه شبه‌نظامی حملاتش را متوقف نکند، آن‌ها را دوباره وارد فهرست خواهد کرد؛ با این حال، حتی زمانی که آن‌ها به حملات ادامه دادند، این کار را نکرد. از سوی دیگر، ترامپ به آن‌ها گفته است اگر می‌خواهند نامشان از فهرست سازمان‌های تروریستی حذف شود، باید حملاتشان را متوقف کنند.

از آن‌جا که عربستان سعودی در دوره قبلی ریاست‌جمهوری ترامپ رابطه ویژه‌ای با او داشت، ترامپ تصمیم گرفت اولین تماس تلفنی‌‌اش با رهبری جهانی با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، باشد. او همچنین اعلام کرد که قصد دارد بار دیگر به این کشور سفر کند.

او گفت عربستان سعودی ممکن است اولین کشور خارجی باشد که به آن سفر می‌کند، سفری که با توافق‌های اقتصادی به ارزش ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار همراه خواهد بود. در این مقطع، بیشتر سفرهای غیرضروری ابعاد اقتصادی دارند. ترامپ با زبان بازار‌ــ سود و زیان‌ــ با مخاطبانش صحبت می‌کند. به یاد داشته باشیم که تعامل‌های اقتصادی با آمریکا سودآور است، و خطر وقتی است که در فهرست کشورهایی قرار بگیرید که تجارت با آمریکا برایشان ممنوع است.

ماه گذشته، وزارت خارجه چین در پاسخ به سخنان خصمانه علیه این کشور، اعلام کرد تعامل‌های اقتصادی بین چین و آمریکا به نفع هر دو طرف است. چین حدود ۷۰۰ میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کرده است.

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش، پس از آنکه پروژه عظیم چشم‌انداز ۲۰۳۰ شاهزاده محمد بن سلمان راه‌اندازی شد، به ریاض سفر کرد. توافق‌هایی در مورد پروژه‌های بزرگ صورت گرفت، اما برخی از آن‌ها به‌دلیل محدودیت‌هایی از جانب قانون‌گذاران آمریکایی یا ملاحظات دیگر، به نتیجه نرسیدند. اما بیشتر قراردادهای وعده‌داده‌شده در اقساط بلندمدت گاهی ۱۰ ساله اجرا شدند و بخش قابل‌توجهی از آن‌ها سرمایه‌گذاری‌های سودآور بودند.

رابطه بین ریاض و واشینگتن همواره راهبردی بوده است، نه مقطعی و وابسته به شرایط. این موضوع برای جو بایدن، رئيس‌جمهوری پیشین، نیز آشکار شد؛ او حتی بدون نفت، قراردادهای تجاری یا روابط شخصی، پیشنهاد همکاری راهبردی و توافق دفاعی با عربستان سعودی را مطرح کرد. این رابطه با ترامپ احتمالا نزدیک‌تر و گرم‌تر خواهد بود، به‌ویژه از آن‌جا که ولیعهد عربستان سعودی در دوره رابطه با او سرمایه‌گذاری کرد و او را متحدی قابل‌اعتماد یافت. 

علاوه بر این، پروژه بزرگ دیگری به‌نفع منطقه وجود دارد که نمی‌توان آن را با دلار سنجید و تحت‌الشعاع سرمایه‌گذاری‌ها قرار نمی‌گیرد: تمایل به دستیابی به صلح منطقه‌ای و پیگیری راه‌حل دو کشوری از طریق ایجاد کشور مستقل فلسطین.

ترامپ شخصیتی استثنایی با رویاهای بزرگ است. مهم است که با او همسو شویم و حمایتش را جلب کنیم.

این مقاله از عرب نیوز ترجمه شده است.

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه