بررسیهای خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد که عملیات جدید آمریکا در دوران دونالد ترامپ علیه حوثیها، گروه شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن، بسیار گستردهتر از آن چیزی است که در دوران بایدن انجام میشد.
این گزارش میگوید ایالات متحده از هدف قرار دادن تنها پایگاههای پرتاب انصارلله یمن بسیار فراتر رفته و حالا به حمله مستقیم به مقامات ارشد حوثی و همچنین بمباران شهرها روی آورده است.
تحلیل تصاویر ماهوارهای که روز شنبه ۲۹ مارس (۹ فروردین) انجام شد، نشان میدهد که ارتش آمریکا حداقل چهار بمبافکن استراتژیک رادارگریز B-2 را به پایگاه دیگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل کرده است. این پایگاه در نقطهای غیرقابل دسترسی برای حوثیها قرار دارد و ایالات متحده به دلیل آنکه نمیخواست برای این حملات از پایگاههای متحدانش در خاورمیانه استفاده کند، این محل را انتخاب کرده است.
سه فروند از این بمبافکنها، اوایل هفته جاری در پایگاه دیگو گارسیا رویت شدهاند. پس از آنکه بامداد امروز (شنبه) حملات هوایی آمریکا یمن را هدف قرار داد، گزارشهایی از کشته شدن حداقل یک نفر منتشر شد. همچنین ارتش آمریکا پیشتر تایید کرده بود که یک پایگاه نظامی اصلی در قلب صنعا، پایتخت یمن که تحت کنترل حوثیهاست را مورد هدف قرار داده است.
اگرچه میزان خسارات و تلفات احتمالی بلافاصله مشخص نشد، اما این حملات پس از یک بمباران شدید شبانه در اوایل روز جمعه صورت گرفت که در مقایسه با روزهای قبل، بسیار گستردهتر به نظر میرسید. منابع شبکه العربیه گزارش دادند که حملات روز شنبه، مناطق مختلفی از جمله صنعا، الجوف و صعده را که تحت کنترل حوثیها هستند، هدف قرار داد.
همچنین حساب فرماندهی مرکزی ایالات متحده در شبکه اجتماعی اکس، ویدیویی از حملات هوایی جنگندههای آمریکایی به مواضع حوثیها در یمن منتشر کرد. در همین حال تصاویر منتشرشده از یک حمله هوایی در شهری یمنی، ابر عظیمی از دود سیاه را نشان میدهد و جنگندههایی دیده میشوند که از یک ناو هواپیمابر به پرواز درآمدهاند. در توییت سنتکام، عبارت «نیروهای فرماندهی مرکزی آمریکا مواضع حوثیها را هدف قرار میدهند» نوشته شده است.
از ۱۵ مارس تاکنون، ایالات متحده حملات هوایی گستردهای علیه حوثیها انجام داده است. در مقابل حوثیها اعلام کردند که چندین بار یک ناو هواپیمابر آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار دادهاند. از آن زمان، مناطق تحت کنترل حوثیها تقریبا هر روز مورد حملات آمریکا قرار میگیرند.
پس از آغاز جنگ غزه که با حمله حماس به شهرکها و پایگاههای نظامی اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، حوثیها دهها حمله موشکی به سمت اسرائیل و دریای سرخ انجام دادند. آنها بارها تاکید کردند که این حملات در حمایت از فلسطینیان بوده و کشتیهایی را که به ادعای آنها با اسرائیل در ارتباط بودهاند را هدف قرار دادهاند.
تحلیلگران بر این باورند که تحرکات نظامی جدید آمریکا در منطقه اقیانوس هند، بهویژه در جزیره راهبردی دیهگو گارسیا، میتواند به معنای آماده شدن ایالات متحده برای حمله احتمالی به مواضع هستهای و نظامی جمهوری اسلامی در خاک ایران، همزمان با مهار حمایت تهران از حوثیهای یمن باشد. این جزیره در عملیاتهای نظامی آمریکا علیه افغانستان در سال ۲۰۰۱ و علیه عراق در سال ۲۰۳۳ نیز نقش پایگاه آغاز حملات بمبافکنها را ایفا کرده بود.
جزیره دیهگو گارسیا بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش که خارج از برد موشکها و پهپادهای ایران و حوثیها قرار دارد، اهمیت راهبردی بسیار بالایی دارد. حداکثر برد موشکهای بالستیک فعلی ایران حدود ۲۰۰۰ کیلومتر برآورد میشود، در حالی که جزیره دیهگو گارسیا تا ایران حداقل حدود ۳۷۹۵ کیلومتر فاصله دارد.