مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد ایالات متحده آماده شنیدن پیشنهاد کشورهای عربی درباره آینده غزه است. این اظهارات پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، طرح جنجالی انتقال کامل جمعیت این منطقه را ارائه داد.
روبیو که قرار است برای سفری رسمی به خاورمیانه برود، ابراز امیدواری کرد در جریان دیدارهایش با مقامهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل و پس از مذاکراتی که در واشینگتن با مصر و اردن داشت، بتواند راهحلهای جایگزین را برای بحران غزه بررسی کند.
وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه در حال حاضر تنها طرح موجود برای آینده غزه، طرح رئیس جمهوری ترامپ است، گفت که بسیاری از کشورها با این طرح مخالفاند، اما اگر پیشنهاد بهتری دارند، اکنون زمان ارائه آن است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روبیو ابراز امیدواری کرد کشورهای عربی طرحی جامع و عملی برای ارائه به ترامپ داشته باشند.
دولت ترامپ تهدید کرده است که اگر مصر و اردن از پذیرش بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن غزه خودداری کنند، با عواقب جدی مواجه خواهند شد. این در حالی است که جنگ ۱۶ ماهه که در پی حمله گسترده حماس به اسرائیل آغاز شد، غزه را به ویرانه تبدیل کرده است.
روبیو با اشاره به موضع کشورهای عربی در قبال فلسطینیها گفت: «بسیاری از این کشورها ادعا میکنند از فلسطینیها حمایت میکنند، اما هیچکدام حاضر به پذیرش آنان نیستند و در گذشته نیز اقدامی جدی برای بهبود شرایط در غزه انجام ندادهاند.»
اردن در حال حاضر میزبان بیش از دو میلیون پناهجوی فلسطینی است. مصر نیز تلاش دارد ظرف چند هفته آینده، جایگزینی برای طرح ترامپ ارائه کند. بر اساس اطلاعات منابع دیپلماتیک، پیشنهاد مصر آموزش نیروی امنیتی جدید در غزه و واگذاری مدیریت منطقه به رهبران فلسطینی محلی است.
روبیو تاکید کرد که کشورهای عربی با حسن نیت در تلاش برای ارائه راهحلاند، اما آمریکا به این اصل که حماس نباید هیچ نقشی در آینده غزه داشته باشد، پایبند است. او ضمن اشاره به اینکه حماس سلاح دارد، گفت که اگر کشورهای منطقه نتوانند راهحلی بیابند، اسرائیل مجبور خواهد شد مستقیم وارد عمل شود و در این صورت، بحران از نو آغاز میشود.
وزیر خارجه آمریکا پیش از این نیز حماس را «شیطان خالص» خوانده و تاکید کرده بود: «تا زمانی که گروهی مانند حماس بهطور فیزیکی سرزمینی را کنترل کند و در غزه یا هر جای دیگری در منطقه قدرت اصلی باشد، صلح در خاورمیانه ممکن نیست.»
به گزارش العربیه، پیش از این، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه پیشین آمریکا، طرحی پیشنهاد داده بود که بر اساس آن، قدرتهای بینالمللی و سازمان ملل به طور موقت اداره غزه را بر عهده بگیرند تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین بتواند کنترل این منطقه را در دست گیرد. با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که راستگراترین دولت تاریخ این کشور را رهبری میکند، با تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی مخالف است.
وزیر خارجه آمریکا قرار است طی روزهای ۲۷ تا ۳۰ بهمن به عربستان سعودی، اسرائیل و امارات متحده عربی سفر کند.
وزارت خارجه ایالات متحده پیشتر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که هدف از این سفر پیگیری پیشبرد منافع ملی در چارچوب همکاریهای منطقهای، آزادی شهروندان آمریکایی و دیگر گروگانهای اسیر حماس، پیشبرد مرحله دوم آتشبس غزه و مقابله با رفتارهای مخرب جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در منطقه است.