فاکسنیوز در گزارشی پیرامون دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در شهر رم نوشت قریبالوقوع بودن امکان حمله نظامی آمریکا، دلیل اصلی این بود که خامنهای پای میز مذاکره بیاید.
جک کین، ژنرال بازنشسته ایالات متحده و تحلیلگر ارشد فاکسنیوز هم بر این باور است جمهوری اسلامی ایران در حال بازگرداندن «همان دفترچه راهنمایی است که برای دستیابی به توافق برجام در زمان اوباما استفاده کرد» و سپس این استراتژی را «دروغی آشکار» توصیف کرد که به توافق «فاجعهبار سال ۲۰۱۵» منجر شد.
کین گفت: «ایران در حال بستهبندی مجدد دروغی است که میگوید اورانیوم غنیشده با درصد بالا را به سطح پایین کاهش میدهد، از آن برای تولید سلاح هستهای استفاده نخواهد کرد و تنها در نیروگاههای هستهای تجاری استفاده میشود. مقامات ایران فکر میکنند دولت ترامپ این حرف را خواهد پذیرفت. درحالی که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از همان توافق خارج شده بود.»
در این گزارش که همزمان با آعاز مذاکرات عباس عراقچی و ویتکاف منتشر شد، به نقل از جان هانا، مشاور ارشد امنیت ملی اسبق آمریکا در دوران ریاستجمهوری جرج بوش پسر و عضو ارشد اندیشکده جینسا آمده است که آنچه باعث شد رهبر جمهوری اسلامی وارد مسیر گفتوگو شود، «تهدید واقعی نظامی از سوی ترامپ» بود که موجودیت نظام ایران را در خطر فروپاشی قرار داد.
هانا که در دوران ریاستجمهوری جورج بوش پسر در طراحی راهبرد آمریکا در برابر ایران، عراق و افغانستان نقش کلیدی داشت، تاکید کرد که فشار نظامی همواره یکی از عوامل موثر در تغییر رفتار جمهوری اسلامی ایران بوده است. به گفته او، پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، علی خامنهای برای مدتی فعالیتهای هستهای را متوقف کرد، چرا که از اقدام نظامی آمریکا بیم داشت.
او درباره هدف نهایی مذاکرات کنونی گفت: «برچیدن واقعی برنامه هستهای ایران. به این معنا که تمام اورانیوم غنیشده ایران از کشور خارج شود، سانتریفیوژها نابود شده و از کشور خارج شوند.»
در ادامه این گزارش آمده است که پیش از خروج ترامپ از برجام، فاکسنیوز با استناد به سه گزارش دستگاههای اطلاعاتی آلمان، در سال ۲۰۱۷ خبر داده بود که ایران تلاش کرده به فناوریهای غیرقانونی برای برنامههای هستهای نظامی و موشکهای بالستیک دست پیدا کند.
اکنون فاکسنیوز از وزارت امور خارجه آمریکا درباره سابقه جمهوری اسلامی در تقلب و دروغگویی نسبت به تعهدات قبلیاش برای عدم ساخت سلاح هستهای سوال پرسیده است که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پاسخ داد: «این موضوع، همراه با مسائل دیگر در میز مذاکره تصمیمگیری خواهد شد. رئیسجمهوری ما موضع روشنی دارد؛ اینکه ایران نباید سلاح هستهای یا برنامه غنیسازی داشته باشد. در حالی که مذاکرات ادامه دارد، ما انتظار داریم چارچوب و جدول زمانی مشخصی برای دستیابی به توافقی که اهداف صلحآمیز آقای رئیسجمهور را محقق کند، ترسیم شود.»
دونالد ترامپ روز جمعه به خبرنگاران گفت: «هدف من این است که خیلی ساده، مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شوم. آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند.»
غنیسازی اورانیوم فرایندی کلیدی است که رژیم ایران را قادر میسازد فعالیتهای مرتبط با ساخت سلاح هستهای قابل حمل را پیش ببرد. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران هم روز چهارشنبه گفت: «غنیسازی ایران یک واقعیت پذیرفتهشده است. ما آمادهایم برای رفع نگرانیهای احتمالی اعتمادسازی کنیم، اما موضوع غنیسازی قابل مذاکره نیست.»
مارک والاس، مدیرعامل سازمان متحد علیه ایران هستهای و سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل در دولت جورج بوش، به فاکسنیوز میگوید: «در دولت بوش، غنیسازی صفر در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل تثبیت شده بود. دولت اوباما این موضع را تغییر داد و اجازه غنیسازی تا ۳.۶۷ درصد را داد که همین مسیر را برای برجام شکستخورده هموار کرد؛ توافقی که از آن زمان ایران را قادر ساخته جامعه جهانی را باجگیری کند.»
در این گزارش همچنین آمده است که امتیاز دولت اوباما به ایران برای غنیسازی اورانیوم تا سطح ۳.۶۷ درصد، مشکلات جدیدی برای دولت ترامپ در متوقفکردن تلاش تهران برای ساخت سلاح ایجاد کرده است، زیرا ایران از این حق برای تسریع برنامه سلاحهای خود استفاده میکند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل در ماه فوریه اعلام کرد که ایران بهطور چشمگیری اورانیوم کافی برای ساخت شش بمب اتمی تولید کرده و هیچ پیشرفتی در حل مسائل باقیمانده حاصل نشده است.
ترامپ هم در اواخر مارس اعلام کرد در صورت امتناع ایران از پذیرش خواستههایش برای توافق جدید هستهای، اقدام نظامی خواهد کرد. ترامپ جدول زمانی مشخصی برای توافق هستهای با ایران دارد و اسرائیل را برای هرگونه اقدام نظامی احتمالی در نظر گرفته است.
بر اساس گزارشی از رویترز، یک مقام ارشد ایرانی روز جمعه به این خبرگزاری گفت ایران در مذاکرات هفته گذشته به ایالات متحده اعلام کرده که آماده است برخی محدودیتها بر برنامه غنیسازی اورانیوم خود را بپذیرد، اما نیازمند تضمینهای قاطع و غیرقابل نقض است که رئیسجمهور دونالد ترامپ بار دیگر از توافق هستهای خارج نخواهد شد.