کشاورزان اصفهانی که طی سالهای اخیر به دلیل تامین نشدن حقابه زایندهرود با مشکلات متعددی مواجه شدهاند، در روزهای اخیر دور تازهای از اعتراضهای گسترده را آغاز کردهاند و روز یکشنبه دهم فروردین، برای دومین روز متوالی با برگزاری تجمع اعتراضی، خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند.
کشاورزان معترض میگویند مسئولان از عمل به وعدههایشان برای تخصیص حقابه زایندهرود خودداری کردهاند. گزارشها حاکی از آن است که تجمع مسالمتآمیز کشاورزان با دخالت نیروهای امنیتی و گارد ویژه به خشونت کشیده شد و ماموران برای متفرق کردن معترضان از گاز اشکآور استفاده کردند.
بر اساس گزارشهای محلی، اعتراض کشاورزان اصفهانی در روز یکشنبه گسترده بود و از شرق تا غرب اصفهان را در بر میگرفت. کشاورزانی که با تراکتورهایشان به خیابانها آمده بودند، شعار میدادند که این بار به خانه بازنخواهند گشت، مگر اینکه مسئولان به وعدههایشان عمل کنند. آنها حتی تهدید کردند که روز دوشنبه نماز عید فطر را نیز مقابل سازمان آب اصفهان برگزار خواهند کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در یکی از ویدیوهایی که از اعتراض کشاورزان در شبکههای اجتماعی منتشر شده، یک کشاورز میگوید که بارها فریب وعدههای دروغین مسئولان را خوردهاند، اما حالا دیگر صبرشان به پایان رسیده است. یکی دیگر از کشاورزان خشمگین نیز میگوید: «ما عید و رمضان را نفهمیدیم، چون بدون آب، زندگیمان تعطیل است. سالها است که به بهانههای واهی آب ما را دزدیدهاند. دیگر بس است. ما اینجا برای حقابهمان جمع شدهایم و تا تعیین تکلیف نهایی زایندهرود، از پای نخواهیم نشست.»
در ویدیو دیگری نیز یک کشاورز میگوید: «هر بار برای گرفتن حقابهمان باتوم خوردیم، زندان رفتیم و باز هم هیچ نتیجهای نگرفتیم. دیگر از این دروغها و بازیهای مسئولان خستهایم. این بار بدون آب، ما هم به خانه نمیرویم. حقمان را با خون و جانمان میگیریم، حتی اگر به قیمت زندگیمان باشد.» این کشاورز با لحنی قاطع ادامه میدهد: «نمیشود هر بار برای گرفتن حقابهمان کتک بخوریم، ساچمه بخوریم، چوب و باتوم بخوریم و به زندان برویم. حقابه ما باید یک بار برای همیشه و بهطور دائم مشخص و تضمین شود.»
کشاورزان معترض میگویند که قرار بود از هشتم فروردین زایندهرود برای آبیاری مزارع غرب و شرق اصفهان جاری شود، اما تمام وعدهها دروغ از آب درآمدند.
بر اساس گزارشهای میدانی، در پی اعتراضهای مردمی به خشک شدن زایندهرود در اصفهان، ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میدهد ایستگاههای پمپاژ خط انتقال آب به یزد در ورزنه به آتش کشیده شدهاند. در پیوند با این موضوع جواد محجوبی، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای یزد، روز یکشنبه دهم فروردین، تایید کرد که ایستگاههای پمپاژ شماره ۳ و ۴ این خط انتقال به آتش کشیده شدهاند.
مدیرعامل آبفای یزد اعلام کرد که به دلیل شکستگی خط لوله انتقال آب یزد، این استان بهشدت با کمبود آب مواجه شده است و در وضعیت قرمز قرار دارد.
محجوبی افزود که با توجه به این حمله، میزان خسارت وارده به این ایستگاهها و زمان برطرف شدن مشکل دقیقا مشخص نیست. به گفته او، وضعیت آب در استان هماکنون قرمز است و آسیب به دو ایستگاه پمپاژ به قطع ۱۴۰۰ لیتر آب در یزد منجر شده است. این کاهش آب بهویژه شهرستان اردکان را تحت تاثیر قرار داد و آن را در معرض خطر جدی گذاشت.
تیمهای فنی و مهندسی در تلاش برای تعمیر ایستگاههای آسیبدیدهاند، اما پیشبینی میشود این روند حداقل هفت تا ١٠ روز به طول انجامد.
ویدیوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که مسئولان استانی و وزارت نیرو نهتنها به مطالبات کشاورزان پاسخ مناسبی ندادهاند، بلکه ماموران حکومت با حمله به معترضان بیآبی و خشک ماندن زایندهرود در شرق اصفهان و روستای شاتور، به سمت آنها گاز اشکآور شلیک کردهاند.
کشاورزان اصفهانی مدتها است که به وضعیت حقابه استان و خشکی زایندهرود معترضاند. اعتراض کشاورزان اصفهانی که تقریبا از سال ١٣٩٠ آغاز شد، طی سالهای پس از آن، با وخیمتر شدن بحران آب در این استان شکل گستردهتری نیز پیدا کرد. سال ۱۴۰۰ کشاورزان اصفهانی که از مشکلات معیشتی به تنگ آمده بودند، در بستر خشک رودخانه زایندهرود تحصن کردند. تحصن سه هفتهای آنان با آتش زدن چادرهایشان به دست نیروهای لباس شخصی به خشونت کشیده شد. سرانجام نیز ماموران سرکوب جمهوری اسلامی با ضربوجرح معترضان و شلیک با تفنگ ساچمهای و گاز اشکآور، احضار و بازداشت، آنان را سرکوب کردند.
رودخانه زایندهرود که زمینهای کشاورزی حوضه آبریز آن حدود ۲۰۰ هزار هکتار براورد میشود، طی سالهای اخیر به دلیل برداشتهای غیراصولی در بالادست، فعالیت صنایع، طرحهای انتقال آب، مدیریت ناکارآمد منابع و کاهش بارندگیها وضعیت بحرانی پیدا کرده است، به طوری که در بیشتر ماههای سال خشک میشود.
میزان آبی که در ماههای مناسب کشت برای کشاورزان رهاسازی میشود، پاسخگوی نیاز آنان نیست. کشاورزان اصفهانی بارها در اعتراضهایشان تاکید کردهاند که در نتیجه مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی در حوضه آبی زایندهرود، زمینهای زراعی آنان نابود و با بحران معیشت مواجه شدهاند.