دولت ترامپ برای نخستین بار نفتکشهای حامل سوخت از ایران که در تضاد با تحریمهای آمریکا قرار دارد را توقیف کرده است.
مقامات آمریکایی در گفتوگو با وال استریتژورنال این اقدام را گامی دیگر در جهت افزایش فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی توصیف کردند.
حجت سلطانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ونزوئلا در واکنش به این خبر در حساب کاربری توییتر خود آن را جنگ روانی خواند. او گفت: «نه كشتيها ايرانی هستند و نه مالك يا پرچم آنها ارتباطي به ايران دارد.»
يك دروغ و جنگ رواني ديگر از دستگاه تبليغاتي امپرياليسم #امريكا.
— Hojat Soltani (@soltanihojjat) August 13, 2020
نه كشتي ها ايراني هستند و نه مالك يا پرچم انها ارتباطي به #ايران دارد.#ترامپ تروريست نمي تواند حقارت و شكست خود در برابر ملت بزرگ ايران را با تبليغات دروغين جبران كند. pic.twitter.com/JnGqKBZm74
این درحالی است که درگزارش وال استریت ژورنال نیز محمولهای که این نفتکشها حمل میکنند متعلق به ایران توصیف شده، نه نفتکشها. استفاده از پرچم کشورهای دیگر برای نفتکشها یکی از روشهای متداول در زمان دور زدن تحریمها بهشمار میرود.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، بازپرسهای فدرال آمریکا، ماه گذشته پروندهای برای توقیف چهار نفتکش حامل نفت ایران برای ونزوئلا را به جریان انداختند. البته در آغاز روشن نبود که توقیف این نفتکشها با موفقیت انجام خواهد شد یا خیر. اما هفته گذشته یک قاضی فدرال در واشینگتن اعلام کرد که بازپرسها مدارک و مستندات کافی ارایه دادند.
این چهار نفتکش با نامهای «لونا»، «پندی»، «برینگ» و «بلا» پس از توقیف هم اکنون در راه هیوستون هستند.
یکی از مقامات در گفتوگو با وال استریت ژورنال به این نکته اشاره کرده که توقیف نفتکشها بدون استفاده از نیروی نظامی انجام شده است. البته جزئیات بیشتری در این زمینه ارایه نشده است.
دولت آمریکا امیدوار است با این توقیفها، ریسک همکاری شرکتهای کشتیرانی و بیمه با ایران را بالاتر ببرد.
ایران در ماههای اخیر کشتیهای حامل سوخت، مواد غذایی و تجهیزات پزشکی را به ونزوئلا ارسال کرده است. هرچند مجموعهای از پنج تانکر حامل سوخت از ایران به ونزوئلا رسید، واشینگتن در مورد لزوم توقف این روند و توقیف نفتکشها هشدار داده بود. برخی گزارشها نیز حاکی از آن بود که دو نفتکش حامل سوخت از ایران پس از دریافت هشدار از سوی آمریکا، مسیر خود را تغییر دادند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توقیف چهار نفتکش حامل سوخت ایران برای ونزوئلا در حالی انجام میشود که قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نیز در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته و منتظر تعیین نوبت رایگیری است.
از سوی دیگر روز گذشته فرماندهی مرکزی آمریکا تصاویری مبنی بر توقیف چند ساعته کشتی «ویلا» از سوی نیروهای نظامی ایران منتشر کرد.
این کشتی با پرچم لیبریا در حال حرکت بود و سنتکام گزارش داد که یک فروند هلیکوپتر سیکینگ (پادشاه دریا) و دو قایق نیروهای ایرانی را روی عرشه این کشتی پیاده کردهاند.
هرچند ائتلاف بینالمللی امنیت دریایی که پس از افزایش تهدیدها در خلیج فارس در تابستان گذشته تشکیل شده، این اقدام را نقض آشکار قوانین بینالمللی خوانده، مقامات در تهران هنوز توقیف ویلا را تایید یا تکذیب نکردهاند.
با این حال سابقه اقدامهای متقابل در برابر توقیف نفتکشهای حامل نفت ایران در گذشته هم وجود داشته است. تابستان گذشته،پس از اینکه گریس-۱ حامل نفت ایران برای سوریه در جبلالطارق توقیف شد، سپاه نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو را در تنگه هرمز توقیف کرد. در نهایت گریس-۱ با نام آدریان دریا آزاد شد و استنا ایمپرو نیز توانست به حرکت خود ادامه دهد.
باتوجه به گزارش وال استریت ژورنال از توقیف نفتکشهای ایرانی و رایگیری که به زودی برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی انجام میشود، افزایش تنشها در منطقه دور از ذهن نخواهد بود با این تفاوت که این بار پیش رو بودن انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به عنوان یک فاکتور کلیدی در حسابشدهتر بودن رویکرد تهران نقشآفرینی خواهد کرد.