پتک بر پیکر تاریخ با نصب ۱۲۰ بلندگوی تبلیغاتی در میدان نقش جهان

کارشناسان هشدار داده‌اند این بلندگوها می‌توانند آثار موجود در این محوطه را متزلزل و تهدید کنند

نمایی از میدان نقش جهان اصفهان‌ــ جماران

در حالی‌ که پیامدهای پدیده فرونشست زمین به خطری جدی برای میدان نقش جهان اصفهان تبدیل شده و آثار تاریخی موجود در این میدان در معرض خطر قرار گرفته‌اند، شورای تبلیغات اسلامی اصفهان نیز با نصب بلندگوهایی با قدرت ۱۰۰ وات بر رواق‌های طبقه دوم میدان نقش جهان، خطر تخریب را بیشتر کرده است.

کارشناسان میراث فرهنگی می‌گویند تاثیر امواج صوتی بر میراث تاریخی نقش جهان نگران‌کننده است، اما حکومتی‌ها می‌گویند «از شر بلندگوهای قدیمی رها شده‌اند و درباره بلندگوهای جدید نیز جای نگرانی وجود ندارد».

مقام‌های استانی از میدان تاریخی نقش جهان اصفهان به‌عنوان مکانی برای برگزاری مراسم‌ تبلیغاتی و حکومتی استفاده می‌کنند. با همین هدف نیز تعداد ۱۲۰ بلندگوی هورن در ۶۰ رواق طبقه دوم میدان نقش جهان نصب شده‌اند تا در زمان برگزاری انواع مراسم، صدا در میدان نقش جهان پخش شود.

این بلندگوهای هورن از نوع «موزیک هورن»‌اند و هر کدام از آن‌ها می تواند صدا را با قدرت ۱۰۰ وات پخش کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آن‌طور که در گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا آمده، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی اصفهان حدود یک سال پیش درخواست مجوز برای نصب این بلندگوها را به اداره کل میراث فرهنگی اصفهان داده و این مجموعه نیز با آن موافقت کرده است.

آنچه موجب نگرانی کنشگران و کارشناسان میراث فرهنگی شده، این است که قدرت پخش صدای این تعداد بلندگو در میدان نقش جهان می‌تواند معماری و تزیینات بناهای تاریخی به ویژه کاشیکاری‌های موجود در این محوطه را متزلزل و تهدید کند.

به گفته فرزاد مدنی، کارشناس تزیینات معماری، امواج صوتی شکلی از انرژی محسوب می‌شوند و بلندگوها به طور بسیار موثری موجب افزایش این انرژی و فرایند تخریب اتصال‌های تزیینات بناهای تاریخی خواهند شد.

او در ادامه توضیح داد که لازمه انتقال صدا ایجاد لرزش در هوا است و این شکل از انرژی با افزایش قدرت، برای محل اتصال تزیینات به بدنه‌های تاریخی مضر است؛ بنابراین بلندگوها به هر شکلی که باشند، می‌توانند برای میدان نقش جهان آسیب‌زا و مخرب باشند.

این کارشناس آرایه‌های تزیینی بناهای تاریخی گفت: «۱۲۰ بلندگوی ۱۰۰ واتی قدرت پخش صدای زیادی خواهد داشت و باید در بهره‌برداری از آن‌ها دقت کرد.»

با این حال فریبا خطابخش، مدیر پایگاه میراث جهانی نقش جهان، در مغایرت با دیدگاه‌های کارشناسان، مدعی شد که طرح شورای تبلیغات اصفهان برای نصب بلندگوهای ۱۰۰ واتی در این میدان تاریخی طبق نظر کارشناسان میراث فرهنگی مجوز گرفته است.

او در ادامه ادعایش افزود که بلندگوهای قدیمی به لحاظ زیبایی، مناسب میدان نبودند و منظر آن را هم از بین برده بودند اما با نصب بلندگوهای جدید، این مشکل برطرف می‌شود. این مقام دولتی درباره اینکه چه ضرورتی دارد از میدان تاریخی نقش جهان برای برنامه‌های تبلیغاتی استفاده کند، توضیح نداد و تنها گفت: «اجرای بسیاری از برنامه‌های سنگین و مراسم از میدان نقش جهان خارج شده است، مگر برنامه‌های خیلی خاص که در آن‌ها از این بلندگوها استفاده می‌شود.»

این ادعا را علیرضا ناجی، رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان اصفهان، نیز تایید کرد و گفت که اجرای این طرح از دو سال قبل مطرح بود و به دلیل «مشکلات مالی» به تعویق افتاد.

نقش جهان مجموعه‌ای شامل بازار، مسجد شیخ لطف‌الله و مسجد جامع عباسی، عمارت عالی قاپو و بازار قیصریه، متعلق به دوران صفوی است. این محوطه تاریخی که سال ۱۳۵۸ به کوشش شهریار عدل در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، اکنون یکی از محوطه‌های پرخطر اصفهان است که خطر فرونشست زمین هم آن را تهدید می‌کند.

علاوه بر آن، تجمع آلاینده‌های زیست‌محیطی روی کاشی‌ها و جداره‌های آثار موجود در میدان نقش جهان، هم وضعیت ناپایدار آن‌ها را وخیم‌تر کرده و  زمینه‌ساز آسیب‌های ساختاری عمیقی در این محوطه تاریخی شده است.

مسئولان میراث فرهنگی نه‌تنها در جهت نجات‌بخشی این میراث تاریخی اقدام موثری انجام نمی‌دهند که در ذیل طرح‌هایی مانند نصب بلندگوهای تبلیغاتی، روند تخریب آن‌ها را تسریع هم می‌کنند.

بیشتر از فرهنگ و هنر