آلمانی‌ها پای صندوق‌های رای؛ قدرت به محافظه‌کاران بازمی‌گردد؟

این انتخابات زودهنگام در حالی برگزار می‌شود که نتایج نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد آلمانی‌ها بیش از هر زمان دیگری پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ از وضعیت زندگی‌شان ناراضی‌اند

آلمانی‌ها روز یکشنبه در انتخابات سراسری و زودهنگام برای تعیین صدراعظم بعدی این کشور شرکت کردند.

آن‌ها در حالی پای صندوق‌های رای رفتند که به نظر می‌رسد قدرت به محافظه‌کاران تحت رهبری فریدریش مرتز بازگردد و در عین حال حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) به بهترین نتیجه خود در این قدرت اقتصادی در حال حاضر بیمار دست یابد.

چهار نامزد برای اداره دولت و تصدی پست صدراعظمی آلمان با یکدیگر رقابت می‌کنند: اولاف شولتز از حزب سوسیال دموکرات (SPD)، فردریش مرتز از حزب محافظه‌کار دموکرات مسیحی (CDU)، رابرت هابک از حزب سبزها و آلیس وایدل از حزب راست‌گرای آلترناتیو برای آلمان(AfD).

به گزارش رویترز، حزب محافظه‌کار دموکرات مسیحی پیوسته در نظرسنجی‌ها پیشتاز بوده است، اما با توجه به پراکندگی حامیان دیدگاه‌های سیاسی در آلمان، بعید است بتواند اکثریت را به دست آورد و احتمال دارد مجبور شود از شرکای ائتلافی کمک بگیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این امر صدراعظم نامحبوب آلمان اولاف شولتز را برای ماه‌ها در سمت سرپرستی دولت قرار می‌دهد و سیاست‌های ضروری برای احیای بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا را پس از دو سال متوالی مشکلات اقتصادی به تاخیر می‌اندازد.

فردریش مرتز صبح یکشنبه در شهر آرنزبرگ در غرب آلمان رای خود را به صندوق انداخت. او در پاسخ به این سوال که روز انتخابات چگونه می‌گذرد، لبخندی زد و به خبرنگاران گفت: «به خیر می‌گذرد.» شولتز نیز در شهر شرقی پوتسدام رای داد.

بر سر کار بودن یک دولت موقت در آلمان منجر به ماه‌ها خلا رهبری در قلب اروپا خواهد شد، آن هم در شرایطی که با چالش‌های متعددی ازجمله سیاست‌های خارجی ایالات متحده مواجه است. تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، مبنی بر اعمال تعرفه‌های تجاری و همچنین تلاش برای تسریع توافق آتش‌بس جنگ اوکراین بدون دخالت اروپا سبب نگرانی‌هایی در قاره سبز شده است.

آلمان که اقتصادش صادرات‌محور است و مدت‌ها است که به ایالات متحده متکی است، برای امنیت اقتصادی‌اش در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی آسیب‌پذیرتر به نظر می‌رسد.

آلمانی‌ها اکنون بیش از هر زمان دیگری از زمان بحران مالی در سال ۲۰۰۸ درمورد استانداردهای زندگی‌شان بدبین‌اند. براساس نظرسنجی موسسه گالوپ، درصد افرادی که معتقدند وضعیتشان در حال بهبود است از ۴۲ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۲۷ درصد در سال گذشته کاهش یافته است.

نگرش به مهاجرت نیز تغییر چشمگیری در این کشور داشته و پس از استقبال از پناهندگان در سال ۲۰۱۵ اکنون درخواست برای سختگیری در پذیرش مهاجران بیشتر شده است.

رای‌گیری انتخابات آلمان ساعت هشت صبح به وقت محلی آغاز شد و در ساعت ۱۸ به پایان می‌رسد. پس از آن شمارش آرا آغاز شده و نتایج نظرسنجی‌ها نیز اعلام می‌شود.

