ممکن است چین در جریان جنگ تجارتی اخیرش با دستگاه رهبری ترامپ تعرفه بر صادرات کالاهای آمریکایی را افزایش داده باشد، اما بنا به گزارش یک گروه کارشناسان برجسته اقتصادی، این کشور بدون سروصدا تعرفه بر کالاهای صادراتی دیگر کشورها را کاهش داده است.
بنا به گزارش «انستیتوی پترسون برای اقتصاد جهانی»، پکن تعرفه بر صادرات کالاهای رقابتی از کشورهایی که با آنها روابط تجاری دارد را از آغاز سال گذشته، بطور متوسط، به ۶.۷ درصد کاهش داده است.
در تازهترین گزارش انستیتو، این تعرفه با تعرفه ۲۰.۰۷ درصد مقایسه شده که چین در همان مدت بر کالاهای آمریکایی وضع کرده است.
این نهاد میگوید آمریکا تا آغاز سال ۲۰۱۸ با دیگر کشورها تجارتی مبتنی بر تعرفههای منصفانه و متساوی داشته، اما بالا گرفتن جنگ تجاری میان این کشور و چین در یک سال گذشته، تصویر را عوض کرده است.
چَد باون، یکی از کارشناسان این انستیتو میگوید:«در حالی که ترامپ به دیگر کشورها چیزی جز چماقِ تعرفه نشان نمیدهد، چین به آنها هویج تعارف میکند. چین در حال پهن کردن فرش قرمز برای بقیه دنیاست. همه از تسهیل دسترسی به یک میلیارد و چهارصد میلیون مصرف کننده چینی بهرهمند میشوند.
آقای باون گفت آمریکاییها در نتیجه جنگ تجاری (با چین) «احتمالا بیش از آنچه پرزیدنت ترامپ تصور میکند، رنج خواهند برد. تحریکات ترامپ و واکنش دوگانه چین به معنی آن است که شرکتها و کارگران آمریکایی از نظر مقایسه هزینه هم با موسسات چینی و هم شرکتهای کشورهای جهان سوم، در موقعیت بسیار ضعیفتری قرار دارند».
تازهترین آمار وزارت کار حاکی از آن است که رشد فرصتهای شغلی در بخشهای کالاهای تولیدی و ساختمانی نسبت به ماه مه به شدت کاهش یافته که نشانهای است مبنی بر اینکه تعرفههای آقای ترامپ تاثیری منفی بر قشر کارگر دارد.
در ماه آوریل گذشته، آمریکا بر ۲۵۰ میلیارد دلار کالاهای وارداتی چین، بیست وپنج درصد تعرفه وضع کرد. چین هم اواخر سال گذشته، با افزایش تعرفه بر ۱۱۰ میلیارد دلار کالای وارداتی آمریکایی مقابله به مثل کرد.
تا ماه گذشته، به نظر میرسید دو کشور به آهستگی به سوی ختم جنگ تجاری و یک توافق اقتصادی نزدیک میشوند. اما بعد، آمریکا چین را متهم کرد که از تعهداتی که در مذاکرات قبلی داده بود، سر باز زده است. گفتگوها متوقف شد و دستگاه رهبری ترامپ طرح افزایش تعرفه بر ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر را بر تمام کالاهای وارداتی چین مطرح کرد.
پس از آن که ترامپ شرکت عظیم مخابراتی هواوی را در لیست سیاه قرار داد، پکن تهدید کرد دست به مقابله به مثل خواهد زد و معاون وزارتخارجه چین دستگاه رهبری آمریکا را به «تروریسم علنی اقتصادی» متهم کرد.
خطر بالا گرفتن اختلاف نظرات میان چین و آمریکا بازارهای مالی را تکان داده و افق اقتصاد بینالمللی را تیره کرده است.
قرار است آقای ترامپ و شی جین پینگ، همتای چینیاش در اواخر ماه ژوئن در کنفرانس سران «گروه بیست» در ژاپن ملاقات کنند. رئیس جمهور آمریکا گفته است مذاکرات برای پایان دادن به جنگ تجاری پیش از کنفرانس سران آغاز خواهد شد که به وقفه شش هفتهای گفتگوها که در اوایل ماه مه قطع شد، خاتمه میدهد.
روز چهارشنبه، رابرت لایتهایزر، نماینده تجاری آمریکا گفت قصد دارد ظرف دو روز آینده تلفنی با مذاکره کننده ارشد چین صحبت کند.
© The Independent