وزارت خزانهداری ایالات متحده روز چهارشنبه ۲ آوریل ۲۰۲۵، دو بازرگان افغان مقیم روسیه به نامهای هوشنگ و سهراب غیرت را به دلیل همکاری با شبکه مالی حوثیهای یمن، در فهرست تحریمها قرار داد.
به گزارش دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا (OFAC)، این دو برادر بهطور مستقیم با سعید الجمل، مقام ارشد مالی حوثیها که تحت حمایت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران قرار دارد، در زمینه انتقال تسلیحات، اقلام حساس و غله سرقتشده از اوکراین همکاری کردهاند. طبق این گزارش، هوشنگ و سهراب در تابستان و پاییز ۲۰۲۴، دستکم دو محموله غله سرقتشده از کریمه را به یمن ارسال کردهاند.
این محمولهها با یک کشتی روسی که تحت مالکیت یک شرکت هنگکنگی بوده، حمل شدهاند. وزارت خزانهداری آمریکا شرکتهای ثبتشده در روسیه به مدیریت سهراب غیرت و چند نفر از همکاران روسی این شبکه را نیز تحریم کرده است. بر اساس بیانیه رسمی، فعالیتهای این دو تاجر افغان بخشی از شبکه گسترده تامین مالی حوثیها است که بنا بر اعلام وزارت خزانهداری، تهدیدی برای امنیت منطقه و آزادی تجارت دریایی در دریای سرخ به شمار میرود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در گزارش وزارت خزانهداری آمریکا همچنین آمده است که هوشنگ، سهراب و سعید الجمل برای تراکنشهای مالی مرتبط با فعالیتهای تجاری حوثیها با روسیه، از جمله محمولههای غله، از دلالان مالی استفاده میکردند. این گزارش میافزاید که حسن جعفری، پولشوی ایرانی مقیم ترکیه، با هوشنگ و سعید الجمل برای پولشویی همکاری و به شبکه آنها در دور زدن تحریمها کمک کرده است. او همچنین برای ارسال کالاهای مرتبط با حوثیها پرداختهایی به ارزش میلیونها دلار ترتیب داده است.
وزارت خزانهداری همچنین افزود که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری توانسته است هشت کیف پول دیجیتال را شناسایی کند که حوثیها از آنها برای انتقال پول و منابع مالی مرتبط با فعالیتهایشان استفاده میکنند.
خانواده غیرت
هوشنگ غیرت و سهراب غیرت، فرزندان غلامسخی غیرت، سفیر پیشین افغانستان در اندونزی و روسیهاند که هر دو مدتی بهعنوان دیپلمات در سفارت افغانستان در مسکو کار کردهاند. منابع مطلع در مسکو، کابل و مزارشریف به ایندیپندنت فارسی گفتند که هوشنگ غیرت و سهراب غیرت مالکیت سه شرکت تجاری به نامهای LLC Sky Frame، LLC Edison و LLC Kolibri Group را در اختیار دارند که در زمینههای مختلف از جمله واردات و صادرات کالاهای تجاری میان افغانستان و روسیه فعالیت میکنند.
یک منبع در مسکو گفت که یکی از عمدهترین فعالیتهای تجاری برادران غیرت، فعالیت در عرصه رمزارز و بهویژه بیتکوین است. البته در گزارش وزارت خزانهداری آمریکا مشخص نشده که آیا میان برادران غیرت و کیف پولهای دیجیتال حوثیها که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری شناسایی کرده، ارتباطی وجود دارد یا خیر، اما در گزارش تاکید شده است که حوثیها برای دادوستدهای مالی در خارج از یمن از این کیفپولها استفاده میکنند.
به گفته منبعی در مسکو، فعالیت تجاری برادران غیرت عمدتا در زمینه وارد کردن نوشیدنیهایی مانند کوکاکولا، پپسی و غلات از افغانستان به روسیه و بخشی دیگر ارزهای دیجیتال و بهویژه بیتکوین است.
این منبع افزود که گرداننده اصلی برنامههای تجاری خانواده غیرت هوشنگ غیرت است و با شماری از شرکتهای تجاری و بازرگانان افغان و ایرانی در داخل افغانستان و ایران همکاری میکند.
