حرف طالبان از زبان خلیل‌زاد: پاکستان با پوشش مهاجران، افراد داعش را وارد افغانستان می‌کند

زلمی خلیل‌زاد و مقام‌های طالبان حکومت پاکستان را به حمایت از داعش خراسان متهم کرده‌اند

زلمی خلیل‌ز‌اد با اعضای طالبان در فرودگاه کابل‌ــ BradtheBringer/X

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان و از منتقدان دولت شهباز شریف در پاکستان، در پیامی که در ایکس منتشر کرد، مدعی شد دولت پاکستان قصد دارد تحت پوشش روند اخراج مهاجران افغان فاقد مدرک اقامت قانونی، اعضای داعش را به خاک افغانستان بفرستد.

خلیل‌زاد این ادعا را «به نقل از افراد مطلع» مطرح کرد و گفت که از این بابت نگران است.

زلمی خلیل‌زاد پیش‌تر نیز بارها از دولت شهباز شریف بابت زندانی‌ کردن عمران خان، نخست‌وزیر پیشین این کشور، انتقاد کرده و خواستار آزادی هرچه‌ سریع‌تر او شده بود.

خلیل‌زاد که به مهندسی مذاکرات صلح آمریکا با طالبان برای فراهم‌سازی زمینه بازگشت این گروه به قدرت در افغانستان متهم است، با رهبران طالبان روابط نزدیکی دارد. او یک ماه پیش، در سفری به کابل به‌عنوان عضو هیئت آمریکایی، با مقام‌های طالبان، از جمله مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه این گروه، دیدار و در یادداشتی، سفرش را «پردستاورد» توصیف کرد.

خلیل‌زاد در حالی مدعی شد که دولت پاکستان طی روند اخراج مهاجران، اعضای داعش را وارد افغانستان می‌کند که پیش از این، سخنگویان و مقام‌های طالبان نیز ادعا کرده‌ بودند داعش خراسان در افغانستان سرکوب شده است و نهادهای اطلاعاتی پاکستان در منطقه مستونگ در ایالت بلوچستان، به این گروه پناهگاه داده‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد آذر گذشته ادعا کرد سازمان اطلاعات نظامی پاکستان برای داعش خراسان پناهگاه فراهم کرده است و اعضای این گروه در خاک پاکستان آموزش می‌بینند. او همچنین مدعی شد که هسته اصلی و رهبری داعش خراسان در افغانستان در نتیجه عملیات طالبان متلاشی شده است و افراد باقی‌مانده به خاک پاکستان گریخته‌اند. پس از آن، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان نیز در سخنانی، این ادعا را تکرار کرد و گفت که پاکستان به داعش خراسان، که در افغانستان حملاتی را راه‌اندازی و اجرا می‌کند، پناه داده است.

داعش خراسان، به رهبری ثناءالله غفاری، مشهور به شهاب المهاجر از دانشجویان پیشین دانشگاه کابل، به یکی از مرگبارترین گروه‌های تروریستی در جنوب آسیا تبدیل شده است. در گزارشی که جامعه اطلاعاتی آمریکا در اوایل ماه مارس منتشر کرد، این گروه «تهدیدی جدی و بالقوه برای جنوب آسیا» معرفی و هشدار داده شده که اگر داعش خراسان مهار نشود، امنیت و ثبات بسیاری از کشورها، از جمله کشورهای جنوب آسیا که محل فعالیت این گروه است، به خطر خواهد افتاد.

طالبان در حالی دولت پاکستان را به پناه‌ دادن و حمایت از داعش خراسان متهم می‌کند که این گروه در سه سال گذشته حملات مرگباری را علیه نظامیان و غیرنظامیان در ایالت‌های بلوچستان و خیبرپختونخوا در پاکستان انجام داده است.

دونالد ترامپ اوایل ماه مارس، از بازداشت محمد شریف‌الله، از رهبران داعش خراسان و از طراحان حمله مرگبار به فرودگاه کابل در سال ۲۰۲۱، که در آن ۱۳ سرباز آمریکایی و نزدیک به ۲۰۰ شهروند افغان کشته شدند، خبر داد. ترامپ شریف‌الله را «هیولا» نامید و از دولت پاکستان بابت همکاری در بازداشت او تشکر کرد.

در حالی‌ که داعش خراسان در سه سال گذشته حملات مرگباری را در روسیه، ایران، افغانستان و پاکستان انجام داده و عناصر این گروه در جریان تلاش برای اجرای حملاتی در ایالات متحده، آلمان، بلژیک، اتریش، ترکیه و شماری دیگر از کشورها بازداشت شده‌اند، تاکنون به‌جز طالبان هیچ نهاد دیگری پاکستان را به حمایت از این گروه متهم نکرده است.

در گزارش‌ ناظران شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز که سالی یک‌ بار درباره اوضاع امنیتی افغانستان و گروه‌های تروریستی فعال در این کشور منتشر می‌شود، به نقش پاکستان در تقویت و حمایت از داعش خراسان اشاره‌ای نشده است.

حتی هند نیز که پاکستان را به حمایت از طالبان افغانستان و گروه‌های جهادی مخالف هند متهم می‌کند، این کشور را به حمایت از داعش متهم نکرده است.

مقام‌های پاکستانی مدعی‌اند که این کشور قربانی تروریسم است و بخشی از ناآرامی‌ها در آن، نتیجه سلطه طالبان بر افغانستان است. منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد، اواسط ماه مارس در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان گفت که تسلیحات مورداستفاده در حملات تروریستی در پاکستان، از خاک افغانستان تامین می‌شوند. اکرم پیش‌تر نیز در گزارشی دیگر به شورای امنیت گفته بود که اعضای تحریک طالبان پاکستان با سلاح‌های آمریکاییِ رهاشده در افغانستان تجهیز شده‌اند.

اینک زلمی خلیل‌زاد نخستین چهره شناخته‌شده در عرصه دیپلماسی ایالات متحده است که در ادامه انتقادهایش از دولت شهباز شریف، حکومت پاکستان را متهم می‌کند که ممکن است در پوشش اخراج مهاجران افغان فاقد مدرک، عناصر داعش را به‌عنوان مهاجر به افغانستان بفرستند. این سخنان خلیل‌زاد بازتابی گسترده‌ در رسانه‌های تحت کنترل طالبان در افغانستان داشت، اما مقام‌های پاکستانی تاکنون واکنشی به آن نشان نداده‌اند.

بیشتر از جهان