به گفته محققان، میلیونها جانور وحشی زنده از مناطقی که کانون بیماریهای اخیر بودهاند، قانونی وارد بریتانیا میشوند و موجب شیوع ویروسهای مرگبار خواهند شد.
در این مطالعه معلوم شده است که حیواناتی، از خفاش گرفته تا طوطی و مار و سوسمار و موش، وارد کشور میشوند تا عمدتا به عنوان حیوان خانگی فروخته شوند، ولی برخی از آنها هم برای نگهداری در باغ وحش فرستاده میشوند.
بین سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ بیش از سه میلیون جانور حیات وحش از ۹۰ کشور مختلف از طریق هوا یا دریا وارد بریتانیا شدهاند که بسیاری از آنها از مناطقی نظیر اندونزی، السالوادور، کامرون، نیکاراگوئه، غنا و ماداگاسکار آمدهاند که «کانون بیماری» جدید محسوب میشوند.
گزارش این تحقیق که از آمار مرکز بهداشت حیوانات و گیاهان دولت استفاده کرده است، حاکی است که نزدیک به دو و نیم میلیون جانور دوزیست، قریب به ۶۰۰ هزار خزنده، بیش از ۱۵۰ هزار پستاندار و ۹۹ هزار پرنده در طول پنج سالی که در محدوده این گزارش بوده است، وارد کشور شدهاند.
تقریبا ۷۰ خفاش از ماداگاسکار و چند ده تای دیگر از جمهوری چک و گویان به کشور وارد شدهاند. گمانهزنیهایی وجود دارد مبنی بر آن که منبع کووید-۱۹ از نژاد این جانور بوده است و ناقل ویروس هاری نیز هست.
بر اساس گزارشی از مؤسسه غیرانتفاعی «حفاظت حیوانات جهان»، حیواناتی چون جوجهتیغی، غورباقه و لاکپشت برای تأمین بازار «بیرحمانه» حیوانات خانگی نامتعارف، به بریتانیا منتقل میشوند.
دستکم ۱۵۰ هزار پستاندار، بیشتر آنها از جوندگان، از ۵۱ کشور وارد شدهاند، که در میان آنها مشخصا جمهوری چک، ایتالیا و اسپانیا از جمله کشورهایی هستند که صدور حیوان به میزان انبوه از آنها «موجب نگرانی» است.
در این گزارش آمده است که «افزایش میزان داد و ستد حیوانات زنده نشاندهنده بالاتر رفتن احتمال شیوع بیماریها در سراسر جهان خواهد بود، مگر آن که تجارت جانوران حیات وحش دستخوش تغییرات جدی شود.»
به گزارش این مؤسسه، تجارات جانواران حیات وحش «بستر بیماریهای کشنده» را فراهم میکند، چرا که حیوانات به خاطر حبس شدن در یک محدوده کوچک، دچار افت سیستم ایمنی میشوند یا در مجاورت با حیوانات دیگر که در طبیعت با هم سنخیتی ندارند، و با تماس انسان، دچار بیماریهایی میشوند که غالبا مسری هستند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید سالانه در جهان حدود یک میلیارد بیماری و یک میلیون مرگ ناشی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان رخ میدهد، و ۷۵ درصد بیماریهای واگیر مشترک بین انسان و حیوان، از حیات وحش سرچشمه میگیرند.
به گفته محققان، هنگامی که ویروس، باکتری، قارچ و انگلی که حیوانات حیات وحش با خود همراه دارند به محیط جدید وارد میشود، ایجاد بیماری میکند.
دانشمندان معتقدند شیوع بیماریهای جدیدی که قابلیت عالمگیر شدن دارند، رو به افزایش است و طی نیم قرن گذشته چهار برابر شایعتر شدهاند.
طبق برآورد، از سالهای ۱۹۷۰ به این طرف دستکم ۳۰ بیماری واگیر جدید در اثر تماس انسان با حیوان به وجود آمدهاند، که سارس، مرس، ابولا، آنفلوآنزای مرغی، آنفلوآنزای خوکی، و زیکا، از جمله آنها هستند.
بسیاری معتقدند که بیماری عالمگیر کووید-۱۹ نیز در شرایطی مشابه از بازاری در ووهان چین پدید آمده است که به فروش حیواناتی میپرداخت که در حیات وحش کنار یکدیگر قرار نمیگرفتند.
به گفته پیتر کمپل هاردی، از اعضای مؤسسه حفاظت حیوانات جهان، «شواهد حاکی است که تجارت قانونی حیوانات حیات وحش در بریتانیا موجب رنج میلیونها حیوان شده و است خطر یک بحران دیگر بهداشت عمومی را به همراه دارد.»
وی میافزاید: «ما نباید خطرات چنین پدیدهای را نادیده بگیریم. امراض کشنده و خطرناک، بدون توجه به قانونی بودن تجارت حیوانات، میتوانند به انسان منتقل شوند. پس از عبور از بحران کووید، همه جهان باید خواستار منع همیشگی و گسترده تجارت حیوانات حیات وحش شوند تا هم از حیوانات حفاظت شود، و هم از سلامت انسان و کره زمین.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این سازمان میگوید که تجارت قانونی حیوانات باعث شده است تا خطراتی که تجارت غیرقانونی در حوزه سلامت عمومی ایجاد میکند، کمتر دیده شود.
از جمله دیگر حیواناتی که به بریتانیا وارد شدهاند، نزدیک به ۷۵ هزار طوطی بودهاند. بیماریهای متعددی در انسان ایجاد میشوند که به پرندگان ربط دارند؛ از جمله هیستوپلاسموز، که یک بیماری قارچی است که موجب عفونت ریه و کبد میشود.
پنج مؤلف این گزارش که سه تن از آنها دانشمندان مرکز تحقیقات زیستشناسی و محیط زیست دانشگاه منچستر هستند، تأکید کردهاند که موش میتواند موجب شیوع لپتوسپیروز و طاعون شود. آنها نشان دادهاند که یک مورد جدید طاعون گاوی در مغولستان، چگونه از تماس با بقایای مرده یک موش خرمایی ایجاد شده است.
گزارش این تحقیق در مجله علمی «حیوانات» منتشر شده است.
© The Independent