حدود یک ماه پس از افشای یک مورد پرونده گروگانگیری تکاندهنده در رشت، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، ضمن اذعان به پیچیدگی این پرونده گفت که اعضای خانواده گروگان به خرافات از جمله جادو اعتقاد داشتند و گروگانگیران نیز با سوءاستفاده از این موضوع و طراحی صحنههایی، تلاش کردند خانواده گروگان را به مدت بیش از دو سال ساکت نگه دارند.
سخنگوی قوه قضاییه درباره آخرین جزئیات پرونده گروگانگیری ۲۹ ماهه در رشت گفت که این موضوع تیرماه امسال، در جریان ملاقات مردمی مسئولان دادگستری پیگیری و کشف شد.
طبق روایت این مقام قوه قضاییه، پس از حدود دو سال رفتوآمدهای مشکوک به خانهای در محله منظریه رشت و حضور اعضای خانواده در محل با چهرهایی وحشتزده، اهالی محل مشکوک شدند و این موضوع را به ضابطان قضایی اطلاع دادند. ماموران قوه قضاییه نیز پس از ورود به این خانه، متوجه شدند که افرادی آنجا گروگان گرفته شدهاند. گروگانگیرها نیز دو مرد و یک زن بودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نکته قابلتوجه این است که با وجود افشای این گروگانگیری در تیرماه، اخبار آن در دیماه و پس از مصاحبه یکی از اعضای خانواده گروگانها به رسانهها درز کرد و مسئولان قضایی طی این مدت، از اطلاعرسانی درباره این پرونده خودداری کرده بودند.
پس از افشای جزئیاتی از این پرونده، مقامهای قضایی به آن واکنش نشان دادند و مدعی شدند که گروگانگیرها تحت تعقیب قضایی بودند. در همین زمینه، سخنگوی قوه قضاییه نیز گفت که زن گروگانگیر با دو تن از زنان خانواده آشنایی قبلی داشت و پس از کشاندن آنها به خانهاش و خوراندن داروی بیهوشی، ابتدا مرد و سپس دیگر اعضای خانواده را به آنجا کشاند.
جهانگیر تایید کرد که اعضای این خانواده ۹ نفره بیش از دو سال گروگان بودند و گروگانگیرها با قطع کردن تمام وسایل ارتباطی آنها و بستن آنان با زنجیر اجازه ندادند آنها تحرک یا ارتباطی با بیرون داشته باشند.
به گفته سخنگوی قوه قضاییه، گروگانگیرها به مرور و با اخذ وکالت از این خانواده موفق شدند برخی اموال غیرمنقول این خانواده را تصاحب و به نام کسانی که میخواهند بزنند. دراین مدت یکی از گروگانها به نام جمیله موسوی هم فوت کرد که تحقیقات در خصوص مرگ او ادامه دارد تا مشخص شود به دست گروگانگیرها کشته شده یا اینکه به مرگ طبیعی درگذشته است.
این مقام قوه قضاییه گفت که اکنون تمام افراد گروگانگیر در این پرونده شناسایی و بازداشت شدهاند و افزود که «اقدامهای حمایتی» برای دو تن از اعضای این خانواده که دانشآموز بودند و دو سال است از تحصیل بازماندهاند، انجام شده است.
پیشتر مهدی فلاح میری، دادستان رشت ادعا کرده بود که قربانیان گروگانگیری ۲۹ ماهه این شهر دچار سندروم استکهلم، یعنی همدلی گروگان با گروگانگیر، شده بودند.
فلاح میری همچنین گفت فرزند کوچک خانواده قربانی اینقدر با گروگانها نزدیک بود که آنها را «دایی» صدا میکرد و برای قدم زدن با آنها بیرون میرفت. این مقام قضایی در عین حال اذعان کرد که گروگانگیرها به قربانیان قرص و داروهای خوابآور میدادند و دست و پای آنها را زنجیر میکردند.
فلاح میری مدعی شد که یکی از همسایهها پس از مشکوک شدن به گروگانگیرها، در ملاقات مردمی دادستانی رشت این موضوع را گزارش داد. حال آنکه گروگانها به رسانهها گفتهاند که گروگانگیران پس از اینکه با یکدیگر به اختلاف خوردند و کارشان به شکایت کشید، لو رفتند.
ماجرای هولناک و تکاندهنده گروگانگیری ۲۹ ماهه بسیاری از مردم را بهتزده کرده و سوالات و ابهامهای زیادی به وجود آورده است. در همان زمان، روزنامه اینترنتی فراز در گزارشی، درباره ابهامهای موجود در این پرونده نوشت: «مرتضی علمخواه بهعنوان یک وکیل دادگستری طبیعتا پروندهها، موکلان و همکارانی داشته است. با این حال هیچ اشارهای نشده که در این سه سال چطور حتی یک نفر از محل کار هم به غیبت ناگهانی او شک نکرده است و چطور مقامهای قضایی برای پیگیری غیبت او در جلسات دادگاه کاری نکردهاند؟»
خواهر و برادر همسر علمخواه نیز حتما شغل و خانوادهای داشتند اما حتی آنها هم پیگیر وضعیت گروگانها نشدهاند. افزون بر این، چطور همسایهها به رفتوآمد مرتب غریبهها به این خانه، آن هم بدون اینکه اثری از اسبابکشی خانواده علمخواه باشد، مشکوک نشدهاند؟ اینکه چرا هیچیک از مسئولان مدرسه یا آموزش و پرورش غیبت طولانیمدت فرزندان دانشآموز این خانواده را آن هم از وسط سال تحصیلی، پیگیری نکردهاند، نقطه ابهام دیگری است.
به این موارد باید فوت مادر همسر مرتضی علمخواه را نیز افزود که ظاهرا گروگانگیرها به مادر، دایی و پدربزرگ خانواده اجازه میدهند در مراسم خاکسپاری شرکت کنند. تمام این قضایا از رفتوآمد گروگانها به بیرون خانه خبر میدهد. با این حال، آنها هیچ راه نجاتی به بیرون پیدا نکردند.
تمام این موارد آشکار میکند که هنوز همه حقایق و پشتپرده گروگانگیری ۲۹ ماهه در رشت بازگو نشده، اما آنچه برای اذهان عمومی سوال ایجاد میکند، این است که دستگاههای قضایی و انتظامی جمهوری اسلامی چگونه موفق نشدند این گروگانگیری خوفناک را کشف کنند؛ آنهم در شرایطی که مدام مدعی «برقراری امنیت» در ایران میشوند.