از روز گذشته و با دستور مقامات دولتی در ایران، طرح «فاصلهگذاری هوشمند» با فعالیت مشاغل کمریسک در همه استانهای کشور غیر از تهران شروع شده است. در پایتخت کشور نیز همچنان یک سوم کارمندان در ادارات حضور دارند و فعالیت مجدد سایر مشاغل از ۳۱ فروردین ماه آغاز میشود.
تصمیم اجرای این طرح در شرایط کنونی بازخوردهای بسیاری داشت. بسیاری، شرایط کنونی را مناسب با اجرای این طرح نمیدانستند و برخی دیگر، از ضرورت فعال شدن هرچند نیمهکاره بازار کار و به حرکت افتادن چرخ اقتصاد میگفتند، و برخی نیز از نگرانیهای سران مملکتی از امکان رخداد شورش و اعتراض مردم در سایه کرونا و تاثیر آن بر معیشت مردم مینوشتند.
با اینهمه، بهنظر میرسد که دستگاههای حکومتی تا اینجای کار کمر همت بستهاند تا هم اولویتشان سلامت مردم باشد و هم به گفته رهبر نظام، در اقتصاد به «جهشی» در خور دست یابند. دستوری که البته اجرای آن در شرایط کنونی کمی ناممکن بهنظر میرسد.
با اینحال، هیچ ارگان حکومتی از کمک به اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند دریغ نکرده است. امروز حسین اشتری، فرمانده ناجا، با اشاره به عملیاتی کردن طرح فاصلهگذاری اجتماعی از سوی ناجا گفت: «در روز اجرای این طرح، در تمام ورودی و خروجی طرح حضور پیدا کردیم و دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا را انجام دادیم.»
به گفته این مقام انتظامی کشور، از آغاز انتشار ویروس کرونا بیش از ۱۵۰ هزار نفر از پرسنل ناجا درگیر ماموریتهای در سراسر کشور بودند.
فرمانده ناجا درباره جمعآوری «معتادان متجاهر» در سطح شهرهای کشور نیز گفت: «با شیوع کرونا اعلام شد طبق قانون مهلت نگهداری معتادان متجاهر در مراکز بازپروری به اتمام رسید و محلهای نگهداری معتادان تخلیه شدند؛ از طرفی طبق قانون مراکز مربوطه این افراد را ۳ ماه نگهداری میکند و بنا به ضرورت ۳ ماه دیگر نیز این نگهداری تمدید میشود.»
حسین اشتری همچنین مدعی شد که نیروی انتظامی این آمادگی را دارد که «معتادان متجاهر رها شده در سطح خیابانها را ظرف ۲۴ ساعت جمع آوری کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
امروز همچنین «زهرا صدراعظم نوری» رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره درخواست فرمانده مبارزه با کرونای شهر تهران مبنی بر ادامه تعطیلی بوستانها و پارکهای شهر تهران گفت: «این که چه شرایطی باید در زمان بحران در فضاهای عمومی ایجاد شود، منوط به دستورالعملهای فرمانده و ستاد مدیریت بحران و وزارت بهداشت است و طبیعتا همه دستگاهها باید دستورالعملها را اعلام و ابلاغ کنند.»
به گفته این مقام شورای شهر پایتخت، «زمانی که اعلام شد، باید فضای همه بوستانها و پارکها تعطیل شود، مدیریت شهری تعطیل کرد و نیروی انتظامی نیز در این زمینه همکاری کرد.»
نوری با تاکید بر این که در حال حاضر هیچ دستوری مبنی بر بازگشایی بوستانها داده نشده است، گفت: «لازم است که از سوی وزارت بهداشت و فرماندهی ستاد مقابله با کرونا، این دستور ابلاغ شود و به صورت خیلی شفاف گفته شود که بوستانها و پارکهای شهر تهران باید کماکان بسته بمانند.»
اعلام آمادگی نهادهای مختلف در کشور برای اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی در کشور در حالی بیان میشود که امروز سازمان نظام پزشکی ایران هشدار داد: «اجرای فاصلهگذاری هوشمند به روش کنونی وقتی ممکن و مفید است که شمار و آمار واقعی مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ تا حد کمی باشد که امکان رصد و ارزیابی آنها وجود داشته باشد و نه تنها رصد افراد، که رصد خانوادهها با تستهای دقیق آزمایشگاهی و کنترل فعال موارد، ممکن باشد.»
در اعلامیه این سازمان به این نگرانی اشاره شده است که «آمار اعلامی وزارت بهداشت و آمار واقعی مبتلایان با حد علمی که برای فاصلهگذاری هوشمند پذیرفتنی است، فاصله زیادی داشته باشد.».
سازمان نظام پزشکی کشور تاکید کرده است که اجرای هر روش فاصلهگذاری اجتماعی، به آموزش کارکنان و مردمی که در پوشش این طرح قرار گرفتهاند و ابزارهای جدی نظارتی و محدودیتهای جدی نیاز دارد.
در اعلامیه نظامپزشکی آمده است: «توصیه اخیر سازمان جهانی بهداشت و بسیاری کشورها که شرایط مشابه ایران را دارند، تمدید کنترلهای مؤثر و اعمال نظارتها برای مدت زمان بیشتر، حداقل تا ۱۲اردیبهشت برای اجرای فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند مناسب باشد.»
کشمکشها بر سر ادامه فعالیت صنوف و از سرگیری روند عادی زندگی مردم همچنان در میان هواداران این طرح و برخی مخالفان وجود دارد، اما آمارهای نگرانکننده بیکاری گسترده در اثر بحران کرونا و به تبع آن، سختتر شدن شرایط زیست برای اکثریت جامعه، باعث شده است تا مقامات دولتی بخواهند به هر بهای ممکن، چرخ رو به نابودی اقتصاد مملکت را بچرخانند؛ حتی به قیمت سلامت مردم.