پاکستان در ماه مارس ۲۰۲۵، جهشی بیسابقه در خشونتهای ناشی از حملات شبهنظامیان و عملیات تروریستی را شاهد بود. به طوری که برای نخستینبار در بیش از یک دهه گذشته، تعداد حملات شبهنظامیان از مرز ۱۰۰ مورد در ماه عبور کرد.
به گزارش موسسه مطالعات منازعه و امنیت پاکستان (PICSS)، در این ماه ۱۰۵ حمله از منشا شبهنظامیان ثبت شد که در نتیجه آنها، ۲۲۸ نفر از جمله ۷۳ نیروی امنیتی، ۶۷ غیرنظامی و ۸۸ مهاجم مسلح کشته شدند. این رقم بالاترین آمار قربانیان از نوامبر ۲۰۱۴ تاکنون محسوب میشود.
به گزارش موسسه مطالعات منازعه و امنیت پاکستان، در کنار این حملات، نیروهای امنیتی پاکستان نیز با شدت بیشتری با شبهنظامیان مقابله کردند و در جریان عملیات مختلف، ۱۰۷ نفر را از پا درآوردند. مجموع قربانیان خشونتهای مسلحانه و عملیات امنیتی در ماه مارس در پاکستان به ۳۳۵ نفر میرسد که از اوت ۲۰۱۵ تاکنون بیسابقه بوده است.
یکی از روندهای هشداردهنده در ماه مارس، افزایش چشمگیر تعداد حملات انتحاری بود. در این ماه شش انفجار انتحاری به ثبت رسید که جان ۵۹ نفر را گرفت و دستکم ۹۴ تن را زخمی کرد. بخش زیادی از این حملات در ایالتهای بلوچستان و خیبرپختونخوا رخ دادند.
مسئولیت عمده حملات مرگبار ماه مارس در پاکستان را ارتش آزادیبخش بلوچستان، تحریک طالبان پاکستان و داعش خراسان بر عهده گرفتهاند.
بر اساس گزارش موسسه مطالعات منازعه و امنیت پاکستان، ایالتهای بلوچستان و خیبرپختونخوا همچنان کانون اصلی درگیریها بودهاند، اما در ماه مارس شهرهای بیشتری صحنه درگیری و حوادث خشونتبار شدند. در بلوچستان، علاوه بر سه حمله انتحاری، واقعه گروگانگیری گروه بشیر زیب ارتش آزادیبخش بلوچستان در قطار «جعفر اکسپرس» در ۱۱ مارس، به کشتهشدن ۲۶ گروگان و ۳۳ مهاجم انجامید. مجموع کشتهشدگان در این ایالت در ماه مارس به ۱۲۲ نفر رسید.
در خیبرپختونخوا نیز دستکم ۲۰۶ نفر جان باختند. از این میان، ۱۲۳ نفر شبهنظامی بودند که در عملیاتهای امنیتی کشته شدند.
در حالی که در سالهای گذشته پنجاب نسبتا امن تلقی میشد، این ایالت هم در مارس ۲۰۲۵ افزایش چشمگیر حملات را شاهد بود. در این ماه، هفت حمله در پنجاب ثبت شد که بالاترین رقم طی ۱۰ سال اخیر است. شش مورد از این حملات در دیره غازی خان رخ دادند؛ جایی که طالبان پاکستانی در تلاش برای گسترش نفوذشان در مرزهای غربی است.
در پی این تهدیدها، سازمان مبارزه با تروریسم پاکستان، ۲۲ مظنون را در لاهور بازداشت کرد. لاهور مرکز ثقل اقتصاد پاکستان است و حوادث ماه مارس نشان داد که تهدید به این منطقه نیز سرایت کرده است.
گزارش این نهاد پژوهشی نشان میدهد که ایالت سند صحنه سه حمله کمدامنه بود که یک کشته و چندین زخمی به جا گذاشت. در یکی از این حملات که عامل آن داعش بود، یکی از اعضای حزب جمعیت علمای اسلام هدف قرار گرفت.
گزارش موسسه مطالعات منازعه و امنیت پاکستان نشان میدهد که پاکستان پس از یک دوره کاهش نسبی خشونتها، اکنون با موج تازهای از حملات مواجه شده که هم از نظر گستره جغرافیایی و هم از نظر شدت، رو به افزایشاند. هرچند دولت شهباز شریف همواره بر سرکوب گروههای شبهنظامی و مهار تهدیدها با استفاده از توان ارتش این کشور سخن میگوید، عملیاتهایی که طی یک سال اخیر در خیبرپختونخوا و بلوچستان اجرا شدند، نتوانستند گروههای شبهنظامی فعال در این مناطق را مهار یا تضعیف کنند.
مقامهای پاکستان سلطه طالبان افغانستان بر کابل را عامل اصلی افزایش خشونتها در این کشور میدانند و معتقدند که تسلیحات موردنیاز حملات مرگبار در خاک پاکستان، از افغانستان تامین میشود.