دور جدید مذاکرات صلح روسیه و اوکراین در استانبول؛ امید اندک به توافق

ترامپ هفته گذشته روسیه را با تحریم‌های سنگین و جدید تهدید کرد، مگر اینکه ظرف ۵۰ روز به توافق صلح با اوکراین دست یابد

نشست هیئت‌های روسیه و اوکراین در استانبول، دوم ژوئن ۲۰۲۵ــ خبرگزاری فرانسه

خبرگزاری‌های روسیه روز چهارشنبه گزارش دادند که مذاکره‌کنندگان روسی برای اولین مذاکرات صلح با اوکراین پس از بیش از هفت هفته وقفه، به ترکیه پرواز می‌کنند.

بنا بر اعلام خبرگزاری دولتی تاس، این مذاکرات اواخر روز چهارشنبه در استانبول برگزار خواهد شد.

نمایندگان مسکو و کی‌یف دو دور مذاکره قبلی در روزهای شانزدهم مه و دوم ژوئن را نیز در استانبول برگزار کردند. این مذاکرات به تبادل هزاران اسیر جنگی و اجساد سربازان کشته‌شده منجر شد، با این حال در جهت آتش‌بس و پایان دادن به جنگ طولانی‌مدت این دو همسایه، هیچ پیشرفتی حاصل نشد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، هفته گذشته روسیه و کشورهایی را که محصولات نفتی این کشور را خریداری می‌کنند، به تحریم‌های سنگین و جدید تهدید کرد، مگر اینکه توافق صلح روسیه و اوکراین ظرف ۵۰ روز به دست آید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ترامپ که به حل‌وفصل سریع جنگ روسیه و اوکراین امید زیادی بسته بود و با هر دو طرف مذاکراتی انجام داد، در روزهای اخیر از امتناع پوتین از توافق آتش‌بس ابراز ناامیدی کرد و پس از آن، از ارسال سلاح به اوکراین، از جمله سامانه‌ دفاع موشکی زمین‌به‌هوای پاتریوت، خبر داد.

با این حال سه منبع نزدیک به کرملین به رویترز گفتند که پوتین، به تهدید ترامپ توجهی ندارد و تا زمانی که غرب با شرایط او برای صلح موافقت نکند، به جنگ در اوکراین ادامه می‌دهد و با پیشروی نیروهای روسیه، ممکن است خواسته‌های ارضی او نیز گسترش یابد.

از سوی دیگر،‌ روز چهارشنبه گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در کی‌یف، با آندری سیبیها، وزیر خارجه اوکراین، شرکت کرد و خبر داد که اسرائیل و اوکراین درباره تهدید جمهوری اسلامی ایران، گفتگوهایی راهبردی را آغاز می‌کنند.

وزیر خارجه اسرائیل با اشاره به حملات گسترده به تاسیسات نظامی جمهوری اسلامی در سراسر خاک ایران طی جنگ ۱۲ روزه اخیر، گفت: «ما به برنامه موشک‌های بالیستیک و تولید پهپاد جمهوری اسلامی که علیه اوکراین استفاده می‌شود، به‌شدت آسیب رساندیم.»

به گزارش تایمز اسرائیل، سعار افزود: «جمهوری اسلامی ایران فراتر از اسرائیل، امنیت منطقه‌ و جهان را نیز تهدید می‌کرد. اوکراین را نیز تهدید می‌کرد. اقدام‌های ما علیه تسلیحات و فناوری‌های نظامی جمهوری اسلامی به امنیت اروپا و اوکراین کمک می‌کند.»

اوکراین و متحدان غربی کی‌یف جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که با ارسال پهپادهای شاهد ۱۳۶ به روسیه، به جنگ این کشور علیه اوکراین کمک بزرگی کرده است. با این حال تهران ادعا می‌کند تنها تعداد محدودی از این پهپادها، آن هم پیش از جنگ اوکراین، به روسیه فروخته است.

اخیرا گزارش‌هایی درباره تولید انبوه پهپادهای مشابه شاهد ۱۳۶ در خاک روسیه منتشر شده است. دو روز پیش، یکی از شبکه‌های تلویزیونی روسیه با انتشار گزارشی درباره خط تولید «گرین۲» اعلام کرد روسیه به این ترتیب می‌تواند هر شب دو هزار پهپاد به سوی اوکراین شلیک کند. در ارزیابی جداگانه‌ای که روز یکشنبه منتشر شد، موسسه مطالعات جنگ، یک اندیشکده مستقر در واشینگتن، هم نوشت که حملات شبانه روسیه با استفاده از پهپادهای شاهد در ماه‌های ژوئن و ژوییه، هر ماه ۳۱ درصد افزایش یافته است.

اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۸ ژوییه (۲۷ تیر) به دلیل ادامه حملات نظامی و جنگ در اوکراین، بسته‌ جدید و گسترده تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب کرد تا با کاهش سقف قیمت نفت صادراتی مسکو، فشار بیشتری بر کرملین وارد کند.

این هجدهمین دور از تحریم‌های اقتصادی اروپا علیه روسیه از زمان آغاز تهاجم این کشور به اوکراین در سال ۲۰۲۲ است. مجازات‌های جدید در حالی اعمال می‌شوند که متحدان غربی امیدوارند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز تهدید خود را مبنی بر تنبیه مسکو‌ــ به دلیل کارشکنی در روند صلح‌ــ عملی کند.

اقتصاد روسیه در سه سال و نیم گذشته با وجود چندین دور تحریم بین‌المللی، هنوز از پا نیفتاده و حرکت ماشین جنگی این کشور کند نشده است. با این حال، مقام‌های غربی می‌گویند شاخص‌های کلیدی مانند نرخ بهره و تورم در روسیه به‌تدریج وخیم‌تر می‌شود.

بیشتر از جهان