جواب رد خامنه‌ای به پیشنهاد ترامپ و تلاش‌های پزشکیان: «مذاکره با آمریکا عاقلانه نیست»

پاسخ احتمالی ترامپ و نتانیاهو به سخنان امروز خامنه‌ای می‌تواند بحران‌های گسترده‌تری را برای جمهوری اسلامی پدید آورد

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه ۱۹ بهمن به دولت مسعود پزشکیان دستور داد تلاش‌ها برای بازگشت به میز مذاکره با دولت ترامپ را کنار بگذارند.

در حالی که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، جواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهوری و تعدادی دیگر از چهره‌های ارشد نظام جمهوری اسلامی در دو ماه اخیر به‌دفعات از مزایای مذاکره و توافق با آمریکا برای رفع تحریم‌ها و خطر جنگ سخن گفته بودند، خامنه‌ای امروز اعلام کرد که مذاکره با دولت ترامپ در رفع مشکلات ایران «هیچ تاثیری» ندارد و «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست.

این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، روز چهارشنبه در شبکه اجتماعی تروث‌سوشال نوشته بود که «یک توافق صلح با ایران غیرهسته‌ای را ترجیح می‌دهد» و در ادامه تاکید کرد که مذاکرات برای این توافق باید فورا آغاز شود تا بتوانند «جشن بزرگ صلح در خاورمیانه» را برگزار کنند.

با وجود این، تحلیلگران منطقه‌ای سخنان روز جمعه رهبر جمهوری اسلامی را به معنای پایان تمامی تلاش‌ها برای امضای توافق‌نامه‌ای جدید در زمینه‌های هسته‌ای، نظامی، سیاسی یا اقتصادی میان دو کشور و وخیم‌تر شدن اوضاع امنیتی و اقتصادی ایران در ماه‌های آینده تفسیر کردند.

خامنه‌ای در دیدار با فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش، با کنایه زدن به جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق ایران و معاون راهبردی پزشکیان، گفت: «مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد و این را باید درست بفهمیم. این‌جور وانمود نکنند که اگر با آن دولت پشت میز مذاکره نشستیم، فلان مشکل حل می‌شود. نخیر، هیچ مشکلی حل نمی‌شود. دلیل آن هم تجربه ما است. در دهه ۱۳۹۰ نشستیم و دو سال مذاکره کردیم و دولت ما رفتند، آمدند، گفت‌وگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند و در این معاهده، طرف ایرانی خیلی هم امتیاز داد به طرف مقابل، اما به همان معاهده، آمریکایی‌ها عمل نکردند. همان شخصی که الان بر سر کار است هم آن را پاره کرد.»

رهبر جمهوری اسلامی افزود: «قبل از اینکه او بیاید هم، همان‌هایی که این معاهده با آن‌ها بسته شده بود، به آن عمل نکردند. معاهده برای این بود که تحریم‌ها برداشته شود، اما نشد. امتیاز دادیم، اما نتیجه نگرفتیم. خب با یک چنین دولتی نباید مذاکره کرد. مذاکره کردن هوشمندانه نیست، عاقلانه نیست، شرافتمندانه نیست.»

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه هفته گذشته به نقل از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی خبر داده بود که ایران تمایل دارد به دیپلماسی ترامپ فرصتی مجدد بدهد. هم‌زمان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به سخنان ترامپ که گفته بود نمی‌خواهد ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست یابد، گفت: «اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هسته‌ای نرود که خب این قابل‌حصول است و مشکلی نیست.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عراقچی یک روز قبل از این سخنان به اسکای‌نیوز هم گفته بود: «هر آنچه را ترامپ بگوید، پس نمی‌زنیم، بلکه بررسی می‌کنیم.» مسعود پزشکیان هم در مصاحبه‌ای کوتاه با ان‌بی‌سی تاکید کرد که تهران «برای مذاکره با آمریکا آماده است» و محمدجواد ظریف، معاون راهبردی پزشکیان، نیز در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس، از آمادگی جمهوری اسلامی برای مذاکره با آمریکا سخن گفت. حتی کمال خرازی، مشاور ارشد علی خامنه‌ای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، هم روز چهارم دی در گفت‌و‌گو با شبکه المیادین، در پاسخ به پرسشی درباره بحران هسته‌ای ایران و روی کار آمدن دولت ترامپ گفته بود: «سیاست ترامپ تا الان روشن نیست. در عین حال ما آماده مذاکره‌ایم، همچنان‌ که آماده مقاومت مقابل فشارها هستیم. البته این بستگی دارد به نوع سیاستی که اتخاذ می‌کنند.»

خود خامنه‌ای نیز در سخنرانی‌های هفته‌های اخیرش تلویحا به مذاکره با دولت دونالد ترامپ چراغ سبز نشان داد و درباره ممنوعیت مذاکرات جدید با آمریکا جمله‌ای به زبان نیاورد، اما سخنرانی روز جمعه او در جمع فرماندهان ارتش نشان داد که او بار دیگر تصمیم گرفته است همصدا با جریان تندرو و افراطی در ساختار جمهوری اسلامی، به میز مذاکره پشت کند و برای روبرو شدن با تحریم‌های گسترده ترامپ با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران و آغاز تنش‌هایی جدی‌تر و احتمالا درگیری نظامی با آمریکا و متحدانش، آماده شود.