در تداوم تعطیلیهای گسترده در ایران روز سهشنبه هفتم اسفندماه نیز مدارس، ادارات دولتی و بانکهای تهران و ۲۶ استان دیگر تعطیل شدند. مسئولان علت این تعطیلیهای گسترده را «ناترازی برق و گاز» و «برودت و آلودگی هوا» عنوان میکنند و مردم به کسادی کسبوکارها و اختلال در زندگی عادیشان در پی تعطیلیهای مستمر در آستانه سال نو اعتراض دارند.
بر اساس اعلام استانداریها، در روز سهشنبه استانهای اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، البرز، مرکزی، گلستان، مازندران، فارس، زنجان، سمنان، همدان، قزوین، قم، کرمانشاه، اردبیل، کردستان، گیلان، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کرمان، لرستان، ایلام و تهران تعطیل اعلام شدند.
به عبارت دیگر، از ۳۱ استان ایران، مدارس و ادارات ۲۵ استان بهطور کامل تعطیل شدند و در استان سیستان و بلوچستان نیز دستکم ۱۰ شهر به دلیل بحران گردوخاک به حالت تعطیلی درآمدهاند. به این ترتیب، تنها استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان و یزد از تعطیلی روز سهشنبه مستثنی بودند که البته هنگام تنظیم این گزارش، اعلام شد استان یزد نیز روز چهارشنبه تعطیل است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر مبنای گزارش خبرگزاری مهر، مدارس بیشتر شهرستانهای استان تهران در پنج ماهی که از سال تحصیلی میگذرد، دستکم ۳۵ روز تعطیل بودند. در شهرهایی مانند اصفهان و تبریز نیز وضعیت مشابهی وجود داشت.
نقشهای که برخی رسانههای داخلی از پراکندگی تعطیلی در استانهای مختلف منتشر کردهاند، بهوضوح نشان میدهد که ایران برای روزهای متوالی در تعطیلی و خاموشی گسترده است؛ حالآنکه طبق سنت دیرین ایرانیان، اسفندماه زمان رونق کسبوکارها و هیجان و نشاط اجتماعی بود، اما اکنون در پی آنچه «ناترازی برق و گاز» خوانده میشود، نهتنها از نشاط اجتماعی در آخرین روزهای سال خبری نیست که گزارشهای میدانی از خسارتهای سنگین به صنایع بزرگ و کسبوکارهای خرد خبر میدهند.
مسئولان جمهوری اسلامی در توجیه کمبود شدید برق و گاز در ایران از عبارت «ناترازی» استفاده میکنند، اما کارشناسان تاکید دارند، سالها اهمال و انفعال در سرمایهگذاری و بهروزرسانی زیرساختهای فرسوده در کنار مدیریت ناکارآمد بحران فعلی را رقم زده، تا جایی که یکی از سه کشور نخست دارای بیشترین ذخایر گاز طبیعی به دلیل کمبود گاز در فصل سرما به حالت تعطیلی کامل درمیآید.
مسئولان جمهوری اسلامی از ارائه آمار روزهای تعطیل خودداری میکنند، اما بررسیها نشان میدهد که طی یک ماه اخیر، دستکم ۱۱ روز تعطیلی اجباری در کشور اعلام شده است.
این تعطیلیها خسارتهای هنگفتی به اقتصاد و صنایع تحمیل کرده و تولید آنها را کاهش داده است. کاهش تولید کارخانهها علاوه بر اینکه دسترسی شهروندان به اقلام موردنیازشان را محدود میکند، بیکاری گسترده نیروی کار از جمله کارگران را در پی دارد و سرانجام نیز به کاهش تولید ناخالص داخلی منجر میشود.
علاوه بر آن، تعطیلیهای مداوم کسبوکارهای خرد و معیشت مردم را نیز به مخاطره انداخته و برخی از آنها را در آستانه ورشکستگی قرار داده است. گزارشها نیز از رکود عمیق بازارهای لوازمخانگی، پوشاک، مبلمان و دکوراسیون داخلی در آستانه سال جدید خبر میدهند، حال آنکه اسفندماه همواره زمان رونق این کسبوکارها بود.
بهتازگی محمد زند، رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان، اعلام کرد که از ۲۰۰ واحد تولیدی مبلمان در تهران، ۴۵ واحد به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شدهاند. به گفته زند، «مشکلات صنف ما در این سال بسیار زیاد بود و با تورم شدید بر روی قیمت مواد اولیه و اجاره محل تولید مواجه شدیم که در نهایت به افزایش بیرویه قیمت تمامشده محصولات منجر شده است».
او همچنین از کاهش تقاضا در بازار خبر داد و افزود افزایش قیمتها باعث شده مردم به جای خرید مبلمان جدید، به تعمیر مبلمان قدیمی روی آورند، اما هزینههای تعمیرات نیز به دلیل گرانی مواد اولیه بسیار بالا رفته است.
مجید نامی، نایبرئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک، نیز از افت تقاضا در بازار پوشاک به دلیل تورم و افزایش هزینههای مردم خبر داد و گفت که بازار از اسفند سال گذشته دچار رکود شده و هنوز بهبود نیافته است.
طبق دادههای موجود، حدود ۹۰ درصد کسبوکارها در ایران مشاغل خرد و متوسطند که اکنون از بحرانهای فعلی بیشترین آسیب را متحمل شدهاند.