در این میان، سهراب غیرت، مدیریت یک شرکت ارائهکننده خدمات فناوری را برعهده دارد و در سال ۲۰۱۶ یک شبکه اجتماعی به نام «کابجان» راهاندازی کرد که پس از مدتی از کار افتاد.
همکاری با کمال نبیزاده، بازرگان متهم به پولشویی برای نیروی قدس سپاه
یک منبع مطلع در شهر مزارشریف در شمال افغانستان، به ایندیپندنت فارسی گفت که هوشنگ غیرت، از نزدیک به ۱۰ سال پیش تاکنون بهعنوان مسئول امور مالی شرکتهای کمال نبیزاده، بازرگان افغان و مالک شبکه تلویزیونی آرزو، که به پولشویی برای نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متهم است، کار میکند.
کمال نبیزاده، با محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، ۲۰۱۷-بنیاد خیریه کمال نبیزادهوزارت خزانهداری آمریکا در ماه مه ۲۰۲۲، کمال نبیزاده و شرکتهای او را تحریم و در گزارشی اعلام کرد نبیزاده یکی از بازرگانانی است که در زمینه فروش صدها میلیون دلار نفت ایران به شرکتهایی در کشورهای مختلف اقدام کرده و پول حاصل از فروش نفت را در اختیار سپاه قدس و حزبالله لبنان قرار داده است.
در گزارش وزارت خزانهداری آمریکا آمده بود که از یکی از شرکتهای مستقر در روسیه که در انتقال میلیونها دلار از روسیه به ایران نقش داشت، با نام اختصاری «آرپیپی الالسی» (RPP LLC) نام برده شده و آمده است که مدیر پیشین این شرکت، کمال نبیزادهــ که از او با نام کمالالدین غلام نبیزاده نیز یاد میشودــ با همکاری مقامهای اطلاعاتی روسیه، در پرداخت میلیونها دلار به سپاه قدس نقش داشته است.
کمال نبیزاده در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی، هرگونه ارتباط و همکاری تجاری با هوشنگ غیرت و سهراب غیرت را رد کرد و گفت هیچیک از این افراد در امور تجاری با او همکاری ندارند.
او همچنین اظهار داشت که گزارش وزارت خزانهداری آمریکا درباره ارتباطش با پولشویی برای نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «سوءتفاهم» بوده و تحریمهای اعمالشده «بهزودی» رفع خواهند شد.
نبیزاده افزود از زمانی که وزارت خزانهداری آمریکا او را در فهرست تحریمها قرار داده، چندینبار به ایالات متحده سفر کرده و با هیچ مانعی مواجه نشده است.
با این حال، منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که هوشنگ غیرت در بخش تجارت نفت نیز فعالیت میکند و عمدهترین کار او در این زمینه، صادرات نفت از روسیه به افغانستان است.
بر اساس اطلاعات این منابع، هوشنگ غیرت تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت مرتب به افغانستان سفر میکرد و امور مالی شرکتهای کمال نبیزاده را بررسی میکرد. یکی از این منابع گفت که هوشنگ غیرت از حدود سال ۲۰۱۵ وارد تجارت مستقل شد و اکنون شرکتهای تجاری خود را دارد، اما در بیشتر موارد از نفوذ و ارتباطات کمال نبیزاده برای دادوستدهایش استفاده میکند.
پیامد تحریمها برای بازرگانان افغان
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده که در نتیجه اقدام این نهاد، تمام داراییها و منافع افراد نامبرده در خاک ایالات متحده یا در اختیار اشخاص آمریکایی، مسدود میشوند. همچنین هر نهادی که ۵۰ درصد یا بیشتر از آن متعلق به اشخاص تحت تحریم باشد، بهصورت خودکار مسدود میشود.
با این حال، منابع مطلع در مسکو به ایندیپندنت فارسی گفتند که ممکن است وضع تحریمها بر سفر و تردد این افراد به کشورهای غربی تاثیر بگذارد، اما تجارت آنان همچنان پابرجا و فعال باقی خواهد ماند. به گفته این منابع، از زمانی که وزارت خزانهداری آمریکا کمال نبیزاده را تحریم کرد، تغییری در کسبوکارهایش ایجاد نشد و او در داخل افغانستان، سوریه و کشورهای آسیای میانه همچنان شبکه وسیعی از کسبوکارهای پررونق را اداره میکند.