انتخابات یکشنبه در پی فروپاشی ائتلاف شولتز در نوامبر گذشته انجام می‌شود که متشکل از سوسیال دموکرات‌های چپ میانه (SPD)، سبزها و دموکرات‌های آزاد (FDP) بود. این احزاب بر سر هزینه‌های بودجه به اختلاف برخوردند.

سوسیال دموکرات‌های چپ میانه در حال حاضر، از زمان جنگ جهانی دوم به این سو، از کمترین میزان محبوبیت برخوردارند.

مبارزات انتخاباتی در آلمان تحت‌تاثیر مباحثی مانند «از کنترل خارج‌شدن مهاجرت غیرقانونی» قرار گرفته است. بدبینی به روند پناهجویی پس از آن شدت گرفت که  مهاجران در شهرهای مختلف آلمان حملاتی را علیه شهروندان این کشور انجام دادند که در مواردی مرگبار بودند.

روز جمعه یک پناهجوی سوری به دلیل حمله به یک گردشگر در بنای یادبود هولوکاست برلین دستگیر شد. دادستان‌ها گفتند که او قصد «کشتن یهودیان» را داشته است.

انتخابات آلمان همچنین تحت‌الشعاع حمایت نامعمول و شدید اعضای دولت ترامپ - ازجمله معاون رئیس‌جمهوری و ایلان ماسک – از حزب راست‌گرا و ضدمهاجر آلترناتیو برای آلمان قرار گرفته است.

درست قبل از باز شدن صندوق‌های رای، ایلان ماسک دوباره حمایتش از حزب راست افراطی آلترناتیو را تایید کرد. این حزب ۱۲ ساله برای اولین بار در انتخابات سراسری در بهترین موقعیت قرار دارد و ممکن است مقام دوم را به دست آورد.

بعید است که این حزب در حال حاضر بتواند بر آلمان حکومت کند، زیرا احزاب جریان اصلی از همکاری با آنها سر باز زده‌اند. با این حال برخی تحلیلگران معتقدند که این امر می‌تواند راه را برای پیروزی حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان در سال ۲۰۲۹ هموار کند.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا امیدوارند که انتخابات آلمان بتواند دولت منسجم‌تری به ارمغان بیاورد که بتواند سیاست‌های خود را بدون مانع پیش ببرد.

برخی نیز امیدوارند که فردریش مرتز بتواند مکانیسم قانون اساسی را، که  استقراض دولت را محدود و به گفته منتقدان سرمایه‌گذاری جدید را با مشکل مواجه کرده است، اصلاح کند.

مرتز روز شنبه به انتقاد از سیاست‌های دولت ترامپ پرداخت و گفت که دولت کنونی آمریکا قاره اروپا را واداشته است در بسیاری از موارد، یعنی امنیت و وابستگی به واشینگتن، تجدید نظر کند.

نامزد حزب دموکرات مسیحی اعلام کرد که اروپا باید کاملا خود را آماده کند تا بتواند بدون حمایت آمریکا ایمن باشد و اعتبار متحدان اروپا در آن سوی اقیانوس اطلس را زیر سوال ببرد.

او در یکی از گردهمایی‌های انتخاباتی‌اش گفت: «ما شاهد تغییر حکومت در آمریکا هستیم، اما این فقط یک تغییر حکومت نیست، بلکه ممکن است نقشه جهان را کاملا تغییر دهد.»

تحلیلگران می‌گویند محتمل‌ترین نتیجه انتخابات پیوند بلوک محافظه‌کار مرتز از حزب دموکرات مسیحی با حزب سوسیال دموکرات است. با این حال، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که اگر چندین حزب کوچک آستانه پنج درصدی را برای ورود به پارلمان کسب کنند، ممکن است ائتلاف دیگری ضروری باشد که در آن صورت مذاکرات و سیاست‌گذاری‌ها پیچیده خواهد شد.

بیشتر از جهان